Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAT IS SKULLCAP EN WAAR KAN IK HET VOOR GEBRUIKEN?

| |

WAT IS SKULLCAP EN WAAR KAN IK HET VOOR GEBRUIKEN?

Heb jij al eens van skullcap (ook bekend als Glidkruid) gehoord? Dit plantje wordt in Azië en Amerika al eeuwenlang gebruikt. Maar ook tegenwoordig kunnen we er veel aan hebben. Zo zou je het kunnen gebruiken bij slaapproblemen, stemmingsklachten en bij infecties. En misschien interessant, het kan ook een milde high veroorzaken. In deze blog lees je alles over dit geneeskrachtige kruid.

Geschiedenis van skullcap

Skullcap is een plant die tot de lipbloemenfamilie behoort. Andere bekende planten uit deze familie zijn rozemarijn, oregano, munt, basilicum en salie. Het is een sierlijke vaste plant, die inheems is in Noord Amerika, maar er zijn tweehonderd verschillende soorten en sommigen daarvan komen ook in Europa en Azië voor. De naam skullcap komt van het Latijnse "scutella". Dit betekent klein helmpje, wat verwijst naar de bloemen van de plant, die lijken op helmpjes waarvan het vizier omhoog staat.

Het is bij veel volkeren al lang bekend dat skullcap voordelen voor de gezondheid heeft. De plant wordt al heel lang gebruikt in de traditionele geneeskunst in China en India, en dan vooral de wortels en de bladeren. Binnen de traditionele geneeskunde staat skullcap vooral bekend als kruid dat helpt ontspannen en vanwege de positieve effecten op de stemming. Verder kan het ook een milde high veroorzaken.

Skullcap wordt gemiddeld zo'n 60 tot 80 cm hoog. De plant krijgt mooie blauwe of paarse bloemen. De werkzame stoffen van glidkruid zijn:

  • Tannines
  • Flavonoïden (bijvoorbeeld wogonine, scutellarine, baicaline)
  • Bittere iridoïden (zoals catalpol)
  • Etherische oliën

Deze werkzame stoffen hebben ieder hun eigen effect op het lichaam en de geest. Hieronder gaan we daar dieper op in.



De mogelijke voordelen van skullcap

Zoals gezegd neemt skullcap al duizenden jaren lang een belangrijke plek in binnen de traditionele Chinese en Indiase geneeskunde. In China werd er een tonicum van gemaakt, met de naam Huang Qin. Om dit te maken werden de gedroogde wortels van het kruid gekookt in water, of de werkzame stoffen werden in alcohol geëxtraheerd. Dit tonicum kon het lichaam helpen om gifstoffen kwijt te raken. Ook in Amerika werd skullcap gebruikt door de oorspronkelijke bewoners. Het werd bij hen ingezet bij problemen met de stemming en bij een hevige menstruatie. Maar ook nu kun je veel baat hebben bij skullcap.

Bij slaapproblemen

Lig jij vaak wakker vanwege gepieker of stress? Skullcap kan je helpen te ontspannen. Het werkt mogelijk rustgevend, waardoor je fysiek en mentaal beter tot rust komt. De flavonoïden in het kruid zijn hier waarschijnlijk verantwoordelijk voor. Ze kunnen een positief effect hebben op het slaap-waakritme.

Antibacteriële en antivirale werking

Uit onderzoek komt naar voren dat skullcap ook een antivirale en antibacteriële werking zou kunnen hebben. Het werd onderzocht bij een gevaarlijke bacterie (acinetobacter baumannii) die in ziekenhuizen longontsteking bij patiënten kan veroorzaken. Skullcap was een van 30 verschillende kruiden die getest werden, maar alleen skullcap bleek 100% effectief tegen deze bacterie.

Positief effect op stemming

Wanneer je somber bent, niet lekker in je vel zit of last van angsten hebt, zou je skullcap als supplement kunnen proberen. Dit kruid kan namelijk helpen je stemming te verbeteren. Uit onderzoek uit 2013 kwam naar voren dat deelnemers die dagelijks glidkruid namen, minder last van stemmingsstoornissen hadden. Het plantje lijkt de globale stemming te verbeteren, zonder dat het een negatief effect had op energie of cognitief functioneren.

Ontstekingen

Skullcap kan eveneens invloed uitoefenen op het immuunsysteem, vanwege de grote hoeveelheid antioxidanten die het bevat. Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheid skullcap te gebruiken bij (chronische) ontstekingen. Denk hierbij aan artrose of longontsteking. Vooral wogonine lijkt de krachtigste ontstekingsremmende eigenschappen te hebben. Daarnaast kan het goed zijn dat skullcap nog meer stoffen bevat die bij ontstekingen nuttig kunnen zijn. Er zijn inmiddels al meer dan 50 verschillende flavonoïden ontdekt.




Kun je last van bijwerkingen krijgen?

Je kunt last van bijwerkingen krijgen als je skullcap gebruikt. Deze zijn echter zeldzaam en over het algemeen mild. Glidkruid lijkt bij normaal gebruik veilig te zijn. Het is in ieder geval wel af te raden om skullcap te gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. En als je verder twijfelt of dit middel geschikt is voor jou, dan is het aan te raden met je huisarts te overleggen.

Enkele bijwerkingen van skullcap die gemeld zijn:

  • Maagpijn
  • Slaperigheid
  • Koorts
  • Verlies van eetlust
  • Misselijkheid

Glidkruid gebruiken als supplement

Je kunt skullcap in verschillende vormen krijgen en daardoor ook op verschillende manieren gebruiken. Van de gedroogde bladeren kun je thee zetten (1 theelepel 15 minuten laten trekken in heet water). In onze shop vind je de skullcap thee van Indian Elements. Of kies de Forest Dream mix van Indian Spirit, waar behalve skullcap ook andere rustgevende kruiden zitten. Je kunt echter ook kiezen voor capsules of een vloeibaar extract. Wat werking betreft, maakt je keuze niet uit. Het gaat er vooral om wat jij een makkelijke manier vindt om skullcap in te gaan nemen.

Vraag je je nu nog af welke dosis je zou moeten nemen? Daar kunnen we helaas geen eenduidig antwoord op geven. Dat hangt af van de manier waarop je skullcap neemt en ook de concentratie van het middel (hoeveel skullcap het middel bevat). Daarnaast maakt het eveneens uit hoe gevoelig jij bent voor de werkzame stoffen en voor welke klachten je het neemt. Houd je aan de richtlijnen die op de verpakking staan. Begin met een lage dosis en bouw dit langzaam op, tot je tevreden bent met het resultaat.