WAT ZIJN DE GEZONDHEIDS VOORDELEN VAN MEDICINALE PADDENSTOELEN?
|Paddenstoelen zien we tegenwoordig in vele vormen en maten voorbij komen. Je ziet ze in het bos, in je voeding of als tripmiddel. Maar wist je ook dat paddenstoelen een medicinale werking kunnen hebben? Wij zochten de voordelen voor je uit en schreven er een blog over. Veel leesplezier!
Over de paddenstoel
We gaan steeds gezonder en puurder eten, dit komt omdat we elke dag meer te weten komen over de voordelen van natuurlijke voeding. Zo ook de interesse in de paddenstoel neemt toe. Tegenwoordig mag de paddenstoel zich dan ook een volwaardig superfood noemen. Waarom? Ze zijn namelijk ontzettend voedzaam.
Laten we eens wat dieper op de eigenschappen van de paddenstoel ingaan. Paddenstoelen behoren tot de taxonomische categorie van de basidiomyceten of ascomyceten. Say whut? Om het eventjes simpel te beschrijven: dit betekent dat ze hele hoge antioxiderende eigenschappen bezitten, deze helpen om oxidatieve stress te bestrijden. Maar ze bevatten ook antimicrobiële eigenschappen. Dit biedt ondersteuning bij het immuunsysteem. Doordat ze helende eigenschappen bezitten ondersteunen ze dus de algemene gezondheid van het menselijk lichaam.
Paddenstoelen zijn rijk aan vitamine B. Ook bevatten ze veel vitamine D mits ze zijn blootgesteld aan de UV-stralen van de zon. Daarnaast bevatten ze onder andere mineralen als: selenium, kalium, magnesium, koper en zink. Heel veel gezonde eigenschappen dus.
De 6 populairste medicinale paddenstoelen op dit moment!
Er zijn heel veel verschillende soorten paddenstoelen die een medicinale werking hebben. Hieronder lees je meer over de 6 populairste paddenstoelen met ieder een eigen medicinale werking. Wij zijn benieuwd hoeveel jij er al van kent en welke jij gaat proberen.
Shiitake paddenstoel
Misschien wel de allerbekendste medicinale paddenstoel op dit moment: de shiitake. Wist je dat deze paddenstoel bijdraagt aan een goede spijsvertering? Deze paddenstoel wordt veel gebruikt in gerechten. Dit komt niet alleen door de volle smaak maar ook vanwege alle mineralen en de hoeveelheid vitamine B en C. Dus heb jij vaak last van je spijsvertering? Gooi er af en toe eens even een extra shiitake paddenstoeltje doorheen!
Reishi paddenstoel
Deze paddenstoel zou bijdragen aan het verminderen van ontstekingen. De reishi paddenstoel komt oorspronkelijk uit Azië en wordt tegenwoordig o.a. traditioneel gekweekt op Duanhou. Door deze kweek krijgt de paddenstoel maximale essentiële voedingsstoffen in supplementen.
Lion’s Mane paddenstoel
Deze paddenstoel wordt ook wel de ‘paddenstoel voor cognitie’ genoemd. Eet je deze paddenstoel regelmatig? Dan zou je tot maar liefst 50% minder kans op milde cognitieve stoornissen kunnen hebben. De Lion’s Mane paddestoel is een mooie paddenstoel om te zien met witte lange “haren” als manen – daarom doet de naam deze paddenstoel eer aan. De paddenstoel komt veel voor in Azië, Noord-Amerika en Europa. Hier wordt deze gekweekt op bruine rijst voor de bereiding van supplementen.
Chaga paddenstoel
Fit zijn is iets wat we allemaal graag willen. Tijd dus, voor de chaga paddenstoel! Want deze paddenstoel zou helpen bij vitaliteit. Deze paddenstoel wordt ook wel de ‘berkenweerschijnzwam’ genoemd aangezien hij groeit op stervende of zieke berkenbomen. Dit vooral in de landen Rusland en Siberië. De Chaga is rijk aan antioxidanten, wat bijdraagt aan
een fit lichaam.
Cordyceps paddenstoel
Wil je jouw vruchtbaarheid ondersteunen? Ga dan voor de cordyceps paddenstoel. Het zou bij zowel de man als vrouw de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. Deze parasitaire paddenstoel ontwikkelt zich op de rups van een bepaald type nachtvlinder die onder de grond leeft. De paddenstoel wordt daarom ook wel eens de “Rupsendoder” genoemd. De cordyceps komt vooral voor in de bergen van Zuidwest-China en Tibet. Voor de productie van supplementen wordt deze gecultiveerd op Sorghum.
Maitake paddenstoel
Een sterk immuunsysteem opbouwen? Ga dan voor de maitake paddenstoel. Deze paddenstoel draagt bij aan een sterk immuunsysteem. Deze eetbare paddenstoel komt vooral voor in Japan en kun je daar elk jaar weer terugvinden op dezelfde plek in het bos. De maitake paddenstoel wordt ook wel de ‘dansende paddenstoel’ genoemd vanwege zijn uiterlijk.
Lichamelijke klachten? Neem altijd contact op met je huisarts.
Hoewel paddenstoelen bij kunnen dragen aan verschillende klachten, is het altijd verstandig om je therapeut of huisarts te raadplegen. Sommige geneeskrachtige paddenstoelen kunnen namelijk bijwerkingen veroorzaken die per persoon verschillen. Lees voor het gebruik van de paddenstoel altijd de aanbevolen dosering en de toediening op de bijsluiter en/of de verpakking.