Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

NA EEN BAD TRIP: ZO PAK JE HET DE VOLGENDE KEER AAN

| |

NA EEN BAD TRIP: ZO PAK JE HET DE VOLGENDE KEER AAN

Heb je weleens een bad trip meegemaakt en ben je nu een beetje huiverig om nogmaals psychedelica te gebruiken? Heel begrijpelijk, want een slechte trip kan zelfs een beetje traumatisch zijn. Zeker als je het niet aan zag komen. Maar wees gerust: je hoeft het trippen niet volledig te laten. Met deze tips kun je na een bad trip de draad van het trippen weer oppakken.

Wat is een bad trip?

Wat een ‘bad trip’ is, is voor iedereen anders. Mensen die een negatieve ervaring hebben met een tripmiddel, voelen zich bijvoorbeeld oncomfortabel of misselijk, tot angstig en paranoïde. Meestal wordt met een bad trip bedoeld dat iemand significante negatieve psychologische reacties krijgt na het gebruik van een psychedelisch middel.

Weet dat de kans dat het lichamelijk mis gaat heel klein is. Slechts 2 op de 100.000 paddo gebruikers bezoekt de eerste hulp voor medische assistentie. Als we het nieuws moeten geloven, zijn dit bovendien vooral toeristen die een weekendje losgaan in Amsterdam. Als bewuste gebruiker die de gouden regels van een goede trip volgt, is de kans op een verkeerde ervaring nihil.

Wat veroorzaakt een bad trip?

Wat veroorzaakt nu een bad trip? Er zijn een aantal fouten die je kunt maken bij het trippen, zoals je in dit eerdere artikel kunt lezen. De meeste fouten draaien om de setting en voorbereiding van je trip. Psychedelica versterken namelijk je ervaringen en gevoelens. In een bedompte donkere kamer paddo’s nemen met mensen die geen goed gezelschap zijn, is dan ook geen goed idee.

Verwachtingen en stemming

Vaak spelen je verwachtingen ook een rol bij hoe de trip uitvalt. Begin je al angstig voor wat er komen gaat, dan kunnen deze verwachtingen uitkomen. Je kleurt zo zelf je trip donker, zonder dat je het echt bewust doet. Zorg dus ervoor dat je niet overprikkeld of gepusht door anderen een trip ingaat. Wacht gerust op minder gestreste tijden of ander gezelschap. Voel je je fysiek niet zo lekker, dan is trippen vaak een afrader. De negatieve fysieke ervaring kan doorslaan op je psyche, en je zo een niet zo prettige trip geven. En pas zeker op wanneer je actieve psychische klachten hebt. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan waaruit blijkt dat trippen kan helpen bij depressie, PTSS of angsten. Maar wanneer jij je mentaal echt wiebelig voelt, kun je beter wachten tot je brein wat gekalmeerd is.

Medicatie en andere middelen

Sommige mensen houden ervan om bijvoorbeeld een jointje te roken bij een paddotrip. Maar het is niet voor iedereen weggelegd om een tripmiddel te combineren met andere geestverruimende stoffen. Waar de een van wiet ontspant, wordt het de ander snel te veel. Je kan je door een onhandige combinatie extra verward voelen. Iets wat jij misschien een pré vindt, maar jouw trip buddy juist niet. Ook medicatie, zoals voor ADHD en depressie, kunnen een onprettige cocktail blijken met psychedelica.




Het paard weer op na een bad trip: zo pak je het de volgende keer aan

Een bad trip hebben meegemaakt kan overweldigend zijn en tegenzin voor een volgende trip geven. Gelukkig zijn er strategieën die je kunt gebruiken om de ervaring te boven te komen. Hier enkele tips:

Zie een verkeerde trip als een les

Alles in het leven kun je gieten in een les, zeker negatieve ervaringen. Probeer uit te pluizen wat er misging in die bad trip, en waarom. Lag het aan je verwachtingen, die vaker verkeerd uitpakken? Heb je veel stress waar je niets mee doet? Heb je amper balans tussen werken en spelen? Waren de vrienden waar je mee tripte eigenlijk niet de juiste mensen voor je? Een foute trip kan zelfs een aanleiding zijn om professionele hulp te zoeken. Tijdens het trippen wordt je echt een spiegel voorgehouden. Kijk daar dan ook niet van weg, maar pik de signalen op die Moeder Natuur je blijkbaar wilde vertellen.

Deze gedachte kan je ook tijdens een bad trip helpen. Bedenk je dat deze ervaring tijdelijk is, en kijk naar de lessen die je eruit kunt trekken. Houd een tripdagboek bij en schrijf op wat er door je heen gaat. Probeer niet in de oplossingsmodus te schieten; je bent immers niet nuchter, dus dat heeft geen zin. Laat die oplossingen voor wanneer je helder bent, en focus nu op puur het van je af schrijven van je gedachten. Blijf er echter niet in hangen, en zoek de negativiteit niet op. Laat het er gewoonweg zijn, maar niet te lang.

Leer beter ontspannen

Ging je niet goed doordat je angstig werd, werk dan in het dagelijks leven aan ontspanning. Meditatie, ademhalingsoefeningen en mindfulness kunnen enorm effectief zijn. Minder met uppers zoals cafeïne, zorg voor minder stressoren en kijk kritisch naar wat jouw ontspanning en spanning geeft. Ook tijdens de trip zal het je helpen om te weten wat voor jou een ontspannende setting is. Van muziek tot verlichting en omgeving en gezelschap: het zijn stuk voor stuk prikkels.

Opties en vluchtwegen

Weten dat je in staat bent om tijdens een bad trip de stemming om te draaien, is een goede manier om deze überhaupt te voorkomen. Je weet immers dat het goedkomt. Zo ga je al een heel stuk veiliger een tripsessie in. Zorg dat je van omgeving kunt veranderen, haal een tripstopper in huis of regel een tripsitter die je kan kalmeren. Desnoods op afstand, door een vriend te vragen stand-by te staan. Weet wanneer je afleiding moet zoeken en welke activiteiten je negatieve emoties kunnen doen omslaan. Zet bijvoorbeeld je favoriete film klaar, focus op het uitgebreid borstelen van je kat, pak je knutselspullen: het kan van alles zijn. 

Een laatste tip: pas je dosis simpelweg aan en ga de eerste keer na die bad trip voor een lichte ervaring. Rest ons niets anders dan je veel tripplezier te wensen!