WAT IS DMT?
DMT - je hebt er vast wel eens van gehoord - maar wat is het precies? Het wordt gebruikt in vele soorten psychedelische drugs zoals in Ayahuasca. Maar wist je dat we ook DMT in ons eigen lichaam hebben? Jazeker! Een lange tijd werd gedacht dat dit niet waar kon zijn, maar onderzoek toont aan dat het toch echt zo is. In dit artikel vertellen we je alles over wat DMT is, hoe je het kunt gebruiken en wat de effecten zijn.
Wat is DMT?
Dimethyltryptamine staat beter bekend als DMT, een psychedelische stof die zowel in de natuur voorkomt als in het lab kan worden gemaakt. De stof oefent invloed uit op je zenuwstelsel, waardoor je een veranderde werking ervaart. Bij inname krijg je dus prikkels die binnenkomen in de hersenen anders door dan hoe je die normaal ervaart. Welke effecten je precies ervaart, lees je verderop in dit artikel.
Dimethyltryptamine in ons lichaam
DMT vindt zijn oorsprong in de natuur. Het wordt aangemaakt door veel organismen en zit o.a. in allerlei planten, grassen, zeesponzen, padden en zoogdieren. Het verrassende is dat we het stofje ook zelf aanmaken in ons lichaam. Deze wordt net als bij de andere organismen aangemaakt in de pijnappelklier. Dit is een klein orgaan in de hersenen die een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van melatonine. Een hormoon wat zorg draagt voor onze biologische klok. Maar waarom DMT precies in ons lichaam wordt aangemaakt is nog altijd een raadsel.
Soorten DMT
Er zijn verschillende soorten van deze psychedelische stof te vinden in de natuur. Een kort overzicht van de verschillende soorten:
- N,N-DMT: de meest voorkomende variant. Als ergens DMT staat, dan hebben ze het meestal over deze stof. Dit is tevens de benaming van de stof die in ons lichaam wordt gevonden
- 5-MeO-DMT: vijf keer zo sterk als de gewone DMT
- Bufotenine: één van de eerste tryptaminen die door chemici werden geïsoleerd
- Psilocybine: de stof die paddo’s en magische truffels psychedelische effecten geven.
Waarom Dimethyltryptamine verboden is
De psychedelische stof valt net als cocaïne, heroïne en LSD onder de harddrugs en staat vermeld op Lijst 1 van de Opiumwet. Het gebruik is daarom verboden in Nederland. Volgens sommige niet geheel terecht, want uit diverse onderzoeken blijkt dat DMT niet lichamelijk verslavend werkt of schadelijk is voor je lichaam. Het haalt je echter wel voor een bepaalde periode uit de werkelijkheid, waardoor deelname aan de maatschappij wordt bemoeilijkt. En als je het om deze redenen gebruikt kan het zeer aantrekkelijk zijn om het vaker te gebruiken.
Hoe gebruik je DMT?
Je kunt DMT gebruiken door het te roken, snuiven of spuiten. DMT roken kun je doen met een speciale DMT-pijp. Het is niet bepaald makkelijk en het vergt wat oefening. Zo moet je als eerste een goede dosering afwegen om het vervolgens te kunnen roken. En als je dit gaat roken, moet je het in één lange teug naar binnen halen. Vervolgens moet je je adem inhouden en de rook zijn werk laten doen. De rook is alleen erg vies en chemisch, dus dit is niet zo’n pretje.
Een ander middel om deze psychedelische stof binnen te krijgen is door Ayahuasca te drinken. Dit is een brouwsel van vaak bladeren (DMT) met een liaan. De eerste 20 tot 60 minuten begin je weke benen te krijgen en voel je je een beetje moe en misselijk, maar daarna gebeurt het! Het levert je een super trip op vol visuele effecten en emotionele rollercoasters. Je kunt compleet nieuwe werelden en dimensies waarnemen en je ego kan zelfs afsterven.
De effecten van DMT
De effecten van Dimethyltryptamine zijn zeer sterk en treden vaak direct na inname op. Zeker als je het gaat inhaleren. Voor velen levert het gebruik van deze stof een fantastische trip op, maar er zitten ook keerzijden aan. In onderstaand overzicht lees je meer over de effecten en risico’s.
Geestelijke effecten
- Euforisch gevoel
- Andere beleving van geluiden
- Andere waarneming van vormen, licht en kleuren.
- Verandering van tijd en ruimte. Ruimtes kunnen bijvoorbeeld groter lijken en te tijd gaat vaak langzaam.
- Nieuwe inzichten in het leven of levenswijsheden.
Lichamelijke effecten
- Verhoogde hartslag
- Verhoogde bloeddruk
- Verhoogde lichaamstemperatuur
- Pupillen kunnen verwijden
- Het gebruik kan leiden tot misselijk- en duizeligheid.
Risico’s
Het gebruik van de psychedelische stof is niet lichamelijk verslavend. Er is nog te weinig onderzoek naar gedaan of het ook geestelijk verslavend kan zijn. DMT is in ieder geval niet giftig en is ongevaarlijk voor ons lichaam. Maar het gebruik kan wel een aantal risico’s met zich meebrengen:
- Moeite met ademhalen
- Ongemakkelijk gevoel in de maag en/of braakneigingen
- Paniekerig, angstig of paranoïde gevoel
- Onrust in het lichaam
Dit zijn mogelijke risico’s en vele gebruikers ervaren geen problemen. Dit verschilt echter per persoon en hangt voor een groot deel samen wat je stemming is wanneer je psychedelische middelen tot je neemt en op welke plek je dit doet.
Tips voor een veilige trip
Wil je graag DMT gebruiken? Dan hebben we een aantal tips voor je:
- Omdat je je evenwichtsgevoel verliest, is het handig om te gaan zitten of liggen
- Zorg dat je een tripsitter hebt die weet wat hij moet doen en kan helpen bij gevaarlijke situaties
- Heb je eens last gehad van een bad trip? Kijk dan uit met DMT. De kans is groot dat je weer een bad trip krijgt.
- Pas op met medicijnen
- Het kan zijn dat je geen visioenen krijgt, maar meer last van duizeligheid, een verhoogde bloeddruk en misselijkheid.
- Zorg voor een goede stemming. Alleen dan krijg je de beste trip ervaring!