WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN TINCTUUR EN EEN EXTRACT?
Tegenwoordig kiezen we steeds vaker voor natuurlijke producten en oplossingen wanneer we last hebben van een griepje of een ander kwaaltje. En dat is niet zo gek, want de natuur doet een mens goed, zowel fysiek als mentaal. Even een frisse neus halen in de natuur om tot rust te komen of om je hoofd helemaal leeg te maken. Als je er net zoals ons van overtuigd bent dat de natuur wonderen kan verrichten, dan ben je wellicht ook al eens in aanraking gekomen met tincturen en extracten. Natuurlijke producten die veel voordelen bieden voor de gezondheid van de mens. Maar wat zijn deze producten precies en wat is het verschil tussen een tinctuur en een extract? In dit artikel vertellen we je er alles over!
Wat is een tinctuur?
Een tinctuur is een alcoholische oplossing van een kruid of een mix van kruiden. Deze kruiden zijn gewonnen uit planten, plantendelen, wortels van planten, bladeren, harsen, bloemen en zelfs het zaad. Alle waardevolle stoffen worden vervaardigd door ze te laten trekken in een mengsel van water en zuivere, natuurlijke alcohol.
De werkzame stoffen die in de kruiden zitten trekken in de vloeistof (het water en de alcohol). Zodra de kruiden goed in de vloeistof zijn getrokken, wordt het mengsel gezeefd. En zo ontstaat er een vloeibaar, natuurlijke en krachtige tinctuur.
Hoe gebruik je een tinctuur?
Tincturen worden voornamelijk gebruikt in de planten- en kruidengeneeskunde, ook wel Fytotherapie genoemd. Dit is een geneeswijze waarbij plantaardige geneesmiddelen worden gebruikt voor de gezondheid. Ze worden overigens ook gebruikt in cosmetica, voedingssupplementen en diverse dranken. Verder zijn er tincturen waar medicinale paddenstoelen in zitten verwerkt. Deze tincturen worden niet gebruikt in de geneeskunde, maar kunnen wel een zeer goede aanvulling zijn bij een gezond voedingsschema.
Een groot voordeel van tincturen is dat ze heel snel werken en dat maakt ze erg geliefd. Verder zijn ze makkelijk in gebruik, en omdat het in druppelvorm te gebruiken is, kun je het makkelijk innemen en de hoeveelheid naar wens bepalen.
Dosering tinctuur
De dosering van een tinctuur wordt altijd in druppels aangegeven. Bijvoorbeeld dagelijks 10 druppels of twee keer daags 20 druppels. Voor je beeldvorming: een theelepel bevat ongeveer 40 druppels. Het klinkt dus al snel veel, maar dit valt mee. Gebruik de tinctuur verdund in water of in een lekkere kruidenthee. En neem het liefst in vlak voor, na of tijdens het nuttigen van een maaltijd.
Wat is een extract?
Een extract is, net als een tinctuur, een alcoholische oplossing van een kruid of een mix van kruiden. Er zit alleen één groot verschil tussen beide: een tinctuur bevat alcohol en een extract niet. De kruiden in het extract zijn gewonnen uit paddenstoelen, schimmels, planten, delen van planten en zelfs uit de bloem en het zaad van de plant. Alle waardevolle stoffen worden, net zoals bij een tinctuur, vervaardigd in een vloeistof, maar bij een extract zónder alcohol.
De werkzame stoffen van de kruiden lossen op in de vloeistof en worden op deze manier uit het plantenmateriaal gehaald. De vloeistof die overblijft, wordt een extract genoemd. Een extract kan ook worden ingedamd tot een droge stof en worden verwerkt in een supplement. Bekende extracten van plantenmateriaal die tot droge stof zijn verwerkt, zijn de Kratom extract, Kanna extract en de Wild Dagga extract.
Op het etiket van een extract staat vaak van welke plant of welke delen hiervan zijn gebruikt. Ook zie je vaak een verhouding van het plantenmateriaal en extractievloeistof. Een extract waar de verhouding 4:1 op staat, betekent dat er 4 delen van een plant zijn gebruikt om 1 deel extract te krijgen.
Hoe gebruik je een extract?
Een extract wordt net als een tinctuur veel gebruikt in de kruidengeneeskunde (Fytotherapie). De extracten worden gebruikt om de gezondheid van patiënten te verbeteren. Er zijn ook veel extracten verkrijgbaar waar medicinale paddenstoelen in zijn verwerkt. Denk aan de Reishi, Chaga of Lion’s Mane paddenstoel. De extracten van deze paddenstoelen kun je als consument goed gebruiken als aanvulling op je gezondheid. Ze hebben namelijk een antioxidante, antitumorale en antivirale werking. Ze ondersteunen je immuunsysteem en geven je nieuwe, natuurlijke energie.
Dosering extract
De dosering van een extract werkt hetzelfde als bij een tinctuur en wordt altijd in druppels aangegeven. Vaak 10 tot 40 druppels per dag; een theelepel bevat ongeveer 40 druppels. Je kunt het extract ook verdunnen met water of een kruidenthee. Houd je wel altijd aan de aanbevolen dosering (of minder) en neem het liefst in op tijdstippen wanneer je gaat eten.
Gebruik je een extract die tot droge stof is verwerkt? Dan staat de dosering in grammen aangegeven. Wanneer je van het extract een thee maakt kun je 0,5 tot 1 gram van het extract toevoegen aan 150 ml kokend water.
Het verschil tussen een tinctuur en een extract
We hebben het in dit artikel al kort benoemd, maar het grootste verschil tussen een tinctuur en een extract is dat er bij een tinctuur alcohol wordt gebruikt. Als we het hebben over een extract, dan zit er geen alcohol in. Dit heeft te maken met het extractieproces. De kruiden bij een extract worden vervaardigd in een oplosmiddel zónder alcohol. Bij een tinctuur is er een zuivere en natuurlijke alcohol toegevoegd aan het oplosmiddel.
Tincturen en extracten vs pillen en capsules
Tincturen en extracten werken snel, omdat het gaat om een oplosmiddel dat je lichaam snel op kan nemen. Producenten zeggen zelfs dat de kruiden of medicinale paddenstoelen die verwerkt zijn in deze vloeibare middelen, effectiever werken dan pillen of capsules. Niet alleen omdat je lichaam ze sneller op kan nemen, maar ook omdat de verhoudingen van extracten en tincturen sterker zijn. Ze hebben vaak een verhouding van 5:1 of meer. En zoals we geleerd hebben in dit artikel: dit betekent dat er 5 delen van de kruid of paddenstoel zijn gebruikt om één deel extract te krijgen.
Conclusie: verschil tussen tinctuur en extract
Oké, als laatste nog even het belangrijkste voor je op een rij: een extract is een oplossing van kruiden waar geen alcohol voor is gebruikt. Het bevat alle waardevolle stoffen uit een kruid of medicinale paddenstoelen. Wanneer er alcohol is toegevoegd tijdens het extractieproces, spreken we over een tinctuur.
Tincturen bevatten dus alcohol, extracten niet. Wel is de werking van beide gelijk: ze hebben een antioxidante, antitumorale en antivirale werking. Ze zijn goed voor je immuunsysteem en voor je algehele gezondheid. Reden genoeg om ze eens te proberen of om toe te voegen aan je dagelijkse voedingsschema!