Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

HOE WORDT HASJ GEMAAKT?

HOE WORDT HASJ GEMAAKT?

Hasj en wiet maken al vele eeuwen mensen stoned. Toch zijn het twee heel verschillende middelen, als je het de kenner en liefhebber vraagt. Dat verschil zit hem, naast de effecten, vooral in de manier waarop het gemaakt wordt. Maar hoe wordt hasj nu precies gemaakt? En is dat nu in deze moderne tijd heel veel anders dan honderden jaren geleden? Lees hier hoe hasj precies wordt gemaakt.

Wat is hasj en wat is het verschil met wiet?

Wiet wordt zoals je ongetwijfeld weet gemaakt van de bladeren van de cannabisplant. En hasj? De naam geeft het eigenlijk al weg. Hasj klinkt als… inderdaad: hars. En dat is ook precies wat het is, de hars van de wietplant. Het basismateriaal van hasj en wiet is dus hetzelfde: de cannabisplant. Wel wordt hasj gemaakt dankzij een specifiek deel van deze plant, de harsklieren. Die klieren vind je in de toppen van de cannabisplant. En daar komen dus harsdruppeltjes uit. Deze harsdruppels worden met een moeilijker woord ook wel trichomen genoemd. Wil je een goede hasj-oogst draaien, dan doe je er goed aan om voor cannabisplanten te gaan die veel van die trichomen hebben.



Waar komt hasj vandaan?

Hasj dat je in Nederland koopt, komt tegenwoordig doorgaans gewoon uit ons eigen land. Want ja, dat kan en mag natuurlijk gewoon. Oorspronkelijk komt het uit het Midden-Oosten, Noord-Afrikaanse landen en een paar ‘Stans’, zoals Afghanistan. Ook tegenwoordig kun je in deze landen veel hasj vinden. Zo wordt in Marokko nog steeds heel veel (goede) hasj gemaakt. In Afghanistan zijn ze ondanks het conservatieve regime nogal druk met de productie van opium, maar daarnaast wordt er ook verbluffend veel hasj gemaakt.

Hoe hasj gemaakt wordt: het proces van kweken tot oogsten

Hasj wordt gemaakt in verschillende stappen, elk een cruciaal onderdeel van het maakproces.

1.   Plantselectie

De eerste stap is het kiezen van de juiste cannabisplant. Er zijn verschillende wietsoorten die erom bekend staan dat ze mooie (en veel) hasj opleveren. Maar naast kwaliteit en kwantiteit zal de keuze van de cannabiszaden ook bepalend zijn voor de structuur van de hasj. Een plant met plakkerige toppen zoals de Glue-strains geeft een andere hasjstructuur dan een plant met drogere toppen. In dat laatste geval krijgt men hasj dat de structuur van polm heeft.

2.   Planten groeien

Na de selectie van de cannabis-strain, dienen natuurlijk de planten op te groeien, totdat ze harsdruppeltjes uitscheiden.

3.   Hars verzamelen: handmatig versus machinaal

Nu begint het proces van het verzamelen van de hars waar de hasj van gemaakt zal worden. Er zijn verschillende methoden die worden gebruikt om dit te doen, maar de meest voorkomende zijn handmatige extractie en mechanische extractie.
Bij de handmatige werkwijze wrijft men de toppen van de planten tussen de handen of over een zeef. Hierdoor worden de harsdruppels losgemaakt. Ze blijven aan de handen of zeef kleven en zo is het makkelijk te verzamelen door het van de handen of zeef te schrapen. Duurt even, maar dan heb je ook wat: kwalitatieve hars.



Optie 2 is mechanische extractie. Daarmee maakt men gebruik van machines om de hars te verzamelen. Met een zogenaamde ‘pollinator’ of ‘kiefbox kan dit vrij goed. Dit is een doos met een zeef waarin de toppen van de plant worden geplaatst. Door de doos te schudden, vallen de harsdruppels door de zeef en worden ze verzameld in een daarvoor bestemde opvangbak. Deze methode is weliswaar efficiënter dan handmatige extractie, maar kan soms leiden tot een minder zuivere vorm van hasj.

4. Hars bewerken tot hasj

Na het verzamelen van de hars wordt deze geperst en gezeefd. De hars wordt in een pers geplaatst en onder hoge druk samengeperst. Dit zorgt ervoor dat de hars samenklontert en een compacte vorm aanneemt. Wel eens geperste hasj in grote hoeveelheden gezien? Een blok van 100 gram ziet er uit als een donker stuk zeep uit een of andere natuurwinkel. Niet heel indrukwekkend zo op het eerste oog, terwijl je met zo’n blokje natuurlijk oneindig lang kunt doen.

Een andere methode is het gebruik van een zeef. De hars wordt op een zeef geplaatst en vervolgens met de hand of met behulp van een mechanische trilling gezeefd. Hierdoor worden de harsdeeltjes gescheiden en blijft er poeder over. Dit kan vervolgens worden geperst tot hasj. Last but not least worden ook nog weleens oplosmiddelen gebruikt om de hars te verzamelen.

5. Hasj drogen

De laatste stap is het drogen van de hasj. Na het persen is dit namelijk vaak nog niet voldoende uitgehard. De hasj wordt in een donkere en droge atmosfeer gelegd en een paar dagen met rust gelaten. Hierna is het klaar voor gebruik.

Hoe maak je zelf hasj?

Is het heel moeilijk om zelf hasj te maken, horen we je denken… Het goede nieuws: nope! Eerder schreven we een uitgebreid artikel hierover: Maak je eigen dry sift hasj.