WAT IS NEEMOLIE EN HOE KUN JE HET GEBRUIKEN BIJ DE WIET KWEEK?
Heb jij al van neemolie gehoord? Deze natuurlijke olie kan helpen bij het bestrijden van plagen bij de wiet kweek. Het voordeel is dat het niet schadelijk is en dat je op een milieuvriendelijke manier je planten kunt beschermen tegen ziekte en vraat. In deze blog lees je wat neemolie is en hoe je het kunt gebruiken.
Wat is neemolie?
Iedereen die wel eens een paar wietplanten heeft proberen groot te brengen, heeft gemerkt dat dat niet moeilijk is. Maar je kunt wel te maken krijgen met ongedierte, schimmels en parasieten. Veel kwekers beseffen hoe schadelijk chemische middelen kunnen zijn en willen hun geliefde planten op een milieuvriendelijke manier beschermen. Dat kan met neemolie.
De olie is afkomstig van de zaden van de neemboom (Azadirachta indica). Deze bevatten azadirachtine, een stof die kan helpen om insecten af te weren en zelfs te doden. De olie heeft een bijzondere zwavelachtige geur, die lijkt op een mengeling van knoflook en pinda's. Meestal heeft neemolie een gele tot bruine kleur. Neemolie kan ingezet worden bij de wiet kweek, vanwege zijn unieke eigenschappen:
- Helpt insecten te weren, zoals bladluis, mijt, rupsen, witte vliegen en trips
- Heeft anti-schimmel eigenschappen en gaat het ontstaan van bijvoorbeeld meeldauw tegen
- Helpt de kwaliteit van de bodem te verbeteren
- Ondersteunt de gezondheid van planten en versterkt het immuunsysteem
Vanwege deze eigenschappen wordt neemolie al vaak gebruikt door wietkwekers. Je kunt het inzetten als je last hebt van een plaag, maar ook preventief. Door regelmatig olie op of om je planten te spuiten, kun je plagen zoveel mogelijk voorkomen. Hoe werkt neemolie bij het wiet kweken? De werkzaamheid komt voort uit het feit dat de olie insecten verstikt, ze kunnen niet meer eten en zich niet meer voortplanten. Bij schimmels werkt neemolie doordat het de levenscyclus verstoort, waardoor ze geen sporen meer kunnen ontwikkelen.
Neemolie werkt niet direct, het heeft even tijd nodig. Maar het kan tegen verschillende plagen worden ingezet, is erg effectief en is veilig voor mens, dier en milieu.
Bij welke plagen bij de wiet kweek kan neemolie ingezet worden?
Wietplanten zijn sterk en kunnen veel doorstaan. Maar uiteindelijk zijn ook deze planten vatbaar voor ziekte en vraat door insecten, en dat kan voor de nodige uitdagingen zorgen. Schimmels en insecten zijn veel voorkomende problemen. Neemolie is gelukkig effectief bij veel van deze plagen, zoals mijt, spint en rouwvliegjes. Ook werkt het bij bladluis, rupsen en witte vlieg. Al deze vervelende beestjes kunnen zich snel voortplanten en voor je het weet hebben ze je planten zo aangetast dat ze geen mooie toppen meer zullen opleveren. Of je toppen gaan helemaal verloren…
Maar ook bij schimmels kan neemolie je oogst redden. Het kan schimmelinfecties bestrijden, maar ook voorkomen. En dat is natuurlijk de beste optie. Meeldauw, een infectie die geregeld voorkomt, kan een plant in korte tijd ziek maken en zorgen voor verpieterde toppen. Maar door neemolie te gebruiken kun je meeldauw effectief bestrijden (als je er op tijd bij bent).
Het gebruik van neemolie
Je kunt neemolie gebruiken door de bladeren, takken en stelen van je planten in te spuiten met een spray in een plantenspuit. Het is een goed idee om de olie te vermengen met een paar druppels vloeibare zeep. Daar wordt je spray nog effectiever van. Let op dat je de spray over elk stukje oppervlak van de plant spuit (liever niet op de toppen).
Maar alleen de plant bespuiten is eigenlijk niet genoeg. Je kunt namelijk ook de aarde behandelen om ongedierte al bij de bron te bestrijden, zoals rouwvliegjes die zich in de aarde ontwikkelen. Je kunt daarmee de vorming van de larva tegengaan, zodat die niet kunnen uitgroeien tot volwassen insecten. Daarbij kan het ook de vorming van schimmels remmen. Houd er echter wel rekening mee dat neemolie niet alleen schadelijke schimmels en micro-organismes tegengaat. Het middel werkt niet selectief en zal ook nuttige schimmels en insecten beschadigen. Daarom is het wel verstandig een afweging te maken of het gebruik van neemolie op de aarde zinvol is. Indien nodig kun je na behandeling extra compost en voeding toevoegen.
Moet je ook de toppen behandelen? Het is aan te raden daar voorzichtig mee te zijn. Je kunt dit beter niet doen, omdat de neemolie de smaak en geur van de toppen negatief kan beïnvloeden. Heb je last van een plaag tijdens de wiet kweek, spuit dan neemolie op de bladeren en aarde, maar vermijd de toppen. Als je oogst verloren zou gaan, kun je proberen de toppen te besproeien, maar houd er rekening mee dat de kwaliteit aangetast kan worden.
Tips voor het gebruik van neemolie bij de wiet kweek
Wanneer je neemolie gaat gebruiken is het goed om op de volgende punten te letten:
- Voorkomen is beter dan genezen. Pas neemolie regelmatig toe, bijvoorbeeld om de twee weken, om ongedierte en andere plagen te voorkomen.
- Houd je planten in de gaten. Hoewel neemolie veilig is kan het zijn dat je planten gestrest raken. Dan is het verstandig om gas terug te nemen. Gebruik het met mate als er geen plaag aanwezig is.
- Het toevoegen van een emulgator helpt de neemolie beter te binden aan je planten. Meng er dus wat zeep of afwasmiddel doorheen.
- Neemolie kan gemengd worden met warm water. Hierdoor is het makkelijker gelijkmatig over de planten te spuiten. Let op dat je het water niet te heet maakt, dat zorgt ervoor dat nuttige enzymen vernietigd worden.
Zoals je ziet kan neemolie een handige hulp zijn bij de wiet kweek. Meer weten over het kweken van cannabis, het ontkiemen van zaadjes of hoe je wiet moet drogen? In onze blogs vind je alles wat je nodig hebt.