Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WANNEER BEGIN IK MET HET KWEKEN VAN BUITENWIET?

WANNEER BEGIN IK MET HET KWEKEN VAN BUITENWIET?

De lente is in aantocht, en daarmee ook de beste tijd voor het zaaien van je buitenwiet! Een mooie hobby die je prima in je achtertuin of balkon kan uitvoeren. Maar dan moet je wel even weten hoe je dit aanpakt. En je hebt te dealen met ons Hollandse weer en klimaat, wat natuurlijk van invloed zal zijn op het kweekproces en de uitkomst ervan. Zorg dus voor een goede start met de tips in dit artikel. Lees hier het antwoord op de prangende vraag: wanneer begin ik met het kweken van buitenwiet?

Buiten wiet kweken: dit moet je weten voor je begint

Voorbereiding is het halve werk, en dat geldt ook zeker voor het kweken van buitenwiet. Heb je al heb je ervaring met binnenshuis plantjes groeien? Weet dan dat buitenwiet een behoorlijk andere aanpak vereist. Binnen kun je immers de omstandigheden zelf makkelijk beïnvloeden. Temperatuur en licht bepaal je bijvoorbeeld zelf, en stoorzenders zoals slecht weer, buren en beestjes zijn er binnenshuis niet. De onderstaande tips helpen je met een vliegende start van je eerste buitenkweek.

Zaadjes: welke kies je?

Een mooie oogst begint uiteraard met de juiste wietzaadjes. In onze shop heb je wat zaden betreft ontzettend veel keus. Welke kun je nu het beste kiezen? Twee tips:

1.     Bekijk onze beste zaden voor buitenwiet

Handig: onze overzichtspagina met de top 10 zaden voor buitenwiet. Hier zal zeker iets voor jou tussen zitten!

2.     Ga voor autoflower wietzaden

Waarom moeilijk doen als het makkelijk of zelfs automatisch kan? Autoflower wietzaadjes zijn een geweldige uitvinding voor de kweker met minder groene vingers. Deze wietzaden bloeien namelijk automatisch. Zo hoef je niet na te denken over wanneer de beste tijd is om buitenwiet te zaaien; ze groeien toch wel! Het enige nadeel is dat deze planten kleiner worden dan de wietplanten die wél afhankelijk zijn van de seizoenen.

Waar kweken: pot, kas of grond?

Als buitenkweker heb je het te doen met de beschikbare ruimte die je buitenshuis hebt. Gelukkig heb je niet veel vierkante meters nodig om een plantje op te laten groeien. Dus of je nu een riante achtertuin, een balkon of slechts een dakgoot hebt: ga ervoor. Iets wat vooral van belang is, is dat de plant veel zonlicht krijgt. Wanneer je je buitenwiet in een pot kweekt, kun je die gedurende de dag of het seizoen gemakkelijk verplaatsen. Heb je een stuk grond dat de hele dag zon krijgt, dan heeft dat echter wel de voorkeur. Een plant floreert namelijk (letterlijk) wanneer deze lekker veel grond onder zijn wortels heeft. Ga je toch voor een pot, kies dan niet een te kleine.

Water, licht en liefde

Net zoals elke andere plant kan ook je buitenwiet niet enkel en alleen van de lucht en het licht leven. Zorg er dus voor dat je het plantje voldoende water geeft. Regenwater is hierbij je vriend, maar je zult ook af en toe met de gieter in de weer moeten. Zeker bij droge periodes. Ga je bijvoorbeeld op vakantie en valt er geen regen? Vraag dan iemand om de plantjes water te geven. Maar dat niet alleen: een juiste hoeveelheid speciale voedingsstoffen zal je oogst ook goed doen. Met deze kweekset haal je bijvoorbeeld de beste voeding voor je planten in huis.

Meer tips nodig over het kweken van buitenwiet? Lees hier alles over het zelf kweken van deze plant buitenshuis: Wat is de beste tijd om buiten wiet te kweken?



Wanneer kweken? Dit is het beste seizoen voor buitenwiet

Oké, je hebt je keuze gemaakt wat betreft de zaadjes en het nodige voorwerk gedaan. Jij en je tuin, balkon of dakgoot zijn er helemaal klaar voor. Dan nu het antwoord op de hamvraag: wanneer zaai je buitenwiet nu het beste? Bestaat er zoiets als het beste seizoen voor buitenwiet? Jazeker! Hierbij ben je niet aan een specifieke datum gebonden. Het állerbelangrijkste is dat het niet meer vriest. Babyplantjes en vorst gaan namelijk niet goed samen. Kies dus een moment in het voorjaar waarop je zeker weet dat de temperaturen niet meer tot onder het vriespunt zullen zakken. In sommige jaren is dit al in maart, maar meestal zal april of mei de maand zijn waarin de winter afgelopen is. De beste tijd om te beginnen met het kweken (en dus zaaien) van buitenwiet is de maand mei. Om precies te zijn over de temperatuur: 12 graden is de ondergrens en 30 graden ongeveer de bovengrens.

Wat gebeurt er als je voor mei begint met buitenwiet kweken?

In maart vriest het nog geregeld, en april ‘doet wat ie wil’ zegt men ook wel. Buitenwiet zaaien in deze maanden is dus risicovol. Toch doen kwekers het geregeld, en niet zonder reden. Met een lekkere zonnige en vorstloze lente kunnen wietplanten die in maart of april gezaaid zijn enorm worden. Het gaat er immers vooral om dat je planten véél zonuren meepakken. Vroeg zaaien en een top lente staat garant voor een flinke oogst.

Tip: begin binnen

Je kunt er ook voor kiezen om de planten eerst binnen te kweken, tot ze sterk genoeg zijn en de omstandigheden buiten optimaal zijn. Verdiep je in de kweekfase van buitenwiet om te weten hoe vroeg je kunt beginnen met zaaien. Met het ontkiemen kun je bijvoorbeeld eind februari al beginnen, veilig in huis. Deze fase duurt ongeveer een week. Daarna kun je gaan planten.

Dit kweekverslag geeft je een mooi inzicht van de eerste fase van het ontkiemen. Daarna kun je gaan zaaien, waarna de bloeifase losbarst. En dan is het afwachten maar!

Serieus aan de slag als kweker?

Jeuken je, ondertussen groene vingers, om serieus bezig te gaan met het kweken van wietplanten? Dan raden we je dit boek aan: de Marijuana Outdoor Grower's Guide is een complete gids voor jouw kersverse hobby.