Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WIE WAS TERENCE MCKENNA? ALLES DAT JE MOET WETEN OVER DEZE MAGISCHE MAN

WIE WAS TERENCE MCKENNA? ALLES DAT JE MOET WETEN OVER DEZE MAGISCHE MAN

Terence McKenna is een van de bekendste psychonauten die ooit geleefd hebben. We schrijven geleefd, want hij is helaas veel te vroeg overleden in het jaar 2000. Ook al was hij nog maar 53 toen hij de fysieke wereld verliet, zijn nalatenschap is groots. Van beschermde natuurgebieden, interessante theorieën tot boeken, prachtige docu’s en zelfs musicale input voor psytrance-grootheden. Lees hier alles over het leven en de nalatenschap van Terence McKenna.

Een korte biografie van Terence McKenna

Terence McKenna is geboren en getogen in het Amerikaanse Paonia, Colorado in 1946. Een gat, zeker voor Amerikaanse begrippen. Ook nu wonen er nog geen 2000 mensen. Als kind was hij al gefascineerd door geologie en de natuur. Om die reden ging hij in 1965 etnobotanie studeren aan de Californische Berkeley-universiteit. Maar McKenna was niet het type dat alleen met zijn neus in de boeken zat…

Zo ging hij als twintiger op excursie naar Nepal om zich daar te verdiepen in de lokale sjamanistische tradities, de taal en de schilderkunst. Maar dat pakte iets avontuurlijker uit toen hij een hasj-smokkeloperatie opzette en gepakt werd. Gelukkig kwam hij er zonder kleerscheuren vanaf. Na een tijdje rondreizen in verschillende Aziatische landen keerde hij weer terug naar de universiteitscampus in Californië, waar hij in 1975 afstudeerde in de ecologie, sjamanisme en natuurbehoud. In datzelfde jaar ontmoette hij de vrouw die de moeder van zijn twee kinderen zou worden. Met haar stichtte hij een natuurreservaat op Hawaii, Botanical Dimensions. Hier vind je (niet geheel verrassend) allerlei planten die een plaats hebben in psychedelische en sjamanistische tradities.



McKenna’s trips en psychedelische expertise

Voor, tijdens en na zijn studie experimenteerde hij volop met allerlei tripmiddelen. Zijn ogen werden voor het eerst geopend door Morning Glory. Later hadden onder andere opium, DMT, Ayahuasca en psilocybine zijn interesse. Zijn broer Dennis was net als Terence etnobotanicus en deelde dezelfde interesses in psychedelica. In 1970 trokken de twee broers de Amazone in, op zoek naar een DMT-bevattende plant. In plaats daarvan stuitten ze op velden vol magic mushrooms: de Psilocybe cubensis, en meerdere vormen van Ayahuasca. Thuis gingen ze met sporen van die paddo’s aan de slag, die ze hadden meegesmokkeld uit de Amazone. Zo werden ze echte experts op het gebied van het kweken van paddo’s.

Pionier in de psychedelica

De krachten van McKenna waren zijn enthousiasme, onvermoeibare interesse in psychedelica en natuurlijk zijn intelligentie. Dat maakte hem al snel een ware pionier en expert op het gebied van psychedelica. Hij gaf veel lezingen over dit topic en raakte steeds nauwer betrokken bij de psychedelic dance-scene. Hij praatte op raves en werkte mee aan muziek van bekende psytrance-artiesten zoals The Shamen, Entheogenic en Shpongle.



McKenna’s boeken en documentaires

Terence schreef verschillende baanbrekende boeken over psychedelica, waarvan een groot deel ook als mooie documentaires is vastgelegd. Hieronder enkele van zijn interessante werken.

Psilocybin: Magic Mushroom Grower's Guide

Dennis en Terence McKenna schreven alles dat ze te weten gekomen waren over paddo’s op in hun kweekgids: Psilocybin: Magic Mushroom Grower's Guide. Deze werd uitgebracht in de 70’s en was uiteraard een welkome bron van informatie voor de thuiskweker.

Food of the Gods en McKenna’s befaamde Stoned Ape Theory

In 1992 publiceerde McKenna zijn ‘cult classic’ Food of the Gods. Hierin komt zijn ‘Stoned Ape Theory’ voor. Een fascinerende theorie over waarom wij mensen zo snel zo slim zijn geworden. Vroeger, héél vroeger, hadden we namelijk behoorlijk kleine breintjes. En de ontwikkeling van onze breintjes schoot ook niet bepaald op. Maar op een gegeven moment begonnen onze hersenen juist als kool te groeien en werden we slimmer en slimmer. De theorie van McKenna: dit komt, doordat men toen psychedelische paddenstoelen ging eten. Lees hier hoe dat precies zit: Wat is de Stoned Ape Theory van Terence McKenna?

True Hallucinations: boek en docu over zijn Amazone-avonturen

Je kunt je voorstellen dat Terence van alles heeft meegemaakt toen hij rondhing in het Amazonewoud. Niet alleen had hij toen zijn broer bij zich, maar ook meerdere vrienden. Over al hun avonturen schreef hij het boek True Hallucinations, dat ook een docu is geworden. Een absoluut uniek meesterwerk dat elke psychonaut flink aan het denken zal zetten.

Archaic Revival

Archaic Revival was de titel van zijn tweede boek. Dit was meer een sociologische cultuurstudie, maar dan wel weer gelinkt aan magic mushrooms. Wederom een boek dat moeilijk samen te vatten is, gezien McKenna’s vele hersenspinsels en theorieën over van alles en nog wat. De volledige titel van het boek zegt je genoeg: “The Archaic Revival: Speculations on Psychedelic Mushrooms, the Amazon, Virtual Reality, UFOs, Evolution, Shamanism, the Rebirth of the Goddess, and the End of History”.

In 1999 werd bij Terence McKenna een zeer agressieve hersentumor ontdekt, die niet te behandelen was. Daaraan overleed hij in 2000, 53 jaar oud.