WAAROM NIET ZELF PSYCHEDELISCHE PADDENSTOELEN PLUKKEN IN DE NATUUR?
|Wil je graag zelf je eigen paddo’s zoeken in de natuur? Dat is niet altijd zo’n goed idee. Het kan gevaarlijk zijn omdat er erg veel paddenstoelen groeien in het wild die allemaal veel op elkaar lijken. Het onjuist identificeren van deze schimmels slecht voor je uitpakken, want sommige zijn schadelijk voor je gezondheid en kunnen in het ergste geval soms leiden tot de dood. Voldoende kennis is dus van essentieel belang!
Wees voorzichtig met het plukken van psychedelische paddenstoelen
Paddo’s worden al eeuwenlang gebruikt over de hele wereld. Ze zijn enorm populair vanwege hun magische effecten en worden zowel online als in fysieke winkels verkocht. Maar sommigen gaan ook zelf op zoek naar psychedelische paddenstoelen in de natuur. Niet altijd een goed idee, want het brengt veel risico’s met zich mee.
Er bestaan namelijk heel veel giftige soorten en als je geen kenner bent lijken alle paddenstoelen erg op elkaar. Op de gok een paddo plukken is echt een no-go. Dit risico kun je niet lopen, aangezien je al snel de verkeerde soort te pakken hebt. De bijwerkingen kunnen soms echt heftig zijn:
- Misselijkheid
- Diarree en braken
- Leverschade
- Anafylaxie (overgevoeligheidsreactie die direct behandeld moet worden)
- Comateuze toestand
- In sommige gevallen kan het leiden tot de dood.
Naast deze gevaren die psilocybine paddo’s met zich meebrengen, zijn er ook veel soorten die je gewoonweg niet mag plukken omdat ze zeldzaam zijn. Benieuwd welke dat zijn? De overheid houdt een lijst bij met zeldzame paddenstoelen.
Toch zelf plukken? Zorg voor voldoende kennis
Wil je toch zelf paddo’s gaan plukken? Dan raden we je aan om eerst voldoende kennis op te doen door bijvoorbeeld een pluk cursus te volgen. Je moet er alleen niet bij zeggen dat je op zoek bent naar psychedelische soorten. Op die manier kun je praktische ervaring opdoen en leer je welke varianten veilig zijn.
Een andere optie is om iemand mee te nemen die alles weet over paddenstoelen. Zorg er in ieder geval voor dat je voordat je iets eet er 100% zeker van bent dat het de juiste soort is. Lees je ook van tevoren in over de juridische situatie in jouw gebied. De regels van verse paddenstoelen plukken kunnen per land verschillen.
Paddo’s die in het wild groeien
Om psychedelische paddenstoelen te vinden, heb je niet alleen verstand nodig van de soorten. Je moet ook precies weten waar je ze kunt vinden en de levenscyclus van de paddo kennen. De temperatuur, vochtigheid, het groeimedium en de tijd van het jaar zijn belangrijke succesfactoren. Kennis van de levenscyclus is essentieel om te weten wanneer het vruchtlichaam verschijnt.
Om je op weg te helpen hebben we een top 5 paddo’s die in het wild groeien voor je samengesteld.
- Psilocybe Atlantis: in augustus te vinden in clusters in de bodem ten noorden van Atlanta, Georgia en Fulton County. De hoed is lichtbruin met donkere strepen en ziet er droog uit. De steel is bruinrood tot grijsbruin.
- Psilocybe Cubensis: in de zomer vaak te vinden in Cuba, Guatemala, Mexico, Honduras, Zuid-Amerika, Vietnam, Cambodja, Maleisië, Myanmar, Thailand, Fijl, India, de Filipijnen en Australië. Hoed is koperkleurig in het midden en loopt over naar licht roodgeel-bruin. Is kegelvormig met een witachtige of crème achtige steel.
- Psilocybe Australiana: in april/mei te vinden in Zuid-Australië. Hoed is klokvormig en lederbruin tot lichtgeel van kleur. De randen kunnen en blauwe tint hebben.
- Psilocybe Caerulescens: in de lente en zomer te vinden in Mexico, Brazilië, Venezuela en Alabama. Heeft een zwarte of donkergroen, kaneel tot roestige kleur. De stelen zijn cremekleurig, hol en bedenkt met vezelachtige haren. De kleur wordt donkerder gedurende de rijping.
- Psilocybe Cyanescens: van september tot december komt deze paddo voor in veel verschillende landen. Oostenrijk, België, Bulgarije, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Canada, Colombia, Duitsland, Nederland, Italië, Ierland, Spanje en Zwitserland. De kleuren variëren van kastanje tot karamel naarmate ze ouder worden. Hij wordt kleverig bij vochtigheid en geelbruin tot okerkleurig na droging. De stelen zijn wit en hebben fijne vezels die naar de bredere basis toebuigen.
Pas op voor deze soorten!
Er zijn veel verschillende soorten paddenstoelen die giftig zijn, nog veel meer dan onderstaand lijstje. We hebben de bekendste voor je op een rij gezet:
- Groene knolamaniet: deze staat met stipt op nummer één. Dit is één van de giftigste soort ter wereld. Hij wordt daarom ook wel ‘death angel’ of ‘death cap’ genoemd. En dat is niet voor niets, want een kleine hoeveelheid zorgt al voor de vergiftiging van de lever en kan dodelijk zijn als je je niet op tijd laat behandelen.
- Bundelmosklokje: deze ziet er misschien onschuldig uit, maar hij is erg giftig! Het bevat dezelfde giffen als de knolamaniet, maar is alleen niet dodelijk voor gezonde volwassenen.
- De gewone krulzoom: niks is eigenlijk ‘gewoon’ aan deze paddo, want hij maakt je erg ziek als je hem eet. Het gif van deze soort breekt rode bloedlichaampjes af, wat hemolyse veroorzaakt. Cellen vallen dan als het ware uit elkaar en rode bloedlichaampjes kunnen dan in je bloedbaan terecht komen. Zeer gevaarlijk, want hierdoor kunnen de functies van je nieren uitvallen.
- De panteramaniet: deze komt uit dezelfde familie als groene knolamaniet. Van deze paddo ga je hallucineren en kun je in een ‘delier’ belanden. Dit is de eerste fase van vergiftiging. Bij een ernstige vergiftiging kun je in coma raken.
Liever de veilige weg? Koop magische truffels online
We raden het je aan op geen onnodige risico’s te lopen en je paddo’s of magische truffels online in een smartshops te bestellen. Zo weet je zeker dat je geen giftige paddenstoelen eet en kun je écht genieten van de magische effecten. Wij verkopen in onze mushroomshop psychedelische truffels en paddo growkits van experts die de kennis in huis hebben om ze te produceren met een hoog psilocybine gehalte.