WAT ZIJN SUPERFOODS EN ZIJN ZE ECHT ZO GEZOND?
|Superfoods: ze zijn niet meer weg te denken uit hippe recepten en het winkelschap. Deze supervoeding zou ons supergezond moeten maken. Dus gooien we massaal cacaonibs en gojibessen over ons ontbijt en slaan we met een zuur gezicht heftige health shotjes achterover. Wat zijn superfoods precies, welke zijn het allergezondst en waarom?
Wat zijn superfoods?
Belangrijk om te weten is dat er geen heilig superfood-instituut bestaat. Er is dus niet een onafhankelijke betrouwbare partij die ons vertelt welke producten een superfood zijn. Wel is de algemeen geaccepteerde definitie dat het voedingsmiddelen zijn die om veel redenen gezond genoemd mogen worden. Ze bevatten relatief veel gezonde stofjes, waaronder zogenaamde bioactieve stoffen. Dit zijn stofjes die bepaalde gezondheidseffecten hebben, zoals het remmen van ontstekingen of het opruimen van rommel in je cellen.
Bekijk onze Superfood producten >>
Dit kenmerkt een gemiddeld superfood:
- heeft een hoog aandeel vitamines en mineralen
- zijn puur natuur: rauw en onbewerkt
- bevat veel vezels
- bevat gezonde vetzuren zoals omega-3
- zit vol antioxidanten
- is rijk aan proteïne
- zijn meestal caloriearm
- wordt vaak neergezet als de magische oplossing voor specifieke gezondheidsproblemen.
De bekendste superfoods: hierom zijn ze zo gezond
De meeste voedingsmiddelen die het label superfood hebben gekregen, zijn plantaardig. Grappig is dat vrij veel van die producten pas populair zijn geworden nadat ze als supervoedsel werden bestempeld. Denk bijvoorbeeld aan gojibessen, cacaonibs, tarwegras en quinoa. Dit zijn de bekendste en beste superfoods die je in je gezonde dieet zou kunnen opnemen:
Rauwe cacao
Pure cacao is niet iedereens favoriete snack vanwege de bittere smaak. Wel is het een traktatie voor je lichaam. Doordat rauwe cacao nog niet is bewerkt, bevat het veel meer van zijn originele gezonde voedingsstoffen. Lekker veel vezels waar je darmen blij van worden, mineralen én verschillende soorten antioxidanten. Voornamelijk zijn dat polyphenolen en flavanolen, die onder andere de doorbloeding en hersenfunctie verbeteren, bloeddruk en bloedsuiker verlagen en ontstekingsremmend werken. De flavonolen in cacao blijken in staat om je breinprestaties en stofwisseling te verbeteren wanneer je dagelijks dit superfood eet. Best indrukwekkend voor zo’n genotsmiddel! Wel moet je gaan voor cacao die minstens 85% puur is. Wil je het echt goed doen, kies dan voor de pure, rauwe en crunchy cacao nibs.
Gojibessen, acai en andere bessen
Bessen zijn relatief calorie- en suikerarm, vergeleken met andere fruitsoorten. Ze bevatten daarnaast veel gezonde stoffen, zoals antioxidanten en vitamines. Gojibessen zijn gekroond tot superfood omdat ze extra gezond zijn. Met een kleine portie krijg je namelijk veel vitamine C en A binnen, maar ook ijzer en vezels. Tegelijk met de opkomst van de gojibes vond je ineens overal acai bowls op het menu. Acaibessen bevatten een driedubbele hoeveelheid antioxidanten vergeleken met de toch al zo gezonde blauwe bessen. Verder is acai goed voor je brein, huid en hart.
Matcha
Groene thee wordt al gezien als een superfood dat je dagelijks zou moeten drinken. Matcha thee is daar de overtreffende trap van. Door diens afwijkende bereidingswijze van gewone groene thee, heeft matcha nog meer gezondheidsvoordelen. Het is bijvoorbeeld goed voor je hersenen, lever, energie en celgezondheid.
Algen
Hoe komt een veganist aan die zo gezonde visvetzuren zoals omega-3? Algen! Door te eten wat vissen eten, krijg je gewoon die essentiële voedingsstoffen binnen. Maar dan puur natuur en direct van de bron. Spirulina is een van de populairste en meest gezonde algensoorten die je in het superfoodschap vindt. Wat vrij uniek is aan spirulina, is dat het alle essentiële aminozuren bevat; de bouwstenen voor eiwitten die jouw lijf nodig heeft. Daarnaast is het een supplement dat kan helpen bij ontstekingen, diabetes en bloedarmoede.
Naast spirulina is chlorella een interessante algensoort. Deze zit zoals je mag verwachten van een superfood vol gezonde stofjes, met als extra voordeel dat het een echte detoxer is. Dat wil zeggen dat het in staat is om schadelijke zware metalen en giftige stoffen uit je lijf te werken. Iets dat maar heel weinig simpele voedingsmiddelen kunnen.
Gember en kurkuma
De wortels van de gember- en kurkumaplant zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Er is al heel veel onderzoek gedaan naar de effecten van deze planten, wat tot een waslijst aan voordelen heeft geleid. Pijn, misselijkheid, infecties, depressie: gember en kurkuma bestrijden het allemaal.
Medicinale paddenstoelen
Medicinale paddenstoelen zijn de superfoods onder de paddenstoelen. Dit zijn zwammen waar je niet van gaat trippen, maar die wel allerlei mooie dingen in je lijf doen. Veel mensen gebruiken geneeskrachtige paddenstoelen specifiek voor de breinverbeterende eigenschappen die ze hebben. En ze zitten uiteraard vol vitamines en mineralen. Bekende superzwammen zijn reishi, cordyceps, Lion’s Mane en chaga.
Goede tip of marketingtruc?
Kritiek op het superfoodlabeltje is er ook. ‘Superfoods’ is namelijk een term die vooral wordt gebruikt als marketingtruc. Want wie is er nu niet gevoelig voor de mogelijkheid om zo makkelijk turbogezond te worden? Toch zul je geen diëtist tegenkomen die deze term gebruikt. Het Voedingscentrum zegt zelfs dat ‘superfoods niet bestaan”. Want je kunt natuurlijk ál je voedingsstoffen binnen krijgen met een handjevol producten. Daarvoor moet je toch echt consistent gevarieerd en bewust eten. Sterker nog, je kunt zelfs je lijf schade toebrengen als je er te veel van eet. Denk dus niet dat je die dagelijkse aanbevelingen voor fruit en groente kunt negeren puur omdat je een handje goji-bessen naar binnen hebt gegooid. Ook voor deze superfoods geldt: balans, variatie en er met mate van genieten is het beste voor je gezondheid.