Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAT IS VALERIAAN EN WAAR GEBRUIK JE HET VOOR?

Laatst bijgewerkt op: 29 februari 2024
| |

WAT IS VALERIAAN EN WAAR GEBRUIK JE HET VOOR?

Valeriaan is een van die kruiden waar bijna iedereen wel eens van gehoord heeft. Het is goed ingeburgerd in onze moderne samenleving. Het wordt dan ook al eeuwenlang gebruikt. Valeriaan staat bekend als rustgevend middel dat je kunt nemen als je slaapproblemen hebt. Maar het kan bij een heel aantal verschillende klachten gebruikt worden. In deze blog lees je meer over wat valeriaan precies is en waar je het voor kunt gebruiken.

De geschiedenis van het kruid Valeriaan

Valeriaan is een wat onopvallend kruid dat van oorsprong voorkwam in Europa en Azië. Het is inmiddels echter al verspreid naar andere delen van de wereld, zoals de Verenigde Staten. Daar is het geclassificeerd als een invasieve soort. Valeriaan verspreidt zich dan ook snel. Met zijn lichtroze bloemen is het best een leuke plant om te zien, maar bedenk dat hij snel je tuin kan overwoekeren.

Al in het oude Griekenland werd valeriaan gebruikt om allerlei kwalen te bestrijden. De eerste beschrijving komt waarschijnlijk van de Griekse arts Galenus. Hij beschreef dat de plant rustgevende en verdovende eigenschappen had. In latere eeuwen schreven artsen en genezers valeriaan voor bij angst, nervositeit en hysterie. Ook nu nog gebruiken we dit kruid graag, vooral bij slaapproblemen, angst en stress. Het is de wortel die verwerkt wordt in een extract of thee, omdat hier de werkzame stof valeriaanzuur in zit.

De voordelen van valeriaan

Zoals gezegd wordt valeriaan al duizenden jaren door de mens gebruikt. Het kan bij de volgende gezondheidsklachten worden ingezet.

Slaapproblemen

Valeriaan heeft naam gemaakt als natuurlijk middel dat kan helpen een gezonde nachtrust te bevorderen. Slaapproblemen komen veel voor. Sommige mensen hebben moeite met in slaap vallen, anderen kunnen niet goed doorslapen. In dat geval lukt in slaap vallen wel, maar word je meerdere keren per nacht wakker. Vaak is stress de oorzaak van slaapproblemen. De stress die je overdag voelt, schud je niet zomaar van je af als je gaat slapen. Vaak blijf je piekeren of voel je de spanning nog in je lijf.

Valeriaan kan goed helpen bij dergelijke slaapproblemen. Door zijn rustgevende eigenschappen kun je beter ontspannen en komen je gedachten tot rust. In slaap vallen gaat beter, maar ook problemen met doorslapen kunnen minder worden. Je kunt valeriaan vlak voor het slapengaan nemen, waarna je een rustgevend effect kunt merken.

Valeriaan bij stress

Ook stress is een veelgehoorde klacht. Mensen voelen zich opgejaagd, onrustig en angstig. Wanneer je veel stress ervaart, maakt je lichaam meer cortisol aan. Dit hormoon zorgt voor een gespannen gevoel. Dit kan voor een korte tijd geen kwaad, maar als je chronisch last van stress hebt, ondermijnt dit je gezondheid. Valeriaan is een natuurlijk middel dat je bij stress kunt gebruiken. Het helpt je lichamelijk en geestelijk beter te ontspannen. Daarbij heeft het ook een positief effect op je stemming en kun je minder last hebben van piekeren.

Burn-out

Een burn-out is het uiteindelijke gevolg van stress en lange tijd onder grote druk staan. Mensen met een burn-out kunnen niet meer werken en totaal geen prikkels verwerken. De klachten kunnen verschillen, van gevoelens van uitputting (zowel geestelijk als lichamelijk) tot prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en slecht slapen. Herstellen van een burn-out kan enkele maanden duren, maar soms ook jaren. Ook bij een burn-out kan valeriaan mogelijk helpen. Je kunt baat hebben bij de rustgevende effecten, waardoor je beter kunt ontspannen. Dat is eveneens goed voor een gezonde nachtrust. Door valeriaan word je ook stress bestendiger, waardoor je beter kunt omgaan met stressvolle situaties.

Bij PMS

Bij PMS-klachten kan valeriaan ook verlichting brengen. Vrouwen met PMS kunnen zich prikkelbaar, emotioneel en onrustig voelen en hoofdpijn of buikkramp hebben. Deze klachten kunnen verminderen door gebruik van valeriaan.



Mogelijke bijwerkingen van valeriaan

Ondanks dat valeriaan een natuurlijk middel is, kun je last krijgen van bijwerkingen. Het is echter wel zo dat de meeste mensen valeriaan goed kunnen verdragen.

  • Zeer levendige dromen: Een deel van de mensen die valeriaan gebruiken meldt dat hun dromen zeer levendig zijn en dat ze ook meer dromen. Dat hoeft geen vervelende gevolgen te hebben, maar kan wel nadelig zijn voor mensen die last van nachtmerries hebben. In dat geval kan valeriaan je klachten verergeren. Pas hier dus mee op.
  • Maag/darm klachten: Het middel kan maagpijn, buikpijn en diarree als bijwerkingen met zich meebrengen.
  • Brain fog en/of vermoeidheid: Het kan zijn dat je je duf en wazig voelt door valeriaan. Het lijkt erop dat dit vaker voorkomt als je het middel langdurig gebruikt.
  • Droge mond: een onschuldige bijwerking, maar kan wel vervelend aanvoelen.
  • Hartkloppingen: Door valeriaan kun je hartkloppingen krijgen, waarbij je hart sneller klopt, ook als je geen inspanning levert. Dit kan in principe geen kwaad, maar wel behoorlijk oncomfortabel aanvoelen. Als je hier teveel last van hebt, kun je beter geen valeriaan meer gebruiken.

Hoe gebruik je valeriaan?

De valeriaanwortel wordt verwerkt tot een extract. Je kunt het kopen als capsule, tablet of een poeder. Je kunt ook valeriaan thee drinken, zoals het product Valeriaan - Valeriana officinalis die je in onze webshop kunt vinden. Drink een kalmerend kopje voor het slapengaan, zodat je je meer ontspannen en slaperig voelt als je naar bed gaat. Ga je voor een poeder of capsule, dan is de gemiddelde aanbevolen dosis 300 tot 600 mg per dag. Hopelijk bezorgt valeriaan je ook een goede nachtrust en helpt het je beter in je vel te zitten.