Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

ZIJN PSYCHEDELICA VERSLAVEND?

| |

ZIJN PSYCHEDELICA VERSLAVEND?

Psychedelica zijn tripmiddelen die je de wereld anders laten beleven dan hoe je die normaal gesproken ziet en meemaakt. Alles wat je zintuigen kunnen waarnemen, verandert. Dat kan zover gaan dat je dingen anders hoort, ziet, ruikt en voelt. Ook lijken objecten soms te bewegen en zie je kleuren levendiger. Zelfs het besef van tijd en ruimte kunnen veranderen. Daarom worden psychedelica ook wel vaak tripmiddelen of hallucinogenen genoemd. Zo’n trip levert vaak bijzondere ervaringen op, maar zijn ze ook verslavend?

Bekende psychedelische stoffen

De bekendste voorbeelden van tripmiddelen zijn LSD, mescaline, DMT en psilocybine. Heroïne, cannabis, MDMA (ecstasy) zijn geen psychedelica.

  • Psilocybine: de werkzame stof in magische truffels en paddo’s waarvan je gaat hallucineren.
  • LSD: wordt meestal verkocht in de vorm van kleine postzegeltjes met een kleurrijke afbeelding.
  • Mescaline: wordt al eeuwenlang gebruikt bij verschillende rituelen en komt onder andere uit de Peyote-cactus.
  • DMT: vind je onder andere in het bekende ayahuasca

psychedelics

Wat doen psychedelica met je?

Trippen met psychedelische middelen zorgen ervoor dat je gaat hallucineren. Alles wat je ziet en ruikt, voelt anders dan normaal. Objecten gaan bewegen, kleuren lijken feller en de manier waarop je denkt, verandert. Dit komt omdat psychedelica allemaal één ding gemeen hebben: de werkzame stof werkt in op de serotonine-receptoren in de hersenen. Serotonine is een stof die een belangrijke rol speelt bij het regelen van onze stemming.

Tripmiddelen zorgen ervoor dat bepaalde gebieden in je hersenen een tijdje ‘offline’ gaan. Andere gebieden gaan hierdoor juist meer met elkaar communiceren en dit verklaart de vreemde sensaties en verrassende inzichten die mensen vaak krijgen onder invloed van psychedelica. Hoelang zo’n trip duurt, is afhankelijk van het middel die je neemt. Soms kun je een paar dagen na je trip ook nog lichte effecten merken.

  • Paddo’s of truffels: 4-6 uur
  • LSD: 8-12 uur
  • Ayahuasca: 4-6 uur

Waar psychedelica voor gebruikt wordt

Psychedelische drugs zoals DMT, Mescaline, Psilocybine worden vaak gebruikt om drie verschillende redenen:

  • Recreatief gebruik: voor een leuke stapavond of om plezier te hebben.
  • Spirituele ervaringen: om dichter tot jezelf te komen. Dit gebeurt al eeuwenlang bij verschillende rituelen en de laatste jaren zijn magische truffels en hallucinerende kruiden erg populair om nieuwe inzichten over jezelf te verkrijgen.
  • Als hulpmiddel bij therapie: naast de spirituele inzichten en ‘genotsmiddel’, werkt psychedelica ook goed om psychische klachten te verminderen. Hier is veel onderzoek naar gedaan- en wordt ook nog steeds onderzocht. Naast dat het een uitkomst biedt bij psychische klachten, heeft het ook een positieve invloed op je immuunsysteem en helpt het bij auto-immuunziekten.

psychedelica

Is psychedelica verslavend?

Bij drugs denken we als snel aan een verslavende werking. En het zal je misschien verbazen, maar psychedelica is niet verslavend. Dat komt omdat ze heel anders werken in onze hersenen dan andere (verslavende) drugs zoals heroïne. Trippers zoals truffels en LSD veranderen waarnemingen en zorgen ervoor dat je bepaalde situaties anders ervaart. Drugs zoals cocaïne en speed geven je meer energie. Drugs als alcohol en pijnstillers werken weer verdovend. En juist aan deze ‘boost’ of verdovende gevoelens kun je verslaafd raken. Bij psychedelica werkt dit niet zo. Sterker nog: psychedelische drugs kan in de toekomst misschien een grote rol spelen om verslavingen juist tegen te gaan. Hier wordt momenteel veel onderzoek naar gedaan.

Daar komt bij dat trippen vaak veel nieuwe indrukken met zich meebrengt en over het algemeen een intensieve ervaring is. Iets wat gebruikers hooguit zo nu en dan willen ervaren. Nog een reden waarom ze niet verslavend werken.

De mogelijke risico’s

Tripmiddelen werken niet verslavend, maar kunnen wel andere risico’s met zich meebrengen. Je kan bijvoorbeeld in een bad trip belanden, en dit is geen prettige ervaring. Je kunt heftige angsten beleven, verward raken of sombere gevoelens krijgen. Ook hartkloppingen en misselijkheid komen soms voor.

Toch circuleren er ook veel horrorverhalen rond die niet gebaseerd zijn op feiten. Een bad trip hangt niet alleen af van de drug die je gebruikt. Ook de persoonlijkheid, de stemming van de gebruiker en de context van het gebruik spelen een rol. Ga je voor het eerst magische truffels of paddo’s gebruiken? Lees van tevoren deze 9 tips om een bad trip te voorkomen.