WIETZADEN ONTKIEMEN IN DE AARDE: ZO PAK JE DAT AAN
|Het ontkiemen van wietzaden in aarde is een kwetsbaar proces. Sommige kwekers lopen, zelfs als ze veel ervaring hebben, tegen problemen aan. Maar de meeste problemen ontstaan juist doordat je eerder teveel doet dan te weinig. In deze blog lees je wat je kunt doen om je wietzaadjes zonder veel problemen door deze periode heen te loodsen.
De eerste stap voor het ontkiemen
Alles begint natuurlijk met de zaden die je wilt planten. Goede zaden geven de meeste kans op sterke, gezonde planten. De eerste stap is daarom het controleren van je wietzaden voor je ze in de grond stopt om te ontkiemen in de aarde. De meeste zaden zullen wel ontkiemen, maar zaad van slechte kwaliteit zal in veel gevallen zwakke planten opleveren. Waar moet je nu op letten als je je zaden controleert? Kijk naar de kleur: als een zaadje bleekgroen of wit is, dan is de kans groot dat deze het niet goed zal doen. Donkere zaden zijn gezond en zullen het waarschijnlijk wel goed doen. Dat is zelfs zo als de zaadjes wat beschadigd zijn en de buitenste schil is gebroken.
Hoe begin je met zaaien?
Er zijn verschillende manieren om je wietzaden te laten ontkiemen. Sommige kwekers zijn ervan overtuigd dat de beste start voor een zaadje op een stukje nat keukenpapier is. Maar in de natuur begint een wietplant zijn leven zeker ook niet op die manier. Als het zaad gaat ontkiemen, vormt zich een kwetsbaar worteltje dat op zoek gaat naar vruchtbare aarde. Dat worteltje kan gemakkelijk beschadigen als je het moet overplanten van een schoteltje met keukenpapier naar een pot. Ook moet het kiemende zaad al direct zien om te gaan met een verhuizing. Dat is al een pittig begin. Daarom kun je je wietzaad beter laten ontkiemen in de grond.
Wietzaden ontkiemen in de aarde
Een betere start voor jouw wietzaadje is daarom direct zaaien in de aarde. Er zijn dan geen verhuizingen nodig en het zaadje heeft daar alle ruimte om te groeien. Neem een pot en doe daar goede potgrond in. Begin door een gaatje in de aarde te maken van een halve centimeter diep. Leg het zaadje in dit holletje en bedek het met een laagje aarde. Giet daarna wat water op de aarde. Doe dit met beleid en zorg dat de grond licht vochtig is.
Vervolgens kun je folie op de aarde leggen, zodat deze beter vocht kan vasthouden. Zodra het zaadje gaat kiemen en je het eerste groen ziet verschijnen, kun je dit folie weghalen. Zorg ervoor dat de aarde licht vochtig blijft. Het penworteltje zal dieper de aarde in groeien en voedingsstoffen opnemen. Het plantje zal groter groeien, totdat de pot gevuld is met wortels. Dan is je plantje klaar om over te zetten in een grote pot of in de volle grond. Wil je meer weten over het ontkiemen en kweken van wiet? Begin dan met een goede voorbereiding en gebruik The Cannabis Grow Bible.
Hoelang duurt het ontkiemen van wietzaden in de aarde?
Wil jij nu wietzaden gaan kweken in potten, dan is het goed om iets te weten over de levenscyclus van de cannabisplant. In de vochtige aarde zal het zaadje ontkiemen en uitgroeien tot een prachtige plant. Voor dat ontkiemen hebben zaden niet zo heel veel nodig. Een temperatuur tussen de 20 en 26 graden is ideaal. De zaadjes zullen dan tussen de 3 en 10 dagen nodig hebben om te ontkiemen. Is de temperatuur lager, dan zal het iets langer duren. Is de temperatuur lager dan 15 graden, dan kan dit de groei remmen. Zorg er dus voor dat je de potjes op een plek neerzet die warm genoeg is.
En is het nu belangrijk dat je nog wat doet voor je wietzaden? Hebben ze bijvoorbeeld extra voeding nodig? Ontkiemen is een natuurlijk proces dat je eigenlijk gewoon zijn gang moet laten gaan. Als het zaadje over water, aarde en warmte beschikt zal het vanzelf gebeuren. In alle rust ontwikkelt het kleine zaad zich en opeens zul je een groen puntje in de aarde ontdekken dat doorgroeit tot een klein plantje. Als je dit proces verder niet verstoort, zal je geduld uiteindelijk worden beloond. Ook als je binnen een paar dagen nog niets ziet gebeuren, is het nog geen reden tot paniek. Pas als er na 2 weken niets in het potje te zien is, is er waarschijnlijk wel iets mis gegaan. Maar daar is dan helaas ook niets meer aan te doen.
Is wietzaden ontkiemen in de aarde de beste manier?
Zitten er ook nadelen aan zaden planten in potgrond? In principe zijn de nadelen alleen voor de kweker. Zo kun je bijvoorbeeld niet zien of de zaadjes wel aan het ontkiemen zijn. Dat kan tot gevolg hebben dat je twee weken zit te wachten op een zaadje dat nooit opkomt. Ook is er de kans dat je het zaad te diep in de grond hebt gestopt, waardoor het problemen krijgt om boven de grond te komen.
Zaaien in de grond heeft voor het zaadje veel voordelen. Maar toch is je keuze voor een bepaalde manier afhankelijk van je eigen voorkeuren. Ontkiemen op vochtig keukenpapier kan voor jou de beste optie zijn. Ook als je met een hydrosysteem werkt, is het beter om je zaden niet in de aarde te laten ontkiemen. Steenwolpluggen hebben dan meestal de voorkeur. Kijk naar wat er het beste bij jouw situatie past en ga vervolgens aan de slag met jouw wietzaadjes.