ONDERZOEK NAAR DE VOORDELEN VAN PSYCHEDELICA BIJ MENTALE KLACHTEN
|Tegen het gebruik van psychedelica bij verschillende aandoeningen wordt tegenwoordig niet meer zo negatief aangekeken, zeker niet in Nederland. Zo is er de bekende medicinale wiet en worden paddo’s steeds vaker gebruikt bij depressie of angsten. Psychedelische middelen kunnen een heilzaam effect hebben op lichaam en geest. Toch is het belangrijk dat we hierover meer te weten komen. Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van deze middelen. In deze blog zetten we op een rijtje welke onderzoeken er zijn gedaan naar de voordelen van psychedelica bij mentale klachten.
Groeiende belangstelling naar psychedelica
Nog niet zo lang geleden werd er over het algemeen met een scheef oog naar psychedelica gekeken. Ook het onderzoek naar de effecten van deze middelen stond eigenlijk volledig stil, omdat de meeste als illegaal geclassificeerd waren. De laatste jaren is er sprake van een omslag. Mensen staan meer open voor de bijzondere effecten van psychedelica (met name psilocybine paddo’s) en voor de indrukwekkende en spiritueel getinte ervaringen die je erdoor kunt krijgen. Zeker nu blijkt dat psychedelica mogelijk ook kunnen helpen bij verschillende mentale klachten.
Zowel in Nederland als in andere delen van de wereld krijgen onderzoekers subsidies om meer te weten te komen over de effecten van psychedelica op mentale aandoeningen, van PTSS tot verslavingen. Hiervoor worden middelen onderzocht, zoals paddo’s (psilocybine) of LSD. Maar ook andere stoffen kunnen verbeteringen in klachten veroorzaken.
Deze psychedelica staan met een andere naam bekend als entheogenen, stoffen die ons in contact kunnen brengen met het goddelijke. Ze kunnen de geest openen, ons innerlijk evenwicht herstellen, onze kijk op de wereld totaal veranderen. Er zijn mensen die al na een enkele trip met LSD spontaan van hun angststoornis, verslaving of depressie af zijn. Dat is de kracht van psychedelica. Nu is er eindelijk ruimte voor onderzoek hiernaar, zodat we te weten kunnen komen wat er nu eigenlijk gebeurt als je een dergelijk middel gebruikt.
Onderzoeken naar psychedelica bij mentale klachten
Psychedelica zijn onderdeel van de menselijke cultuur, we gebruiken ze al duizenden jaren. Van sjamanen die reizen naar de Onder- of Bovenwereld tot natuurgenezers die wiet of paddo’s gaven bij ziekte van lichaam of geest. In onze moderne maatschappij ontdekken we de geneeskracht van psychedelica eigenlijk opnieuw. De wetenschap duikt met enthousiasme in de samenstelling en effecten van deze middelen, vooral bij mentale aandoeningen.
Er is inmiddels onderzoek gedaan naar het gebruik van psychedelica bij:
- Depressie
- Verslavingen (alcohol, tabak)
- OCD
- PTSS
- Anorexia
In 2017 werd er onderzoek gedaan naar psilocybine om mensen te helpen met stoppen met roken. Het was een klein opgezet onderzoek, waaraan slechts 15 mensen deelnamen. Er werd echter wel na 12 en na 16 maanden nog gekeken hoe het met de deelnemers ging. Ze kregen 2 tot 3 hoge doses psilocybine en cognitieve gedragstherapie. Na 12 maanden was 67% van de deelnemers nog steeds rookvrij en na 16 maanden gold dit voor 60%. Deze resultaten zijn beter dan wat met normale behandelingen bereikt wordt, deze hebben een slagingskans van 30%. 13 deelnemers gaven 12 maanden na de start van de behandeling aan dat de psilocybine ervaring behoort tot de top 5 van hun betekenisvolste ervaringen.
Het meest gebruikte middel is psilocybine (de geestverruimende stof in paddo’s en truffels). Ook LSD heeft veel potentie, echter heeft dat middel een meer beladen geschiedenis. Een ander voordeel van psilocybine is dat de effecten minder lang aanhouden, waardoor dit praktisch beter te hanteren is. Verder wordt er ook veel onderzoek gedaan naar middelen als ketamine, MDMA en ayahuasca. De resultaten geven hoop.
Psychedelica en emotieregulatie
Onderzoeker Lafrance verdiepte zich in andere effecten van psychedelica. Zij gaat ervan uit dat deze middelen de spiritualiteit van mensen verdiepen en de emotieregulatie verbeteren. Ze hebben daardoor een positief effect op de geestelijke gezondheid. Mensen voelen zich meer verbonden en ervaren meer zingeving. Spiritualiteit helpt je beter om te gaan met emoties, beweert Lafrance.
Bij dit onderzoek hadden de deelnemers al ervaring met psychedelica. Er deden 159 mensen mee, waarvan 96% al eens psilocybine had gebruikt en 33% had ervaring met verschillende middelen. Nu kregen de deelnemers psilocybine, ayahuasca of een placebo. Na gebruikt vulden ze een enquête in, met daarin vragen over spiritualiteit en hoe ze omgaan met emoties. Ze moesten ook aangeven of ze last hadden van hun emoties, angst, eetstoornissen of depressie.
De wetenschappers analyseerden deze gegevens en concludeerden dat degenen die al ervaring hadden met psychedelica, meer spiritueel ingesteld waren en dat ze minder problemen hadden met de regulatie van hun emoties. De mensen die ingevuld hadden dat ze meer problemen hadden met emotieregulatie, scoorden eveneens hoger op de facetten angst en depressie. Er was dus een duidelijk verband tussen emotieregulatie en mentale gezondheid. Hoe beter je je emoties kunt reguleren, hoe beter je mentale gezondheid zal zijn.
De mogelijkheden van psychedelica bij mentale klachten
Ook bij depressie lijken geestverruimende middelen goede resultaten te kunnen geven. Waar reguliere medicatie emoties onderdrukt, helpen psychedelica je weer verbonden te voelen met jezelf. In een internationaal onderzoek onder 233 deelnemers, kregen mensen psilocybine of een placebo. Sommige van de patiënten die last hadden van therapie resistente depressie hadden na de behandeling helemaal geen last meer van depressie of waren de klachten drastisch verminderd.
Ook bij eetstoornissen en angstgevoelens bij terminale ziekten kan een behandeling met psychedelica veel voordelen opleveren. Toch zijn er ook nog veel vragen waar een antwoord op moet komen, zoals: werkt het voor iedereen, hoe zit het met het placebo-effect en zijn er nog risico’s? Maar waarschijnlijk zorgen de verschillende onderzoeken ervoor dat daar meer duidelijkheid over komt. Er zijn zelfs aanwijzingen dat therapie met geestverruimende middelen binnen enkele jaren in de zorgverzekering zal zijn opgenomen.