Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAT ZIJN ENTHEOGENEN?

WAT ZIJN ENTHEOGENEN?

Entheogenen zijn drugs die een psychoactieve werking hebben. Tripmiddelen dus. Maar dan wel ingebed binnen een cultuur of religie. Vaak zijn het lokale planten, die worden gebruikt met als voornaamste doel spirituele ontwikkeling en bewustzijnsverandering. Verschillende bekende en minder bekende psychedelica vallen onder de entheogenen. Lees er hier alles over.

De definitie van entheogenen

Entheogenen zijn ‘stoffen die bij inname een veranderde bewustzijnstoestand opwekken die een spirituele betekenis hebben’. Het woord is afgeleid uit het Grieks, en betekent iets als ‘afkomstig van de god in onszelf’. Traditioneel worden ze gebruikt in religieuze en spirituele rituelen, al dan niet met een sjamaan. Vaak doet de lokale bevolking dat al generaties lang en is het gebruik ervan vast onderdeel van hun cultuur. Ze gebruiken entheogenen niet zomaar voor de fun, maar om in contact te komen met bijvoorbeeld hun voorvaderen, overledenen of zelfs god(en) en andere onzichtbare krachten.

De bekendste entheogenen

Er bestaan onwijs veel psychedelica. Sommige zijn in het lab gemaakt, zoals LSD. Maar veel tripmiddelen groeien al eeuwenlang in de natuur, waar locals ze gebruiken als entheogeen. Dit zijn de bekendste entheogenen die over de hele wereld door verschillende culturen worden gebruikt.

Ayahuasca

Ayahuasca is afkomstig uit de Amazone, maar is tegenwoordig over de hele wereld te vinden. Daardoor kun je nu ook ayahuascaceremonies bijwonen bij jou in de buurt. Tijdens zo’n ceremonie neem je onder begeleiding van een sjamaan of ceremoniemeester een brouwsel van deze entheogeen, samen met een groep of in je eentje. Een traditionele ceremonie bestaat uit muziek en zang. En uit braken en poepen, bij de meesten althans. Ayahuasca zorgt namelijk vaak voor diarree en misselijkheid. Dit wordt gezien als reinigend en onderdeel van het proces. Daarom staan er tijdens zo’n ceremonie emmertjes klaar. Ayahuasca staat erom bekend dat je er heftige trips van kunt krijgen. Je kunt visioenen en openbaringen krijgen of in gesprek raken met een overleden dierbare.

Psilocybine: paddo’s en truffels

Paddo’s en truffels bevatten psilocybine, en daar ga je van trippen. Pas in de jaren 50 werden magic mushrooms door westerlingen ‘ontdekt’ tijdens een reis door Mexico. Terwijl de lokale bevolking er al eeuwen op tripte. Ze komen uit de zuidelijke provincie Oaxaca, maar zijn ondertussen heel makkelijk zelf te kweken met een growkit of sporen.

Iboga

Iboga is een plant die in een aantal Afrikaanse landen gebruikt wordt in rituele tripsessies zoals inwijdingsrituelen. Het kan een heel heftige trip veroorzaken, waarbij je helemaal van de wereld bent. En dat best lang; het kan zo twee dagen doorwerken. Tijdens zo’n ceremonie doet een groot deel van de gemeenschap mee, ook kinderen. Een sjamaan, muziek, gezang en getrommel begeleiden de trippende dorpsgenoten tijdens hun reis.

Yopo

Yopo is een boom uit het Zuid-Amerikaanse Amazonewoud die de inheemse bevolking traditioneel gebruikt in spirituele rituelen. Daarbij zoeken ze actief contact met entiteiten die in nuchtere toestand niet te zien of spreken zijn. Denk aan geesten en voorouders. Yopo zou je zogezegde derde oog openen, waarmee je deze energieën kunt zien.

Salvia

Salvia is niet bepaald een entheogeen voor beginners op het gebied van trippen. Deze plant kan namelijk voor intense hallucinaties zorgen. Een brouwsel met de salviaplant zou je naar de geestenwereld brengen, waar je met jouw healingproces aan de slag kunt. In tegenstelling tot veel andere rituelen met entheogenen, is het bij een salviasessie de bedoeling dat je de reis in stilte en in het donker ondergaat. De sjamaan tript mee en fungeert als een soort tolk die visioenen in boodschappen vertaalt.

Peyote en San Pedro

In Mexico en omstreken vinden we naast paddo’s ook veel cactussen. Daar zitten een paar heel bijzondere cactussen bij. Van de Peyote en San Pedro-cactussen ga je trippen, dankzij de stof mescaline die ze bevatten. Indianenstammen gebruiken ze bij religieuze ceremonies, maar ook om in de toekomst te kunnen kijken.

Entheogenen in je eentje: ga op vision quest

Ook zonder sjamaan of jungle in de buurt kun je natuurlijk met de god in jezelf aan de slag.

Als nuchtere Hollander kun je een solotrip met paddo’s best scharen onder entheogenengebruik. Zoiets heet een vision quest. Daarbij ga je bewust zitten voor een innerlijke reis. Je gaat in je eentje trippen en op zoek naar inzichten die jou vooruit kunnen helpen in het leven. Welke entheogenen je dan neemt, maakt niet heel veel uit. Als het jou maar antwoorden kan geven op de vragen waar je op dat moment mee zit.

Naast bovenstaande voorbeelden zijn er nog veel meer tripmiddelen die je als entheogeen kunt zien. Zo lang ze maar voor spirituele doeleinden worden gebruikt en je de god in jezelf vindt, keuren wij het goed.