Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAT ZIJN PADDO SPOREN?

| |

WAT ZIJN PADDO SPOREN?

Onder de paddenstoel zitten sporen - ook wel de zaden van een paddenstoel genoemd. Het zijn de voortplantingscellen van waaruit schimmels zich vermenigvuldigen en groeien. Op gezonde paddenstoelen komen ze in enorme populaties voor. En deze paddo sporen zijn veel fascinerender dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Zo fungeren ze als vingerafdruk van een paddenstoel en kunnen ze zich voortplanten met hun sporen. Wat paddosporen precies zijn en wat je ermee kunt? Dat lees je in dit artikel.

Paddo sporen, wat zijn het?

Onder de hoed en tussen de lamellen van de paddenstoel zitten de zogeheten sporen. Het zijn de zaden van de paddenstoel. Niet alleen gewone paddenstoelen bevatten ze, maar de magische paddo’s ook. Ze zijn eencellig, klein van formaat en komen vaak in enorme populaties voor. Met de sporen kunnen paddo’s zich voortplanten door deze uit te werpen.




Hoe produceren paddo’s sporen?

Een paddenstoel produceert niet non-stop sporen. Net zoals de meeste planten die vruchten geven of bloeien, maakt een paddo ook niet de hele tijd ‘vruchten’ aan. Dit gebeurt alleen als er voldoende voedingsstoffen en water in de grond zitten. Het produceren van sporen kost namelijk veel extra energie voor de paddo.

Zodra de paddenstoel sporen heeft geproduceerd kan hij deze laten vallen of uitwerpen. Luchtstromen kunnen deze kleine deeltjes oppikken en verspreiden. Lang niet alle zaden komen op een vruchtbare plek terecht, maar enkelingen vinden wel een plekje om zich voort te planten. In de grond gaan de kleine spoortjes op zoek naar mede spoortjes om zich aan elkaar te verbinden en uit te breiden tot een nieuwe schimmelstelsels.

De vingerafdruk van een paddenstoel

Naast dat sporen ervoor zorgen dat een paddenstoel zich kan voortplanten, fungeert het ook als een vingerafdruk. Door een sporenprint te maken kun je achterhalen om welke soort paddo het gaat. Een must als je van plan bent om bijvoorbeeld psychedelische paddo’s te eten.

Hoe maak ik een sporenprint?

Zo’n sporenprint kun je eenvoudig maken door eerst de hoed eraf te snijden om hem vervolgens met de poriën-kant naar beneden op een daarvoor bestemde sporeprint te leggen. Een stuk licht gekleurd papier, glas of folie werkt ook. Daarna plaats je een kopje over de paddenstoel en dit kun je 2-24 uur zo laten staan. Hoe verser de paddo, hoe sneller je een print hebt gemaakt.



Zelf paddo sporen kweken

Niet alleen de natuur is in staat om paddenstoelen voort te planten, je kunt zelf namelijk ook paddenstoelen sporen kweken. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een growkit om paddo’s te kweken en ze laten voortplanten door gebruik te maken van de zaden. Maar je kan ook paddo sporen kopen in de vorm van sporenspuiten, ampullen en prints.

Growkit

Eén van de makkelijkste manieren om paddo’s te kweken is een growkit. De sporen worden in een vruchtbaar substraat geleverd en zijn al ontkiemd in het mycelium. Het heeft natuurlijk nog steeds veel zorg en aandacht nodig, maar voor een beginnende kweker is dit een goede optie.

Sporenspuiten, ampullen en prints

Met sporenspuiten kun je eenvoudig de zaden van de paddo in de kweekbak aanbrengen. Sporen ampullen bevatten een vloeistof die voortkomt uit de zaden van de paddenstoel en werken vaak iets beter dan spuiten. Met een sporenprint haal je een verzameling van sporen binnen en kun je snel beginnen met het kweken van je paddo’s.

Om rekening mee te houden

Voor welke optie je ook kiest, belangrijk is dat je altijd steriel te werk gaat. Bij besmetting kan jouw oogst volledig mislukken en dat wil je natuurlijk niet.

  • Reinig alle oppervlakken zorgvuldig
  • Was al je gereedschap met zeep en water en ontsmet alles
  • Reinig en steriliseer alles wat in contact komt met de paddo’s
  • Een handige en schone werkplek

Een goede hygiëne zorgt ervoor dat je ongenodigde gasten buiten houdt en je oogst niet mislukt!