Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WIET LEGAAL IN DUITSLAND: ALLES OVER HUN RECENTE LEGALISERING VAN CANNABIS

WIET LEGAAL IN DUITSLAND: ALLES OVER HUN RECENTE LEGALISERING VAN CANNABIS

Sinds dit voorjaar is wiet ook in Duitsland legaal. Nuja, ‘ook’... Eigenlijk zijn de Duitsers op dit moment vooruitstrevender in hun wietbeleid dan wij Hollanders. Want bij ons is cannabis nog steeds niet écht legaal, maar wordt softdrugs gedoogd. Legalisering van wiet is een best opvallende move van onze oosterburen. Duitsland staat namelijk niet bepaald bekend om hun positieve houding tegenover jonko’s klappen. Dat was dan ook niet bepaald iets dat je ontspannen in een parkje kon doen. Aan wiet zien te komen was ook een behoorlijk avontuur, letterlijk in bepaalde steegjes en parkjes wildvreemden moeten aanschieten.

Tot voor kort dus, want nu is wiet en hasj helemaal legaal. Hier vertellen we je alles wat je moet weten over de legalisatie van wiet in Duitsland.

CanG: de nieuwe Duitse wietwet

De nieuwe cannabiswet wordt in Duitsland CanG genoemd, wat kort is voor ‘Cannabisgesetz’. Oftewel: Cannabiswet. Deze wet houdt in dat per 1 april 2024 cannabis legaal is.

Wel zijn er een paar voorwaarden:

  • Je mag als gebruiker in de openbare ruimte maximaal 25 gram cannabis op zak hebben.
  • Je mag thuis maximaal 50 gram hebben.
  • Telen voor eigen gebruik is toegestaan. Hierbij is het maximum van drie planten.
  • Minderjarigen mogen geen cannabis gebruiken of bezitten. Iemand van onder de 18 van wiet voorzien, is strafbaar. Je kunt er zelfs een gevangenisstraf voor krijgen.
  • Blowen binnen een straal van 100 meter rondom scholen, speeltuinen en sportclubs is niet toegestaan.
  • Op straat mag pas na 20:00 worden gerookt.

Waar blijven de Duitse coffeeshops?

De nieuwe Duitse wietwet verbiedt trouwens wel het bestaan van coffeeshops. Je kunt dus niet zoals in ons land op je gemak naar een duidelijk verkooppunt om goede wiet te halen. Het enige grote verschil met vroeger is dat je als gebruiker nu niet meer in angst hoeft te blowen.

Vanaf 1 juli 2024 is hier een klein beetje verandering in gekomen. Vanaf dat moment mogen leden van verenigingen zonder winstoogmerk namelijk in groepsverband wiet telen; ‘Cannabis Social Clubs’. Zo’n vereniging mag uit maximaal 500 leden (telers) bestaan, die de oogst met elkaar verdelen. Maandelijks mag je als lid maximaal 50 gram cannabis krijgen. Ben je jonger dan 21 jaar oud, dan ligt de maandelijkse limiet op 30 gram. Genoeg, lijkt ons!

Over een tijdje komen er trouwens wél coffeeshops in Duitsland, als onderdeel van het legaliseren van cannabis. Althans, dat is het plan. Wat roet in het eten gooit, is de Europese wetgeving. Want die verbiedt verkoop van softdrugs. Vandaar ons Nederlandse gedoogbeleid, waarbij men ervoor kiest die illegale verkoop niet te bestraffen. Net als in Nederland willen de Duitsers nu zelf meer controle hebben over de productie, distributie en verkoop van cannabis. En net als bij ons beginnen ze met een soort wietproef in een aantal deelstaten en steden.

Waarom is cannabis nu ineens legaal in Duitsland?

Dat de Duitsers wel van een jonko houden, is wel duidelijk. Eén op de tien Duitsers blowt geregeld. Dat zó veel mensen letterlijk crimineel werden omdat ze een jointje wilden roken, werd zelfs de degelijke Duitsers wat te mal. De politie heeft ook daar wel wat beters te doen dan recreatieve stoners achterna te zitten. Per 1 april van dit jaar is er gelukkig dankzij de nieuwe wietwet wat meer ademruimte voor de popo aldaar. Maar ook voor de gebruikers zelf natuurlijk.

Iets anders dat mee heeft gewogen in het legaliseren van wiet in Duitsland: de groei van de zwarte markt en het toegenomen THC-gehalte in cannabis. Nu mensen zelf hun planten mogen kweken, wordt die zwarte markt hopelijk afgeremd.

Nederland versus Duitsland: welke wietwet is beter?

Met bovenstaande opsomming lijkt Duitsland wat vooruitstrevender dan Nederland. Ten eerste is wiethandel bij de Duitsers écht legaal - in Nederland is dat nog steeds niet het geval. Wij zitten met een gedoogbeleid, waarbij de overheid zeer actief wegkijkt bij softdrugshandel. Ook mogen Nederlanders veel minder cannabis bezitten dan de Duitsers: in ons land ligt de toegestane limiet wat bezit en verkoop per klant betreft op 5 gram. Wel mogen we twee plantjes meer zelf thuis kweken.

Softdrugsbeleid in andere landen

Naast Nederland en Duitsland zijn nog meer Europese landen aan het experimenteren geslagen met het (deels) legaliseren van cannabis. Zo hoef je je in Spanje, Polen, Luxemburg en Tsjechië geen zorgen te maken als je zelf wat cannanisplanten kweekt. En ook op Malta kun je bij cannabisclubs aan je jonko’s komen.

Echte grote stappen kunnen nog niet worden gemaakt, want de EU staat niet zo positief tegenover de verkoop van cannabis. Toch biedt het verhaal van de legalisering van Duitsland hoop. Want als zo’n conservertief land zo’n stap kan maken, moet het wel goedkomen! Bovendien: er zijn ondertussen behoorlijk wat landen wereldwijd waar cannabis legaal is - ook landen waarvan je het zeker niet zou verwachten.