Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

PROPOLIS: HET GEZONDSTE VAN DE BIJTJES

PROPOLIS: HET GEZONDSTE VAN DE BIJTJES

Wanneer bijen honing maken, produceren ze nog iets extra gezonds: propolis. Propolis is een plakkerig goedje dat de bijen zelf gebruiken om bacteriën, schimmels en andere bedreigingen voor hun gezondheid buiten de bijenkast te houden. Zonder dat ze het zelf echt doorhebben, ontstaat door hun productiemethode een heel gezond goedje dat ook voor mensen allerlei voordelen heeft. De oude Grieken hadden dit al duizenden jaren geleden door en gebruikten het als wondverzorging. Hier lees je alles wat je erover moet weten!

Wat is propolis precies en hoe wordt het gemaakt?

Propolis is een mix van verschillende dingen: bijenspeeksel, bijenwas en wat aan de pootjes van de bijen blijft kleven wanneer ze terugkomen van bepaalde bomen. Welke bomen dat zijn, hangt af van de regio waar de bijen zich bevinden en van het seizoen. Omdat propolis heel plakkerig en dik is, wordt het ook wel ‘bee glue’ genoemd. De bijen zelf gebruiken het ook op die manier; ze plakken er gaatjes mee dicht in hun bijenkorf. Zo beschermen ze de bijenkolonie tegen ongewenste indringers. Dit kunnen weersomstandigheden zijn, zoals regen, wind en kou. Ook roofdieren en parasieten kunnen zo veel lastiger in de bijenkorf komen. En komen ze toch binnen en sterft de indringer daar, dan is propolis hun redding.

Een te grote karkas kunnen de kleine bijen namelijk nooit uit de korf krijgen. Om te voorkomen dat deze gaat rotten en ziektes veroorzaakt, wikkelen ze het in propolis totdat het luchtdicht ingepakt is. Maar propolis is ook een bonus voor de gezondheid van de bijen. Het is een goede bestrijder van schimmels en bacteriën bijvoorbeeld.



De gezonde stofjes in propolis

Propolis bestaat uit tientallen stofjes, waaronder essentiële oliën en flavonoïden, een type antioxidanten die de gezondheid kunnen ondersteunen. Deze zitten ook in groenten en fruit en groene thee zoals matchathee. Supplementen met propolis worden vooral gebruikt om het immuunsysteem te ondersteunen en darmklachten te verminderen. Want ook mensen kunnen op dezelfde ontstekingsremmende, antibacteriële en schimmel-killende eigenschappen rekenen. Om die reden kun je er heel goed wondjes zoals brandwonden mee behandelen. Het lijkt zelfs de aanmaak van collageen te stimuleren, wat van pas komt wanneer je een wond sneller wilt laten genezen. Ook een koortslip blijkt sneller te vertrekken wanneer je deze behandelt met propolis.

Eigenlijk is propolis een goede genezer voor alles waar je het heen stuurt. Het gaat niet alleen infecties tegen op je huid, maar ook in je lichaam doet het van alles. Heb je last van een keelontsteking of je gebit, dan kan het deze tegengaan. Daarnaast kan het goed zijn om propolis preventief te gebruiken voor het hanteren van een gezonde mond en keel. De voordelen van dit bijenproduct voor je gezondheid gaan nog veel verder. Momenteel worden er studies gedaan naar de effecten op impactvolle aandoeningen zoals diabetes, dementie en Parkinson. Propolis lijkt zelfs potentie te hebben om kanker tegen te gaan.

Zo gebruik je propolisextract

Propolis is te koop als capsules en als propolisextract. Wat de propoliscapsules betreft, raden we aan om hier een kuur van te maken wanneer je jouw immuunsysteem wilt versterken. Gebruik ze daarbij een maand lang elke dag. In onze shop vind je ook een puur extract van Franse propolis. Deze druppels kun je een week tot een maand aaneengesloten gebruiken om je gezondheid te bevorderen. Je kunt deze vloeistof ook uitwendig gebruiken - precies wat de oude Grieken lang geleden al deden!

Nog meer tips voor een beter immuunsysteem

Propolis is een mooie natuurlijke manier om te werken aan je immuunsysteem. Wil je op dat gebied een verbeterslag maken? Dan kun je nog meer dingen doen en nemen. Paddenstoelen zoals de Reishi- en Cordyceps-zwammen zijn bijvoorbeeld supergezond. Naast gezond eten en je dieet aanvullen met helpende supplementen, kun je nog een paar tactieken toepassen. Zo is goed slapen, ontspanning en tot rust komen heel belangrijk voor je immuunsysteem. In dit artikel geven we je allerlei tips: Altijd ziek: dit kun je doen om je weerstand te verhogen.