HOE SCHADELIJK IS ASHWAGANDHA?
Je hebt het ongetwijfeld meegekregen wanneer je je met supplementen en gezondheid bezighoudt: de rel rondom ashwagandha. Een supplement dat al eeuwen traditioneel gebruikt wordt en dat anno nu ook in het westen veel fans heeft gekregen. Niks van de rel meegekregen? Of vraag je je af hoe schadelijk Ashwagandha nu is? We brengen je hieronder helemaal op de hoogte.
Wat is ashwagandha?
Ashwagandha (Withania somnifera) staat ook wel bekend als Winterkers en Indische ginseng. Het is een kruid dat zijn oorsprong vindt in India. Eigenlijk is het een struik, maar men gebruikt alleen de wortels aangezien hier the good stuff in zit. Die wortels worden gedroogd en vermalen tot poeder. En zo vindt het zijn weg naar supplementen.
De effecten op je gezondheid
Ashwagandhawortel heeft verschillende positieve effecten die wetenschappelijk bewezen zijn. Andere effecten moeten nog beter worden onderzocht om er harde uitspraken over te doen. Een greep uit de mogelijke effecten van ashwagandha:
- een betere focus zonder nerveus te worden
- meer energie en een beter uithoudingsvermogen
- anabool effect; meer spieropbouw
- betere VO2max; zuurstofopnamecapaciteit
- verminderde gevoelens van stress en angst
- minder cortisol (stresshormoon)
- kan helpen bij depressie
- kan helpen bij slaapproblemen
- kan mannen helpen die vruchtbaarheidsproblemen hebben
- kan helpen je bloedsuikerspiegel te reguleren
- kan ontstekingsremmend werken
Ashwagandha lijkt dus wel een wondermiddel dat iedereen zou moeten gebruiken. Waarom moeten we er dan toch voorzichtig mee zijn? Dat lees je hieronder.
Schade aan lever en andere risico’s van ashwagandha
Bijwerkingencentrum Lareb bracht eind 2023 al naar buiten dat het verschillende meldingen heeft gekregen over ashwagandha. Vier mensen blijken leverschade te hebben opgelopen na het gebruik van ashwagandha. Drie van die vier mensen herstelden die schade nadat ze met ashwagandha stopten. Op de website van het RIVM over de mogelijke schadelijke effecten van dit supplement is ook te lezen dat men het vroeger gebruikte om een miskraam op te wekken. Ben je zwanger en wil je dat blijven, dan raden we je dus zeker aan om geen ashwagandhasupplement te nemen. Verder meldt het RIVM dat niet alleen Nederlandse artsen (lever)schade hebben gemeld door gebruikers van ashwagandha, maar ook buitenlandse artsen. De paniek rondom ashwagandhasupplementen is dus niet een lokaal relletje.
Wanneer en hoe weten we zeker dat ashwagandha veilig of onveilig is?
Er zijn al vrij veel studies naar ashwagandha gedaan, dus je zou denken dat die leverschade en andere risico’s al duidelijk hadden moeten zijn. Maar het punt is dat onderzoeken meestal maar een paar weken duren. Ook verschilt de dosis tussen onderzoeken nogal. In de ene studie gebruikte men 700mg per dag, in de andere minder dan 200mg.
Onhandig is dat niet bekend is hoevéél ashwagandha de mensen gebruikten die er leverschade van hebben opgelopen. Hoe veel en hoe lang je ashwagandha zou moeten gebruiken voordat je kans loopt op leverschade, is dus niet bekend. Dit kan maanden of jaren zijn. En het kan sterk tussen personen verschillen. Ook kan het zo zijn dat Ashwagandha juist schadelijk wordt, doordat het reageert samen met andere supplementen of medicijnen. Wil je helemaal op safe spelen, gebruik het dan sporadisch of als je de adviezen van het RIVM wilt opvolgen: (voorlopig) niet. Zeker wanneer je zwanger bent of dat wilt worden.