TANTRA: MEER VERBINDING (EN SEKS) DANKZIJ EEN OUDE INDIASE FILOSOFIE
|Tantra is een oude Indiase filosofie die veel mensen intrigeert. Aan tantra kleeft het stigma dat deze praktijk puur om seks draait, maar niets is minder waar! In de basis draait tantra om verbondenheid en het werken met jouw energie. Lees hier alles over de geschiedenis van tantra en hoe jij het zelf kunt toepassen. In het dagelijks leven, maar ook op het gebied van je seksualiteit…
Wat is tantra?
Natuurlijk is seksualiteit een onderdeel van tantra. Maar het allerbelangrijkste is verbinding, groei en aandacht. In het Sanskriet is het woord namelijk een samenstelling van de begrippen uitbreiding en bevrijding. Een andere betekenis is 'verweven met elkaar’, maar ook ‘tool of praktijk om het bewustzijn uit te breiden’.
Aandacht en bewustzijn
Tantra draait om bewuste aandacht voor alles om je heen, het leven volledig ervaren met al je zintuigen. Dat kan over eten gaan en meer genietmomentjes kunnen pakken, maar ook jouw omstandigheden en gedachtes kunnen accepteren en niet veroordelen. Ook al zijn die niet zo prettig. Het idee is dat op die manier meer ruimte is om persoonlijk te groeien.
Manieren om voor meer bewustzijn te zorgen zijn er genoeg. Even rust pakken en stilstaan bij wat je ervaart, is iets dat je altijd en overal kunt doen. Met ademhalingsoefeningen kun je zorgen voor meer lichamelijk bewustzijn. Doe bijvoorbeeld een body scan, al dan niet begeleid door een YouTube-video.
Energie
Alles is energie. Hier wil je mee kunnen werken. Oftewel je wil het kunnen ervaren en er controle over en begrip van hebben, Dit is een gedachte die we niet alleen terugzien in de tantrapraktijk, maar ook bij andere spirituele en mystieke activiteiten en gedachtegoeden. Meditatie en spirituele reiniging bijvoorbeeld. Je kunt ook werken met manifestaties, visualisaties en mantra’s om energie te kanaliseren.
Verbinding
Een derde belangrijk element is verbinding maken met jezelf, andere mensen en de wereld om je heen. Die verbinding kan fysiek en seksueel zijn, maar ook spiritueel.
Wil jij je meer verbonden voelen? Je kunt connecties met mensen bewust opzoeken en een aantal tantrische methoden toepassen. Oogcontact is een heel laagdrempelig voorbeeld. Met een liefdespartner kun je oefenen met aandacht voor elkaar en elkaars lichaam. Raak elkaar bewust en langzaam aan of geef een massage - zonder dat je dit gelijk als voorspel inzet. Samen mediteren en ademhalen is ook een goede manier om jullie energieën te synchroniseren en samen één te worden. In je eentje kun je trouwens ook tantrische oefeningen doen. Raak jezelf aan en ervaar wat dit met je doet. Zo leer je jouw lijf en behoeftes beter kennen.
Naast het fysieke element is verbale communicatie ook een uitstekende manier om meer en betere connecties met anderen te hebben. Luister met aandacht en zonder naar je gesprekspartner en geef diegene de ruimte om zich uit te drukken. Deel jouw eigen verlangens en gevoelens open en eerlijk, met de beste intenties. Zo zul je merken dat je meer verdieping in je sociale relaties ervaart en meer ruimte krijgt om jezelf te zijn en je verlangens te bevredigen.
De geschiedenis van tantra
De roots van tantra liggen in India, waar het in de zesde eeuw opkwam binnen het hindoeïsme en boeddhisme. Duizenden jaren voor die tijd was men in die regio al bezig met praktijken die erop leken. Pas in de twintigste eeuw kwam tantra naar het westen. Daar is het dan ook een beetje misgegaan met het imago van deze praktijk. De man die het naar Amerika bracht, is hier schuldig aan. Om die reden zijn er nu meerdere stromingen van tantra. De westerse geseksualiseerde variant wordt aangeduid als de Neo-Tantra-beweging. Helaas zien we tegenwoordig dat tantraworkshops en -guru’s die zich op westerlingen richten, vrijwel altijd om seks draaien.
Seks en tantra: de praktijk
Je bent ongetwijfeld alsnog geprikkeld door het seksuele onderdeel van tantra. Neo-tantra dus. Hoe kun je nu zelf tantra seks hebben? Probeer deze dingen eens in de slaapkamer:
Neem de tijd
Vertragen zorgt automatisch voor meer aandacht. Vandaar dat het vertragen van je tempo belangrijk is bij tantrische seks. Neem de tijd voor elkaar en pak af en toe even een pauze. Verken bewust elkaars plekjes en haast je niet richting een orgasme. Hoe langer je intiem bent, hoe meer je je verbonden zult voelen met je liefdespartner.
Skip het orgasme
Het gaat met tantra om de reis, niet om de eindbestemming. Focus dus op alles wat je vóór het orgasme doet - en sla vervolgens bewust dat orgasme over. Het draait op die manier om het genieten van alle sensaties in je lichaam. Je zult merken dat dankzij het beoefenen van tantra het orgasme geen must meer is om van seks te genieten.
Communiceer
Net als bij klassieke tantra is het belangrijk om te communiceren met elkaar. Wat vind je fijn, wat zijn je behoeftes? Waar liggen jouw grenzen en welke wil je juist verkennen? Geef ook tijdens de seks aan wanneer je iets lekker vindt en een bepaalde handeling langer wilt uitvoeren. Zo kom je samen helemaal in de flow! Waarschijnlijk overbodig om te zeggen, maar bij tantra seks is het heel belangrijk dat jij en je partner zich veilig en helemaal op jullie gemak voelen. Respect, consent en het aangeven van jullie grenzen staan hierbij centraal. Heb het hier op een rustig moment samen over, zodat je vol vertrouwen samen jullie tantrische sessies ingaan.
Meer tips nodig voor betere seks? Lees dit artikel over natuurlijke afrodisiaca die je seksleven een extra prikkel kunnen geven. En kijk vooral eens rond in de erotiekafdeling van onze shop!