WAT ZIJN DE LAATSTE TRENDS IN DESIGNERDRUGS?
Designerdrugs worden ook wel nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) genoemd. Een andere benaming die verkopers gebruiken, is research chemicals. Dit omdat ze zogenaamd alleen bedoeld zijn om onderzoek mee te doen, en niet om in te nemen. De realiteit is natuurlijk wel anders, dat weet iedereen! De markt van deze research chemicals is enorm en blijft maar groeien. Dat kan heel makkelijk, want ze zijn legaal. Wat zijn nu de laatste trends op het gebied van designerdrugs? En waar moet je op letten als je ze koopt?
Wat zijn designerdrugs?
Designerdrugs zijn net als illegale recreatieve en verslavende middelen synthetische drugs. Maar dan legaal. Ze zijn specifiek ontworpen om de effecten van illegale drugs zo goed mogelijk na te bootsen. Vaak lukt dat aardig door kleine wijzigingen aan te brengen in de chemische structuur van bestaande drugs. Even een waterstofatoompje verplaatsen en tadaa: je hebt LSD, maar dan legaal. Slim, want zo omzeilen producten, verkopers en jij als koper de wet. Nu snap je wel waarom er zo veel designerdrugs zijn in Nederland.
Wat zijn de trends op het gebied van designerdrugs?
Het Trimbos-instituut, een toonaangevende Nederlandse organisatie op het gebied van verslavingszorg, houdt de trends en ontwikkelingen op het gebied van designerdrugs nauwlettend in de gaten. Zo brengen zij de Nationale Drugs Monitor uit waarin ze ook ingaan op die ‘legal highs’. Ze monitoren echter slechts een beperkt aantal designerdrugs; vooral de meest populaire of opvallende.
Trend #1: meer en meer research chemicals
Het is amper bij te houden hoeveel (nieuwe) soorten designerdrugs op de markt komen. Dat is al een trend op zich… Zonder wetgeving die in staat is deze research chemicals in zijn geheel te verbieden, zal justitie en politiek altijd achter de feiten aanlopen. Immers: tegen de tijd dat een specifiek middel eindelijk onder de Opiumwet valt, duikt er direct een nét iets andere variant van dat middel op.
Synthetische opioïden langzaam in opkomst?
Je hebt ongetwijfeld iets meegekregen van de enorme Fentanyl-crisis in Amerika. Daar is Fentanyl de nummer 1 doodsoorzaak onder volwassenen onder de 45. Fentanyl valt onder de opioïden; pijnstillers. Net als bijvoorbeeld morfine, dat overigens gemaakt wordt van het van papaverplanten afkomstige opium. Maar Fentanyl is tot 100 (!) keer sterker dan het toch al heftige morfine. En het probleem is: van sommige pijnstillers ga je je wel érg lekker voelen. Dan ligt verslaving en problematisch gebruik op de loer. En waar verslaafden zijn, is natuurlijk een markt. En die zit ondertussen vol Fentanyl en lookalikes.
In Amerika is dit een ware nationale crisis. Het beeld in Europa is heel wisselend. In ons land zie je amper Fentanyl en neppers hiervan, maar in Estland is het verrassend genoeg weer erg populair.
Synthetische cannabinoïden: levensgevaarlijk
Een fascinerende categorie binnen de designerdrugs zijn de synthetosche cannaboïden: nep-cannabis. Deze kunnen tot 200 keer potenter zijn dan THC. Waarom zou je dat willen, in ons land waar de wiet al ontzettend sterk is, en bovendien legaal en gereguleerd? ‘Waarom niet?’, denkt blijkbaar een groep mensen. Gebruik ervan brengt grote risico’s met zich mee, onder andere op vergiftiging en orgaanschade. Plus je kunt je er gewoonweg heel slecht of psychotoscj door voelen. Denk maar eens aan die keer dat je te veel geblowd had; vast heel oncomfortabel. Maar dat gevoel zal in het niets vallen vergeleken bij hoe slecht synthetiosche cannaboiden kunnen vallen. In ons land is het gebruik hiervan gelukkig beperkt. In landen waar cannabis niet legaal is, ligt het gebruik iets hoger.
Algeheel gebruik van research chemicals valt eigenlijk wel mee
Als we de monitor van het Trimbos Instituut mogen geloven, valt het wel mee met ons gebruik van designerdrugs. Het gebruik van de meeste research chemicals ligt rond de 1% van de nationale bevolking. Ter vergelijking: meer dan 10% van de Nederlanders heeft ooit XTC gebruikt, voor 4FA, 3MMC en 2CB ligt dit op 1,4%-2%. Wel zien ze bepaalde groepen of gemeenschappen die het veel meer (samen) gebruiken. Het gebruik van 3-mmc lijkt toe te nemen, 4FA is weer iets minder populair geworden.
Ook al juichen wij experimenteren en recreëren vooral toe, wat deze drug betreft kunnen we duidelijk stellen: blijf er bij uit de buurt. Voel je je toch verleid, bekijk dan vooral eens wat docu’s of video’s over de opoïdencrisis daar.
De toekomst van designerdrugs
Al meer dan drie jaar is de politiek bezig met wetswijzigingen die designerdrugs uit de legaliteit moeten halen. Daar zit momenteel nog niet echt vooruitgang in. Dus voorlopig blijft het dweilen met de kraan open en zullen de komende wetswijzingen steeds maar één middel op de lijst van verboden middelen zetten.
Veilig gebruik van research chemicals
Het grote nadeel van al die designerdrugs is dat er nog heel weinig onderzoek naar is gedaan. Je weet daardoor gewoon echt niet wat je in huis haalt en in je lichaam stopt. Over de langetermijneffecten is al helemaal niets bekend, gezien ze zo nieuw zijn. Gebruik dus met mate en doe even wat online onderzoek via goede bronnen naar het middel dat je wilt gaan nemen.
En weet dat er ook genoeg middelen zijn die net zo leuk zijn, maar minder risicovol! Natuurlijke psychedelica en stimulanten zoals paddo's, kanna of ayahuasca bijvoorbeeld. Deze worden al duizenden jaren gebruikt in traditionele culturen en worden steeds meer erkend voor hun therapeutische krachten. En hier is ondertussen al veel meer onderzoek naar gedaan, waardoor je in ieder geval een beeld hebt van belangrijke zaken zoals risico’s en ideale doseringen.