Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

DE INVLOED VAN PADDO'S OP MENTALE FLEXIBILITEIT

DE INVLOED VAN PADDO

Rigide en starre denkpatronen kunnen je vrijheid van zijn beperken en zelfs bijdragen aan het ontstaan van mentale klachten, maar paddo's kunnen een positieve impact hebben op de mentale flexibiliteit. Psilocybine kan helpen om deze gedachtepatronen losser te maken. In deze blog bespreken we de resultaten van een baanbrekend onderzoek hiernaar.

De kracht van paddo's voor meer mentale flexibiliteit

In voorgaande jaren gebruikten veel mensen paddo's recreatief, dus om de magische trip die paddo's kunnen veroorzaken te ervaren. Maar er wordt ook steeds meer bekend over de genezende kracht van psilocybine, die kan helpen bij verschillende mentale aandoeningen, zoals depressie, verslaving, chronische pijn en eetstoornissen. Paddo's worden nu zelfs ingezet in therapeutische setting.

Hierdoor kijken veel mensen nu anders naar magic mushrooms en andere geestverruimende middelen. Werden ze eerst gezien als gevaarlijk en als simpel middel om te trippen, nu kunnen ze gebruikt worden als behandeling en als middel op je weg naar zelfontwikkeling. Paddo's kunnen dus bijdragen aan ons welzijn. Ze hebben invloed op onze manier van denken, onze denkpatronen en kijk op het leven. Nu zijn er onderzoekers die zich in dit facet van paddo's hebben verdiept. In hoeverre kunnen paddo's de mentale flexibiliteit ondersteunen?

Onderzoek naar paddo's en hun invloed op denkpatronen

Deze pilot studie werd afgelopen april gepubliceerd in the Journal of Psychedelic Studies. Voor dit onderzoek kregen deelnemers psilocybine in de setting van een groepsretraite. Er werd gekeken naar de invloed van paddo's op de mentale flexibiliteit. Maar wat is dat nu eigenlijk? Psychologische flexibiliteit staat voor je vermogen om in het nu te blijven, om te kunnen reageren op gebeurtenissen, op zo'n manier dat je bij je eigen waarden en normen kunt blijven. Je kunt moeilijke situaties accepteren, je blijft in het hier-en-nu en kunt ook omgaan met de gedachtes en gevoelens die zullen opkomen. Dit zijn dus vaardigheden die je in het leven echt van nut kunnen zijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Brian Pilecki, Jason Luoma, and Kati M. Lear. Wat bij deze studie opvalt, vergeleken met andere onderzoeken naar psychedelica, is dat gekeken wordt naar de effecten van psilocybine in een groep mensen in plaats van individuen. Het onderzoek vond plaats in een retreat en er deden 9 deelnemers aan mee (3 mannen en 6 vrouwen). Het was dus een kleinschalig onderzoek. Hun leeftijden varieerden van 41 tot 68 jaar. Vijf personen deden niet aan meditatie, terwijl vier personen aangaven dat wel regelmatig te doen. Alle 9 hadden ze een baan, waarvan 4 voltijd werkten en 5 parttime.

 De onderzoekers verzamelden drie keer data van de deelnemers, een week voor de retreat, en vervolgens 2 weken en 6 maanden na de retreat. Dit bestond uit het afnemen van standaard vragenlijsten, waarmee de psychologische flexibiliteit kon worden gemeten. Ook werd onderzoek gedaan naar het cognitief functioneren, waardegedreven gedrag, emotionele uitdrukkingsvaardigheid, zelfcompassie en algeheel welzijn.

Op reis met paddo's

Natuurlijk is ook van belang hoeveel paddo's de deelnemers gebruikten. Hoe hoger de dosis, hoe intenser de trip is. Hier werd in het onderzoek ook naar gevraagd. Gemiddeld namen de deelnemers tussen de 5 en 12 gram gedroogde paddo's. Vanaf 5 gram paddo's is er sprake van een heroïsche dosis. Deze term werd bedacht door Terence McKenna, een beroemd pleitbezorger voor het verstandig gebruik van psychedelica.

 Bij dit onderzoek had elke deelnemer op een bepaald moment een keer een heroïsche dosis paddo's genomen, een zo hoge dosis dat je een zeer intense trip krijgt, waarbij je mythische en spirituele openbaringen kunt ervaren. De onderzoekers wilden de veranderingen meten in psychologische flexibiliteit, veroorzaakt door de paddo's. Dit deden ze door gebruik te maken van vragenlijsten.

Psilocybine doorbreekt rigide gedachtepatronen

Wat blijkt nu uit de verzamelde data? Paddo's kunnen zorgen voor een significante afname in cognitieve fusie (een term die staat voor het vastzitten in eigen gedachten en in je hoofd zitten). Deze afname was sterk te zien in de eerste twee weken na de retreat en bleef ook zichtbaar in de evaluatie die zes maanden later plaatsvond.

Hieruit blijkt dat de deelnemers na de retreat waarbij ze psilocybine hadden gebruikt, zich beter konden losmaken van hun gedachten. Ze konden beter in het nu blijven. Je herkent het vast wel, dat wanneer je negatief denkt, dat je in negatieve gedachten blijft hangen die maar in rondjes blijven gaan. Als je je los kunt maken van dergelijke gedachtepatronen, kun je beter bij jezelf en je eigen waarden blijven. Dat lukte de 9 deelnemers nu dus ook.

Ze gaven aan dat het nu veel makkelijker was om volgens hun eigen waarden te leven. Dit was terug te zien in een afname in "values obstruction" (waarden obstructie), zowel twee weken als zes maanden na de retreat. Dit betekent dat een persoon beter in staat is om te handelen op een manier die past bij hun persoonlijke waarden. De onderzoekers zagen verder ook een toename in compassie met zichzelf en verbeteringen op het gebied van emotionele expressiviteit.

Mentale flexibiliteit met paddo's verbeteren

Het blijkt wel dat er een link is tussen psilocybine en je vermogen om contact te maken met je echte zelf, met leven volgens je eigen waarden en normen. Het is belangrijk voor mensen om authentiek te kunnen zijn. Het is haast een voorwaarde om gelukkig en tevreden te kunnen leven. Dit onderzoek was nog maar op kleine schaal en er is natuurlijk nog meer onderzoek nodig. Gelukkig zijn veel wetenschappers nieuwsgierig naar de potentie van paddo's en zullen die onderzoeken er snel komen.

Wil jij paddo's gaan gebruiken voor je mentale flexibiliteit? Wees dan wel voorzichtig als je hier zelf mee gaat experimenteren. Neem vooral niet zomaar een heroïsche dosis als je nog geen ervaring hebt met paddo's. Dit kan zeer heftige trips opleveren die overweldigend kunnen zijn. Begin met een lage dosis en een paddo met milde effecten. Geef jezelf de tijd om te wennen aan de effecten van paddo's. Bouw langzaam aan op naar hogere doses.

Zie jij het niet zitten om te trippen met paddo's? Ook jij kunt werken met de kracht van paddo's, maar dan door te microdoseren. Hierbij neem je een heel lage dosis, zodat je niet gaat hallucineren, maar wel kunt profiteren van de effecten van paddo's. Kijk in onze shop voor ons aanbod microdosis truffels.