WAT IS IBOGAÏNE?
|Ibogaïne is een plantaardig en psychedelisch middel dat in het verleden gebruikt werd om verslaafden van onder ander heroïne te helpen afkicken. Over deze krachtige kruid zijn vandaag de dag nog steeds veel vragen en onduidelijkheden. De medische gemeenschap is het nog niet helemaal eens over de mogelijke geneeskrachtige werking en Ibogaïne staat daarom niet geregistreerd als geneesmiddel. Maar wat is Ibogaïne dan wél en wat voor effecten heeft het? In dit artikel lees je er alles over.
Wat is Iboga?
De Iboga, officieel Tabernanthe Iboga genoemd, is een struik die groeit in het westen van Centraal-Afrika. Voornamelijk in Gabon en aangrenzende delen van Congo en Kameroen. De Ibogaplant is een altijd groen bloeiende struik met witte en roze bloemen, en oranje gekleurd fruit. Onder de juiste omstandigheden kan de struik uitgroeien tot een boom van maar liefst 10 meter hoog.
De officiële benaming van de Iboga, de Tabernanthe Iboga, komt uit het Latijn. Taberna betekent hut of stal. Anthe betekent bloem. Het tweede deel, Iboga, is de Congolese naam voor de struik. De magie van de Ibogaplant is te vinden in de wortelschors: hier zit Ibogaïne in. Dit is een natuurlijke stof gewonnen uit de Iboga die gebruikt wordt als hallucinogene drugs en als medicijn tegen verslaving zou kunnen worden toegepast.
De rijke geschiedenis van Ibogaïne
Uit de geschiedenis is bekend dat Ibogaïne als eerste werd gebruikt door inwoners van Gabon, een land in Afrika. Hier heeft de Iboga plant vele generaties lang een belangrijke rol gespeeld voor de inheemse Bwiti-religie. Voor zover bekend wordt het middel hier al ruim 5.000 jaar gebruikt om geestelijke volwassenheid te verkrijgen. Hiervoor nemen ze een zeer sterke dosis Iboga en vervolgens ervaren ze een intense, geestverruimende ervaring.
Een lagere dosis Ibogaïne wordt tijdens wekelijkse ceremonies genomen om vervolgens intense liefde en wederzijds begrip te ervaren, terwijl ze dansend en drummend tot in de late nacht doorgaan. Met de Iboga rituelen voelt het inheemse volk een band met het goddelijke rijk en geeft het hen inzicht in de levenscyclus, dood en wedergeboorte.
Eigenschappen van Ibogaïne
De stof Ibogaïne wordt gebruikt in twee verschillende situaties: als hallucinogene drugs en als geneesmiddel tegen verslavingen. De stof staat in Nederland niet geregistreerd en valt niet onder de geneesmiddelenwet. Dit houdt in dat er geen gedegen onderzoeken zijn naar de effecten en risico’s.
Psychedelische effecten van Ibogaïne
De stof Ibogaïne wordt voornamelijk gebruikt om psychedelische effecten te ervaren. Gebruikers nemen het middel graag om een reis te maken en uit hun onderbewustzijn te stappen. De effecten van Ibogaïne zijn zeer sterk, net zoals ayahuasca. Het is een zeer krachtig tripmiddel waarbij het lastig is om te voorspellen wat je allemaal tijdens je reis tegen gaat komen. Angsten, demonen of juist de leuke dromen, je weet niet precies wat de opbrengst van de trip gaat zijn.
Mogelijke psychedelische effecten bij het gebruik van Ibogaïne zijn:
- Verandering van waarneming; je ervaart de wereld anders dan normaal. Veelal kleurrijker en intensiever. Alles krijgt meer contouren, vormen of stralen licht uit.
- Geluiden worden anders ervaren.
- Ruimtes kunnen een stuk groter of kleiner lijken en de tijd gaat vaak heel langzaam of juist heel snel.
- Je kunt wijze ingevingen krijgen over je leven of religieuze ervaringen meemaken.
Geneeskrachtige werking van Ibogaïne
Het middel Ibogaïne heeft naast haar psychedelische werking, ook andere unieke eigenschappen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het als medicijn te gebruiken tegen verslavingen. Het zou onder andere kunnen helpen bij verslavingen van opiaten, cocaïne, nicotine, alcohol en amfetamine.
Er is hier alleen bijna geen goed onderzoek naar gedaan. Het enige onderzoek met duidelijke resultaten, heeft helaas geen goed onderzoeksopzet. Hierdoor zijn de resultaten niet betrouwbaar, maar kunnen wel een goede indicatie geven. Het gaat hierbij om een onderzoek waarbij 33 personen gingen afkicken met behulp van Ibogaïne. 25 van die personen kregen geen ontwenningsverschijnselen en het verlangen om te gebruiken nam af.
Verder zijn er meerdere kleine onderzoeken gedaan naar Ibogaïne en verslaving, maar ook in deze gevallen zijn de onderzoeksopzetten niet altijd correct. Over het algemeen zijn de verhalen positief, maar het gebruik van Ibogaïne is zeker niet zonder gevaar. Hoewel de stof dus unieke eigenschappen bezit is er nog veel onderzoek nodig om vast te kunnen stellen of Ibogaïne daadwerkelijk als medicijn toegepast kan worden.