Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

HOE MAAK IK MIJN PSYCHEDELICA GEBRUIK BESPREEKBAAR IN MIJN OMGEVING?

| |

HOE MAAK IK MIJN PSYCHEDELICA GEBRUIK BESPREEKBAAR IN MIJN OMGEVING?

Gebruik je psychedelica en heb je er baat bij of plezier van, dan zou je dat liefst de hele wereld willen vertellen. En natuurlijk je vrienden en naasten laten zien hoe waardevol trippen of microdosen kan zijn. Ook in therapie zou het cliënten helpen wanneer gebruik van psychedelica bespreekbaar is. Helaas is dat niet bij elke GGZ-aanbieder zo. Ondanks dat ons land vrij progressief is, rust er nog een behoorlijk stigma op psychedelicagebruik. Zeker onder zorgverleners. Een gemiste kans, want uit steeds meer studies komt naar voren dat geestverruimende middelen in therapeutische setting veel potentie hebben. Wil je toch graag open zijn over je ervaringen bij mensen in je omgeving, dan hebben we hier een aantal tips voor je.

Weg met dat stigma

Er rust nog steeds een stigma op het gebruik van psychedelica, net als op drugsgebruik in het algemeen. Veel mensen hebben allerlei vooroordelen over drugs. Ook omdat ze er niet bekend mee zijn en verkeerd voorgelicht zijn. Of ze lezen alleen over drugs wanneer het misgaat, zoals op Facebook en nieuwsberichten. En de criminalisering van psychedelica helpt ook niet mee bij de beeldvorming van deze middelen. Na de Flower Power-periode waarin LSD overal was en veel onderzoek gedaan werd naar psychedelica, grepen overheden ineens in. Ineens werd psychedelica gezien als gevaarlijk, waardoor gebruik illegaal werd en onderzoek ernaar doen daarmee ook. En zo verdwenen alle kansen om psychedelica een positieve reputatie te geven.



Psychedelica bespreekbaar maken: onze tips

Het bespreken van je psychedelicagebruik kan een uitdaging zijn, maar het kan ook leiden tot meer begrip en openheid in je omgeving. Afhankelijk van de doelgroep natuurlijk. Door eerlijk te zijn over je ervaringen en kennis van zaken te tonen, kun je anderen laten zien dat psychedelica niet gevaarlijk zijn, maar juist voordelen kunnen hebben. In ieder geval voor jou zelf. Hoe pak je dit nu het beste aan? Volg onderstaande tips, dan komt het goed.

1.   Bereid je voor en heb kennis paraat

Voordat je het gesprek aangaat, is het belangrijk om jezelf goed te informeren over psychedelica. Lees je in met wetenschappelijke literatuur en andere betrouwbare bronnen. Denk aan universiteiten en Google Scholar - niet YouTube of Facebook. Weet je argumenten te onderbouwen met wetenschappelijke kennis en zorg ervoor dat je bij tegenargumenten een helder antwoord kunt formuleren. De meeste mensen zullen harde bewijzen niet naast zich neerleggen. Dat tripmiddelen zoals paddo’s en magic truffles voordelen kunnen hebben, is steeds beter bekend. Er is bijvoorbeeld steeds meer onderzoek dat aantoont dat psychedelica voordelen kunnen hebben bij bepaalde mentale aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen en verslavingen. Deel deze informatie om te laten zien dat er serieuze wetenschappelijke interesse is in psychedelica.

2.   Timing en publiek

Van sommige mensen weet je waarschijnlijk al dat ze niet te overtuigen zijn. Bij anderen zie je vast juist kansen om een mooi gesprek over psychedelicagebruik te hebben. Ook binnen de zorg kan het wat dat betreft verkeren. De ene therapeut of hulpverlener staat er meer open voor dan de ander. Wil je binnen je therapie graag je psychedelicagebruik bespreekbaar maken, schat dan goed je kansen in. Je kunt eventueel van therapeut wisselen wanneer het echt een belangrijk topic voor je is. Kies ook het juiste moment voor zo’n gesprek. Iemand moet er in alle opzichten de ruimte voor hebben.

3.   Houd het bij jezelf



Een open deur misschien, maar wel een absolute waarheid: houd het vooral ook bij jezelf. Vertel hoe psychedelica je hebben geholpen bij persoonlijke groei, het overwinnen van angsten of het verkrijgen van nieuwe inzichten. Laat zien dat je psychedelica op een verantwoordelijke manier hebt gebruikt en dat het jou positief heeft beïnvloed. Jouw persoonlijke positieve ervaringen samen met wetenschappelijke bewijzen zullen open-minded mensen geheid van gedachten kunnen veranderen.

4.   Respecteer andere meningen

Het is belangrijk om de mening van anderen te respecteren. Zelfs als ze het niet met je eens zijn of met frustrerende, onjuiste argumenten komen. Sommige mensen hebben misschien negatieve ervaringen gehad met psychedelica of drugs. Of hebben andere redenen om er negatief tegenover te staan, zoals religieuze bezwaren. Luister naar hun zorgen en probeer een open dialoog te voeren zonder te oordelen of te defensief te reageren. En vertrouw erop dat ze op den duur zullen inzien dat het goed met jou gaat sinds of terwijl je psychedelica gebruikt.

5.   Wees eerlijk over de risico's

Aan al het middelengebruik kleven risico’s. Doe daar dus niet nonchalant over en maak ook dit aspect bespreekbaar. Vertel dat psychedelica potentieel gevaarlijk kunnen zijn bij misbruik en voor bepaalde doelgroepen. Benadruk dat het belangrijk is om verantwoordelijk te zijn en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Laat zo zien dat je je bewust bent van de mogelijke risico's, hoe je deze minimaliseert en dat je er verantwoordelijk mee omgaat.

6.   Heb geduld

Niet iedereen heeft meteen begrip voor je psychedelicagebruik. Hoe overtuigend jouw verhaal ook is. Geef deze mensen even de ruimte om jouw gedeelde ervaring te verwerken en blijf open staan voor een (vervolg)gesprek. Sommige mensen hebben misschien gewoon wat tijd nodig om hun mening te heroverwegen of om meer informatie te verzamelen. En wie weet zit je straks met je moeder of psycholoog aan de magische truffels