Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

ONDERZOEK GEEFT HOOP: CANNABIS VEELBELOVEND BIJ DEPRESSIE

ONDERZOEK GEEFT HOOP: CANNABIS VEELBELOVEND BIJ DEPRESSIE

Gebruik van cannabis werd altijd afgeraden bij depressie, omdat wietgebruikers vaker gediagnosticeerd werden met deze aandoening. Vandaar dat men vermoedde dat wiet juist depressie kon veroorzaken of verergeren. Nu is er onderzoek dat erop wijst dat het juist zou kunnen helpen. In deze blog kijken we wat er hierover inmiddels bekend is.

Het verband tussen cannabis en depressie

Wanneer je informatie zoekt over cannabis en depressie, lijkt eigenlijk altijd het advies te zijn om geen wiet te gebruiken. Uit onderzoek leek naar voren te komen dat cannabis gebruikers vaker de diagnose depressie kregen dan niet-rokers. Het gaat dan vooral om gemiddelde en zware gebruikers. Toch lijkt er geen direct verband te zijn. Mogelijk spelen ook genetica, de omgeving en andere factoren een rol.

Het kan eveneens zo zijn dat juist depressieve mensen wiet gebruiken om afstand te kunnen nemen van hun sombere gevoelens. Zware gebruikers kunnen er depressief uit zien door de verdovende effecten van wiet op hun emoties. Er is eveneens een verband tussen cannabis en andere mentale aandoeningen, zoals schizofrenie en psychose (het onthecht voelen van de realiteit). Dit geldt vooral voor mensen die al een hoger risico hebben op deze aandoeningen. De symptomen kunnen door wietgebruik verergeren.

Nu lijken onderzoekers uit Duitsland met resultaten te komen die een ander beeld geven van cannabis bij depressie. Wetenschappers van het LVR University Ziekenhuis Essen hebben onderzoek gedaan naar de effectiviteit van wiet bij het behandelen van depressie. Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Pharmacopsychiatry of the Association for Neuropsychopharmacology and Pharmacopsychiatry.



Wat kwam er naar voren uit het onderzoek?

De studie nam een periode in beslag van 18 weken en begon in 2021. Er werd informatie verzameld van patiënten in de echte wereld en de data werd verkregen van Algea Care, een online gezondheidsplatform. Er deden 59 patiënten mee die last hadden van chronische depressie en die hier al voor behandeld waren met reguliere medicatie. Deze had tot nu toe niet geholpen. Deze mensen zouden anoniem blijven en helpen deze alternatieve behandeling te evalueren. Ze kregen medische cannabis voorgeschreven die aangeleverd werd door de onderzoekers. Er werden geen ernstige bijwerkingen gemeld en er vielen eveneens bijna geen mensen af tijdens het onderzoek. De deelnemers rapporteerden een significante en statistisch relevante verbetering van hun klachten tijdens de behandeling. Ze moesten de ernst van hun klachten een waarde geven op een schaal van 0 tot 10.

In het begin was de gemiddelde waarde van alle deelnemers 6,9 punten. Nadat ze 6 weken cannabis hadden gebruikt, was de waarde gedaald naar 5,1 punten. Na 12 weken daalde het nog verder naar 4,1 en vervolgens na 18 weken gaven ze hun klachten een 3,8. Bij 14 patiënten (bijna een kwart van de deelnemers), halveerde de ernst van de depressieve klachten al na 6 weken.|

Er werden wel wat bijwerkingen gemeld. Een derde van de patiënten gaf aan dat ze last van milde bijwerkingen hadden, zoals droge ogen, een droge mond en een toegenomen eetlust. Twee patiënten meldden een slechtere concentratie, vermoeidheid en desoriëntatie. Er kwamen geen ernstige bijwerkingen voor, zoals psychose. Het onderzoeksteam, dat bestond uit artsen, psychiaters en wetenschappers, was van mening dat cannabis een veilige behandeloptie is bij depressie.



Conclusie onderzoek naar cannabis en depressie?

Uit deze resultaten lijkt naar voren te komen dat een behandeling met cannabis de symptomen van een chronische depressie kan verlichten. Het is nog maar een eerste onderzoek en er zouden nog andere onderzoeken gedaan moeten worden, vooral onder een grotere populatie, om geldige en duidelijke conclusies te kunnen trekken. Dat zeggen ook de auteurs van deze studie.

Toch zijn deze resultaten zeer veelbelovend, vindt dokter Julian Wichman, oprichter en CEO van Algea Care. Ze leveren meer bewijs voor de mogelijkheden en het gebruik van medische cannabis voor psychiatrische aandoeningen. Daarbij komt dat deze studie de basis kan zijn voor toekomstige wetenschappelijke projecten die zich richten op de effecten van cannabis therapie.

Het onderzoek komt ook pal na een andere belangrijke ontwikkeling voor medicinale cannabis in Duitsland. De overheid is daar bezig met het herclassificeren van wiet als een niet-narcotische stof. Hierdoor kunnen artsen in de toekomst de plant voorschrijven als medicatie, waardoor cannabis makkelijker verkrijgbaar wordt tegen lagere kosten. Ook voor een depressie kan cannabis dan legaal ingezet worden als behandeling.

Wat te doen bij mentale klachten?

Heb jij last van depressie of andere mentale problemen? Het kan verleidelijk zijn om zelf aan de slag te gaan. In sommige gevallen kan wiet dus helpen bij depressie, zoals blijkt uit bovenstaand onderzoek. Bij mentale klachten, zoals PTSS en depressie, kunnen ook paddo's of truffels verlichting geven. Je kunt dan bijvoorbeeld gaan voor microdosing, waarbij je een heel kleine dosis neemt.

Maar medicatie is zeker niet altijd de oplossing. Begeleiding door een psycholoog of andere professional is vaak ook een goede optie en dan hoef je geen middelen te gebruiken. Vraag dus altijd eerst advies aan een arts voor je aan de slag gaat met zelfmedicatie en je kunt dan ook melden dat je interesse hebt in het gebruik van dergelijke middelen.