COLANOOT: NATUURLIJKE OPPEPPER UIT AFRIKA
Dat er ooit echte ‘coca’ in Coca Cola zat, heb je vast al vernomen. Maar waar komt dan het tweede deel van die merknaam vandaan? Het antwoord: colanoot! En ook dit ingrediënt maakte van een glas Coca Cola een verfrissende oppepper. Wat is die ‘cola nut’ dan voor magisch spul? In het kort: colanoot is een forse noot of mega-zaad waar West-Afrikanen al heel lang lekker op gaan. In de 19e eeuw vond deze noot zijn weg naar het westen. En zo kwam het dankzij een inventieve apotheker in 1880 in Coca Cola terecht, samen met die toen zo normale cocaïne-extracten. Die coke verdween al vrij snel uit het recept, maar de verkwikkende colanoot was tot recent nog in je blikje cola te vinden. Lees hier meer over deze interessante energiebron: Meer energie haal meer uit je dag met deze tips en supplementen.
De herkomst van de kolanoot
Cola nut, colanoot of kolanoot (Cola Acuminata) is een kleine boom die oorspronkelijk afkomstig is uit West-Afrika. Nigeria is verreweg de grootste producent: daar komt meer dan de helft van de wereldwijde oogst vandaan. Ook groeit deze boom in landen met een soortgelijk tropisch klimaat in Zuid-Azië en Zuid-Amerika. De vruchten van die boom zijn stervormig en bevatten per stuk enkele dikke, behoorlijk bittere noten. Denk formaatje kastanje, maar dan pindavormig. Die kolanoten worden daar al eeuwenlang gebruikt vanwege de opwekkende eigenschappen. Ze zitten namelijk bomvol cafeïne! Colanoot wordt ook nu nog steeds veel genuttigd in de regio van herkomst. De locals kauwen er op voor een goedkope, maar effectieve cafeïne shot. Met één zo’n noot zit je namelijk wel even goed; die bevat evenveel cafeïne als een paar koppen koffie.
Effecten van colanoot
De reden waarom de lokale bevolking zo gek is op colanoot, is natuurlijk die energieboost. Je hebt meer uithoudingsvermogen en het onderdrukt bovendien de eetlust. Iets dat behoorlijk handig zijn in de hete regio’s waar de kolanoot vandaan komt, waar veel mensen in die hitte fysiek zware arbeid verrichten en lange dagen maken.
Net als koffie, dat ook veel cafeïne bevat, heeft kolanoot vochtafdrijvende eigenschappen. Oftewel: je gaat er extra vaak van plassen, omdat het ervoor zorgt dat vocht sneller je lichaam verlaat.
Daarnaast heeft cola noot ook dat eerder genoemde eetlustremmende effect, wat kan helpen bij gewichtsverlies. Het stimuleert de stofwisseling (ietsje) en verhoogt zo de vetverbranding, waardoor het een ingrediënt is dat je in verschillende afslankpillen vindt. Verwacht er echter geen wonderen van; je kunt beter een stukje wandelen dan je geld zetten op colanoot eten.
Bestanddelen in cola nut
In kolanoot zitten naast cafeïne nog andere stofjes, zoals theobromine en polyfenolen. Die laatste zijn goed voor je bloedcirculatie en weerstand. Theobromine is een alkaloïde die vergelijkbaar is met cafeïne, maar een minder stimulerend effect heeft. Het heeft een positief effect op je stemming en kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Theobromine heeft daarnaast een stimulerend effect op je bloedsomloop en verhoogt net als cafeïne je hartslag.
Als je gevoelig bent voor hartkloppingen, dan is colanoot dus misschien niet iets dat je in grote hoeveelheden zou moeten nemen. De bijwerkingen zijn dan ook vergelijkbaar met die van koffie; rusteloosheid of slapeloosheid.
Niet-bewezen claims
De lokale folklore kent daarnaast nog veel meer gezondheidsclaims, maar die kun je met een korreltje zout nemen. Tot er daadwerkelijk onderzoeken zijn die hier bewijs voor aanleveren natuurlijk. Deze claims stellen onder andere dat het werkt tegen allerlei kwalen, van depressie tot libidoverlies, infecties en hoofdpijn. In dat laatste zit overigens wel een kern van waarheid: een koffie-junk die acuut stopt met cafeïne, kan hoofdpijn als ontwenningsverschijnsel ervaren. Dus natuurlijk is een kolanootje achterover slaan dan een prima remedie.
Colanoot in producten
Je vindt kolanoot dus niet meer in Coca Cola. Maar er zijn best wat producten waar het wél in zit, zoals energy drinks, Herbal Speed en afslankpoeders en -pillen. Je kunt het ook in pure vorm kopen, zoals de Cola Noot capsules van Indian Elements. Indian Elements heeft ook colanoot in poedervorm, mocht je dat handiger vinden.