Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

PSYCHEDELICATHERAPIE IN NEDERLAND: WAT ZIJN JOUW MOGELIJKHEDEN?

| |

PSYCHEDELICATHERAPIE IN NEDERLAND: WAT ZIJN JOUW MOGELIJKHEDEN?

Dat psychedelica kunnen helpen bij psychische klachten, is niemand ontgaan, we hebben zelfs een blog hierover geschreven: Onderzoek naar de voordelen van psychedelica bij mentale klachten. Heb je zelf therapie voor PTSD, depressie of angst, en wil je weten of psychedelica iets voor jou kunnen betekenen? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden. Je kunt namelijk niet zomaar aan je therapeut melden dat je MDMA, paddo’s of andere psychedelica wilt toevoegen aan je therapie. Want ook al lijken de hoopgevende berichten in de media je doen geloven dat psychedelicatherapie normaal is geworden, dat is het officieel nog lang niet. Lees hier wat nou écht jouw mogelijkheden zijn als je op een veilige manier psychedelica wilt toevoegen aan je bestaande therapie. En: hoe veilig is het nu eigenlijk écht?

therapy psychedelics

Welke psychedelicatherapie bestaat er in Nederland?

Laten we met de deur in huis vallen: het enige middel dat in ons land officieel is toegestaan binnen de behandeling van depressie (en pijn) is ketamine. Alle andere psychedelica mogen in Nederland niet worden aangeboden in jouw therapie.

Toch zie je online geregeld aanbieders van psilocybinetherapie; een weekendje de natuur in en door te trippen je trauma’s en angsten wegwerken. Dit klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het vaak ook. In twee dagen van je jarenlange ellende afkomen voor een prikkie, dat wil natuurlijk iedereen. En soms werkt het voor zo’n deelnemer verrassend goed. Maar vaak genoeg ook niet. Niet zo gek, want zulke therapieën vinden plaats zonder enige regulering, controle of geschoolde begeleiders. En van nazorg of een langdurig traject is al helemaal geen sprake. En dat kan gevaarlijk zijn, want er kan van alles in je loskomen. Als er op dat moment niemand voor je is, sta je er helemaal alleen voor.

MDMA: binnenkort mogelijke therapie bij PTSS

De overheid heeft opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de effectiviteit van MDMA in therapie voor PTSS. Maar wat is molly en waarom is het zo populair? Het onderzoek wordt dit jaar afgerond, dus wie weet mag binnenkort ook dit middel toegepast gaan worden binnen de bestaande traumabehandelingen.

Therapie met psychedelica buiten Nederland

In Amerika wordt al jaren onderzoek gedaan naar behandelingen met psychedelische drugs bij psychische klachten en verslaving. Lees in onze blog: Het gebruik van psychedelica tegen oa depressies en verslavingen, hier meer over. Vooral de John Hopkins universiteit zit hier bovenop. Uit hun studies blijkt bijvoorbeeld dat psilocybine, de werkzame stof in paddo’s en truffels, al na één toediening mentale klachten langdurig kan verminderen.


find yourself

Waarom wordt psychedelica nog zo weinig gebruikt binnen therapie?

Onderzoek naar de effectiviteit van middelen duurt láng. Je moet namelijk kunnen uitsluiten dat een middel niet schadelijk is op de lange termijn. Ook kost het tijd om een onderzoek op poten te zetten en de juiste proefpersonen te vinden. Bovendien: mocht uit onderzoek blijken dat een middel als MDMA of psilocybine werkt bij bepaalde klachten, dan moet de wetgeving ook nog eens worden aangepast. Daar kan jaren overheen gaan. Zeker bij middelen die op de Opiumlijst staan en dus onder de harddrugs vallen. En laten we niet vergeten dat therapeuten moeten weten hoe ze zo’n middel moeten gebruiken. Niet alleen zullen zij in staat moeten zijn de juiste doseringsprotocollen op te zetten.

Ook zullen er richtlijnen en therapiemodules voor worden ontwikkeld. Een therapeut kan immers de cliënt begeleiden tijdens de tripsessies en helpen om de ervaringen en inzichten die ze opdoen vervolgens te integreren in hun dagelijks leven. Dit zal de effectiviteit van de therapie vergroten. Want met zomaar een pil nemen en er op los kletsen, zal je niet het beste resultaat behalen.

Zelf aan de psychedelica-therapie dan maar?

Wil je toch aan de slag met psychedelica of microdosing, binnen je bestaande therapie in Nederland? Bespreek dit dan vooral eerst met je behandelaar. De ene therapeut staat er meer voor open dan de ander. Ze zullen weliswaar jou niet hierin mogen voorzien van de middelen die je wilt gebruiken, maar wél een oogje in het zeil kunnen houden. En ze kunnen je wijzen op de risico’s. Want die zijn er zeker binnen de doelgroep van mensen met psychische klachten. Ga daarom nooit zomaar zelf aan het experimenteren, maar licht je behandelaar absoluut in. En zorg samen voor een manier om je te monitoren en er lessen uit te halen.