Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

KURKUMA: GEZONDSTE KRUID OOIT?

KURKUMA: GEZONDSTE KRUID OOIT?

Eigenlijk zijn alle kruiden gezond, maar kurkuma lijkt wel het állergezondste. Deze knaloranje wortel heeft verrassend veel voordelen voor onze gezondheid, die stuk voor stuk wetenschappelijk bewezen zijn. Van kanker tot pijn en darmklachten: dit gele poeder kan kleine wonderen verrichten. En het is een heerlijke smaakmaker in gele curry’s!

Wat is kurkuma?

Kurkuma (geelwortel, turmeriek) is een kruid dat gemaakt wordt uit de wortel van de Curcuma Longa-plant. Het wordt ook wel ‘the Golden Spice’ genoemd en wordt in veel culturen en keukens gekoesterd. Het wordt naast bij het koken al vele duizenden jaren gebruikt in traditionele geneeskunde, maar ook in religieuze ceremonies in onder andere Zuid-Oost Azië. De eerste tekenen van kurkuma zien we in India, zo’n 4000 jaar geleden. Vandaag de dag blijft India de grootste producent van turmeriek: hier komt 80% van de oogst vandaan.

In kurkuma zitten onwijs veel gezonde stofjes waaronder antioxidanten, maar ook ijzer, kalium, vitamine C en vezels. Het is zelfs een goede bron van omega-3!


Zo gezond is kurkuma

Als je leest welke positieve effecten kurkuma heeft op je gezondheid, zou je haast vergeten dat het ‘gewoon’ een specerij is. Het is bijvoorbeeld een goede bacteriën- en schimmelkiller, remt ontstekingen en gaat pijn tegen. Maar ook verschillende soorten kanker.

Vol antioxidanten

Antioxidanten zijn de Power Rangers van je cellen. Zij ruimen namelijk agressieve stoffen op die voor schade kunnen zorgen in de vorm van ziekten zoals kanker en hart- en vaataandoeningen. Ze gaan veroudering tegen, van zowel je lijf als je huid. Oftewel: minder rimpels voor jou.

Bye bye ontstekingen

Kurkuma werkt als een ontstekingsremmer, is goed voor je immuunsysteem en doet wondjes sneller genezen. Ben je vaak ziek, dan is dit zeker een supplement dat jou kan helpen.

Blije darmen, minder scheten

Last van je maag of darmen? Again: neem wat geelwortel. Het brengt de voedselvertering lekker op gang en zorgt ervoor dat er genoeg van de juiste verteringssappen vrijkomen. Ook stimuleert het de aanmaak van goede bacteriën in je darmen. Daarnaast werkt het bij een opgeblazen gevoel. Zelfs mensen met prikkelbare-darm-syndroom zagen een vermindering van hun klachten dankzij een dagelijks kurkuma-supplement.



Anti stress en depressie

Je verwacht het vast niet van een specerij, maar kurkuma is ook goed voor je geestelijke gezondheid! Het is namelijk effectief bij stress en depressie. Het blijkt in sommige studies zelfs net zo effectief als ‘echte’ antidepressiva.

Last van stress of depressieve gevoelens? Lees dan ook deze artikelen:

Remt kanker af

In allerlei studies met knaagdieren ontdekte men dat geelwortel werkt tegen verschillende vormen van kanker: borstkanker, huidkanker, mondkanker en maagkanker bijvoorbeeld. Het aanbrengen van kurkuma-extract op de huid werkte tegen huidtumoren bij ratten. Knaagdieren worden vaak gebruikt in studies naar effecten van stofjes en geneesmiddelen, omdat de werking in hun lijfjes overeenkomt met die in een mensenlichaam. En het zijn nu eenmaal makkelijkere proefpersonen dan mensen. Toch zijn er gelukkig ook al een behoorlijk aantal studies onder menselijke proefpersonen die hebben aangetoond dat ook wij mogen rekenen op het antikankereffect van kurkuma. Bij alvleesklier- maag en huidkanker blijkt dit gele goud namelijk ook voor ons effectief.

Nog veel meer gezondheidseffecten van kurkuma

Het blijft niet bij alle bovenstaande gezondheidsvoordelen… Kurkuma is namelijk om nog veel meer redenen super gezond. Een selectie uit de aandoeningen en klachten die dit kruid kan tegengaan:

  • huidziekten
  • nieraandoeningen en schade aan de nieren
  • Parkinson
  • Alzheimer
  • hepatitis
  • slijtage aan de gewrichten
  • verhoogde bloeddruk
  • te hoog cholesterol
  • vergrote lever

Hoeveel is een ideale dosis?

Hoeveel kurkuma ideaal is, hangt af van welke kwaal je ermee wilt bestrijden. Te veel kan voor misselijkheid zorgen. Over het algemeen zijn doseringen van tussen de 1 tot zelfs 8 gram veilig. Belangrijk om te weten is dat kurkuma niet heel goed wordt opgenomen door je lichaam. Er is echter een mooi trucje om dit te verhelpen: combineer het met piperine, het actieve bestanddeel in zwarte peper. Kook je met currypoeder, gooi hier dan een extra dikke snuf zwarte peper bij. Of nog handiger: ga voor een supplement waar naast turmeriek ook piperine-extract in zit. Zo ben je met 1 capsule klaar. Onze Curcumin (Curcumine) & Turmeric (Kurkuma) Complex van Together bevat een slimme mix van al het beste uit de geelwortel, gecombineerd met het activerende piperina.

Om extra veel kurkuma binnen te krijgen, kun je ook gewoon lekker eten. Ga vanavond bijvoorbeeld een gele curry voor jezelf koken. Of maak een theetje vol smaakmakers zoals chai kruiden en honing