Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

YERBA MATE: DE GEZONDE ENERGIEKICK VAN DE ZUID-AMERIKANEN

YERBA MATE: DE GEZONDE ENERGIEKICK VAN DE ZUID-AMERIKANEN

Yerba Mate is de koffie onder de theesoorten. Deze kruidenthee drinken de Zuid-Amerikan graag en veel voor een goede energieboost. Het heeft ondertussen ook de weg naar het westen gevonden. Alle hipsters in Berlijn halen hun energie bijvoorbeeld al jaren uit flesjes Club Mate, waarin het hoofdingrediënt uiteraard Yerba Mate is. Maar naast energie heeft het drinken van ‘mate’ nog meer voordelen. Het kan ook bijdragen aan een gezond cholesterolprofiel, je hartgezondheid, ontstekingen en zelfs een handje helpen als je wilt afvallen. Sommige mensen vinden dat mate een fijnere energiekick geeft dan koffie, omdat het je minder nerveus zou maken. Benieuwd? Lees hier alles over dit interessante plantje.

Yerba Mate: de drank van Zuid-Amerika

Yerba Mate, ‘mate’ in het kort, is vooral razend populair onder de bevolking van Zuid-Amerika. Het behoort daar gewoonweg tot de cultuur. Zelfs Messi is topfan. Wat zoete thee met melk voor de Engelsen is, is mate voor onder andere de Argentijnen en Brazilianen. Die slurpen liefst de hele dag op dit bittere brouwsel van de mate-bladeren, afkomstig van de mate-struik. Die bladeren doen ze in een thermomok, waar ze heet water aan toevoegen. Met een speciaal rietje met een filter erop, een bombilla, zorgen ze ervoor dat ze zonder meekomende blaadjes van deze drank kunnen genieten. De meeste mate komt uit Argentinië: die produceren jaarlijks zo’n 700 ton van dit goedje. Ondertussen hebben ook andere culturen Yerba Mate ontdekt. Het is bijvoorbeeld ook hip geworden in Spanje, Syrië en Libanon.

Mate heeft een vrij bittere smaak. De echte diehards drinken het puur natuur, maar je bent natuurlijk vrij om er een zoetje aan toe te voegen in de vorm van bijvoorbeeld honing, stevia of agavesiroop.




Hoe gezond is Yerba Mate?

Yerba Mate bevat veel cafeïne, zeker vergeleken met normale theesoorten. Eén kopje bevat doorgaans net zo veel cafeïne als een kopje koffie en meer dan twee keer zo veel als onze reguliere theetjes. Naast cafeïne bevat mate andere stimulerende psychoactieve stofjes (alkaloïden) die je ook in koffie, thee en chocolade vindt: theofylline en theobromine. De cafeïne zorgt ervoor dat je meer energie en focus krijgt. Theofylline verwijdt de luchtwegen, wat mensen met astma en andere luchtwegproblemen kan helpen met de ademhaling. Ook theobromine heeft een positief effect op de luchtwegen. Daarnaast werkt het vochtafdrijvend en geeft het energie. Weliswaar is de energieboost van theobromine minder intens dan die van cafeïne, maar het werkt wel langer door. Verder bevat het antioxidanten, die onder andere ontstekingsremmend werken. Qua antioxidantengehalte is het net zo gezond als groene thee.

Echte gezondheidsnadelen heeft mate niet. Tenzij je niet tegen cafeïne kan, want net als koffie kan Yerba Mate zorgen voor slapeloosheid en nervositeit.

Zo drink je mate

Om yerba mate te gebruiken als thee, kun je een lepel mate-poeder per kopje in een zeefje doen en dit ongeveer 3-4 minuten laten trekken in heet (maar niet kokend) water. Voeg eventueel iets toe om de drank te zoeten.

Yerba Mate vind je trouwens ook terug in verschillende supplementen. Ga bijvoorbeeld voor stackers; die zitten vol stofjes die jou gegarandeerd niet meer stil doen zitten.

Meer energie nodig? Dit zijn nog meer opties

Wil je mate proberen omdat je wel wat meer puf kunt gebruiken? Dan heb je nog meer mogelijkheden. Je hebt natuurlijk koffie en energydrankjes. Ook zijn er allerlei supplementen die je energie zullen geven. Kijk ook eens naar Ginkgo Biloba en Guarana, twee plantjes die niet alleen oppeppend zijn maar ook je geheugen en bloedsomloop stimuleren. Kijk vooral even rond tussen alle stimulerende producten van 24high wanneer je op zoek bent naar meer energie. En vergeet de basis niet: gezond eten, genoeg slapen en een goede balans tussen arbeid en ontspanning.