Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

ONDERZOEK WIJST UIT DAT PSILOCYBINE ONZE HERSENEN DOOR ELKAAR SCHUDT

Laatst bijgewerkt op: 16 november 2024
| |

ONDERZOEK WIJST UIT DAT PSILOCYBINE ONZE HERSENEN DOOR ELKAAR SCHUDT

De effecten van psilocybine, een actieve stof in paddo's en truffels, worden steeds meer onderzocht door wetenschappers. Hoewel het gebruik van psilocybine duizenden jaren teruggaat, proberen onderzoekers pas recentelijk beter te begrijpen hoe dit middel de hersenen beïnvloedt. Recente studies onderzoeken mogelijke veranderingen in hersenactiviteit door psilocybinegebruik en wat deze veranderingen zouden kunnen betekenen voor geestelijke gezondheid.

Hoe Psilocybine de Hersenen Beïnvloedt

Uit een aantal onderzoeken blijkt dat psilocybine invloed heeft op het zogenaamde Default Mode Network (DMN), een netwerk van hersengebieden dat actief is tijdens rust en introspectieve gedachten. Volgens Dr. Siegel, onderzoeker aan de Washington University of Medicine, "verstoort psilocybine tijdelijk de synchronisatie van deze hersengebieden," wat bij sommige deelnemers leidde tot een gevoel van loslaten en verhoogde introspectie. Het vermelden van deze bevindingen weerspiegelt een groeiend interessegebied, maar verder onderzoek is noodzakelijk om conclusies te trekken over de langere termijn.

Dr. David Siegel

Dr. David Siegel is neuropsycholoog en farmacoloog aan de Washington University School of Medicine. Hij onderzoekt de effecten van psychedelica, zoals psilocybine, op hersenstructuren zoals het Default Mode Network (DMN), met de focus op toepassingen bij mentale gezondheid.

Dr. Nico Dosenbach

Dr. Nico Dosenbach is neuroloog aan de Washington University in St. Louis en gespecialiseerd in hersenmapping met fMRI. Hij bestudeert hoe psychedelica het DMN en andere hersennetwerken beïnvloeden, en onderzoekt hun mogelijke therapeutische waarde.

Betekenis in Context van Psilocybine Onderzoek

Beide onderzoekers zijn toonaangevend in hun vakgebied en dragen met hun wetenschappelijk werk bij aan het groeiende begrip van hoe stoffen zoals psilocybine de hersenen beïnvloeden. Hun gezamenlijke onderzoek biedt belangrijke inzichten in de mogelijke therapeutische toepassingen van psychedelica voor mentale gezondheidsproblemen zoals depressie en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Het onderzoek: hoe psilocybine de hersenen door elkaar schudt

Wanneer je paddo's of truffels gebruikt, merk je verschillende effecten, zoals hallucinaties en het vervormen van je gevoel van tijd en effecten op je stemming. Deze effecten worden veroorzaakt door de stof psilocybine. Wetenschappers van de Washington University of Medicine in Saint Louis in de Verenigde Staten hebben onderzoek gedaan naar het mechanisme van psilocybine en hoe het deze effecten kan veroorzaken.

Onderzoekmethode

Dr. Siegel en Dr. Dosenbach gebruiken fMRI-scans om te onderzoeken hoe psilocybine het Default Mode Network (DMN) beïnvloedt. Ze dienen gecontroleerde doses psilocybine toe aan deelnemers en meten in real-time hersenactiviteit. Psilocybine blijkt de connectiviteit in het DMN tijdelijk te verminderen, wat kan leiden tot een verminderd ego-gevoel en verhoogde introspectie. De onderzoekers vergelijken deze effecten met placebo-resultaten om unieke hersenveranderingen door psilocybine vast te stellen.

Psilocybine lijkt effect te hebben op het Default Mode Netwerk (DMN) in de hersenen. Dit is een verzameling van hersengebieden die betrokken zijn bij het reflecteren en introspectief denken. De onderzoekers bouwen voort op het baanbrekende onderzoek uit de jaren '50 en '60, waarbij er gekeken werd naar de mogelijkheden van psilocybine als middel tegen depressies en angsten. Nu is er echter veel meer kennis over de hersenen, hebben we de beschikking over geweldige medische apparatuur en kunnen we nog meer voortgang boeken in dergelijk onderzoek. Hoofdonderzoeker dr. Siegel zegt hierover: "We weten tegenwoordig veel over de psychologische effecten en de effecten van psilocybine op cellulair niveau. Toch weten we nog niet precies hoe deze twee met elkaar verband houden, op het niveau van functionele hersennetwerken." Daarom werd dit onderzoek opgezet.

De opzet en resultaten van het onderzoek

In een kleinschalige studie met zeven gezonde vrijwilligers werden deelnemers blootgesteld aan psilocybine of methylfenidaat (Ritalin). Hun hersenen werden tijdens de ervaring met fMRI-scans gevolgd om de hersenactiviteit te analyseren. Deze scanresultaten suggereerden dat psilocybine tijdelijk het Default Mode Network de-synchroniseert, wat korte psychedelische ervaringen kan opwekken en mogelijk de hersenen stimuleert om nieuwe verbindingen te leggen. Deze uitkomsten zijn voorlopig, en verdere studies met grotere groepen en langdurige follow-ups zijn nodig om de bevindingen te bevestigen en te begrijpen wat deze verbindingen precies betekenen.

Er deden zeven gezonde vrijwilligers mee aan het onderzoek. Ze kregen een hoge dosis psilocybine of methylfenidaat (de generieke versie van Ritalin). De deelnemers werden begeleid door een therapeut, die hen bij stond als er iets tijdens de trip gebeurde en kon helpen bij een moeilijke ervaring. Ook was de therapeut er om de ervaringen na te bespreken en te verwerken. Onderdeel van het onderzoek waren ook gemiddeld 18 fMRI-hersenscans (functionele hersenscans, waarbij een scan gemaakt wordt terwijl de deelnemer actief bezig is). Deze vonden plaats in de weken voor, tijdens en na de psilocybine testen.

Wat opviel tijdens het onderzoek was dat de psilocybine ervoor zorgde dat het default mode network niet meer gesynchroniseerd werd. Dit veroorzaakte verschillende diepgaande veranderingen in de hersenen. Het was duidelijk dat Psilocybine in feite de hersenen flink door elkaar schudt. Er ontstond een soort chaos, een periode waarin de hersenen niet meer synchroon liepen. Het effect was intens, maar niet blijvend. Na verloop van tijd werd de balans hersteld, maar enkele kleine veranderingen bleven wel bestaan. Dit effect werd alleen waargenomen bij de deelnemers die psilocybine hadden genomen, niet bij degenen die generieke Ritalin hadden gekregen.

Dokter Nico Dosenbach, een professor in de neurologie die bij dit onderzoek betrokken was, geeft aan: "In het begin is het effect enorm, maar dit wordt langzaam minder en dan blijft er een klein effect over. En dat is precies wat je zou willen zien bij een middel dat als medicijn kan worden ingezet. Je zou niet willen dat de hersennetwerken van mensen langdurig en drastisch worden gewijzigd. Maar je wilt ook niet dat alle positieve effecten meteen weer verdwijnen en dat alles teruggaat naar hoe het was. Je wilt een effect dat lang genoeg aanhoudt om een verschil te kunnen maken."

Mogelijke Toepassingen van Psilocybine

Sommige onderzoekers suggereren dat de tijdelijke hersenveranderingen door psilocybine mogelijk gunstig kunnen zijn voor mensen met bepaalde mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie of trauma. Dr. Dosenbach, professor in neurologie, benadrukt echter dat verder onderzoek cruciaal is om de veiligheid en effectiviteit op de lange termijn volledig te begrijpen. Hij legt uit: "Hoewel deze eerste bevindingen veelbelovend zijn, is het essentieel te onthouden dat psilocybine geen vervanging is voor reguliere therapieën of medicatie en alleen mag worden overwogen onder medische begeleiding." Het gebruik van psilocybine is nog steeds een experimenteel gebied en niet bedoeld als reguliere behandeloptie.

Belang van Voorzichtigheid en Professionele Begeleiding

Psilocybine heeft krachtige effecten die intense ervaringen kunnen oproepen, en het is niet voor iedereen geschikt. Mensen met een kwetsbaarheid voor psychische aandoeningen, zoals angst of depressie, wordt aangeraden om psilocybine alleen te gebruiken onder toezicht van een gekwalificeerde therapeut of in een gecontroleerde klinische setting. Experimenteren met psilocybine zonder begeleiding kan ongewenste en mogelijk schadelijke effecten hebben.

Voorzichtigheid bij Mentale Gezondheid

Het gebruik van paddo’s of truffels kan intens zijn en is niet voor iedereen geschikt. Mensen met ernstige mentale klachten wordt sterk aanbevolen eerst een arts of therapeut te raadplegen voordat zij psilocybine overwegen. Microdosing, of het nemen van kleine hoeveelheden psilocybine in combinatie met bijvoorbeeld meditatie, wordt door sommige individuen onderzocht als mogelijke optie, maar er zijn nog geen wetenschappelijk bewezen voordelen. Professionele begeleiding blijft essentieel bij alle vormen van psilocybinegebruik.

Conclusie: Toekomst van Psilocybine in Onderzoek en Gezondheid

Voorlopige onderzoeksresultaten suggereren dat psilocybine een effect heeft op hersenactiviteit, wat potentieel nuttig kan zijn voor bepaalde aspecten van geestelijke gezondheid. Toch blijft het gebruik van psychedelica complex en omgeven door onzekerheid. Grootschalig onderzoek blijft nodig om de veiligheid, effectiviteit, en potentiële toepassingen van psilocybine als therapie volledig te kunnen begrijpen. Zoals bij elk psychoactief middel is voorzichtigheid geboden, en het raadplegen van een medische professional wordt sterk aangeraden voor iedereen die overweegt psilocybine therapeutisch te gebruiken.

Disclaimer: Raadpleeg een Professional

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als medisch advies. Bespreek het gebruik van psychedelica altijd eerst met een arts of zorgverlener, vooral als er sprake is van bestaande gezondheidsklachten of medicijngebruik

Wat zijn de voordelen van dit effect van psilocybine?

Dokter Siegel legt uit dat het DMN heel belangrijk is. Het systeem maakt het mogelijk dat de mens over zichzelf kan nadenken in relatie tot de wereld. Wat psilocybine doet is dit systeem tijdelijk overhoop gooit. "Op de korte termijn zorgt dit voor de trip, de psychedelische ervaring. Maar op de langere termijn helpt het de hersenen flexibeler te maken en geeft het de prikkel om te herstellen en mentaal gezonder te worden."

 Wat eveneens opviel tijdens het onderzoek is dat het functionele hersennetwerk van elk individu uniek is. Het is vergelijkbaar met een vingerafdruk. Tijdens de trip was op scans te zien dat deze netwerken zo vervormd werden, dat mensen niet meer konden worden geïdentificeerd aan de hand van hun scans. Pas als de acute effecten van de drug waren afgenomen, herstelden de hersenpatronen zich weer en werden de scans weer herkenbaar.

 "Uit de gegevens bleek dat de hersenen van mensen die psilocybine gebruiken, meer op elkaar lijken dan die van mensen die niet aan het trippen zijn," legt dr. Dosenbach uit. "Het lijkt erop dat hun unieke individualiteit tijdelijk verdwenen is. Hiermee hebben we wetenschappelijk bewijs voor wat mensen zeggen dat ze ervaren als ze trippen, namelijk dat ze het gevoel van hun eigen ik verliezen."

Trippen

Het is dus wel duidelijk dat psilocybine onze hersenen op een diep niveau door elkaar schudt en dat dit effect juist veel voordelen voor onze gezondheid met zich mee kan brengen. Het suggereert dat de verwarring die dit veroorzaakt, het tijdelijk de-synchroniseren van de hersenen, ervoor zorgt dat de hersenen sterker en flexibeler worden na een trip. Ons brein wordt gestimuleerd nieuwe verbindingen aan te leggen en om zich aan te passen en te veranderen. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat het gebruik van paddo's en truffels voordelen voor de mentale gezondheid kan hebben. Het kan helpen bij het verwerken van trauma's, bij depressie, angsten en andere mentale aandoeningen. Psilocybine kan helpen vast gesleten patronen te doorbreken en kan zorgen voor een nieuwe blik op het leven. 

Hoe moeilijk het soms ook is om je leven op zijn kop te zetten, toch kan dit net zijn wat je nodig hebt. Op die manier kan psilocybine dus misschien ook wel gebruikt worden. Als een vriendelijke schop onder je kont, als een liefhebbende vriend die je bij je schouders pakt en eens flink door elkaar schudt. Als de wonderbaarlijke ervaring van de trip voorbij is, begin je als het ware met een schone lei.

 Loop jij met mentale problemen rond? Trippen met paddo's of truffels kan helpen, maar het is niet verstandig zelf hiermee aan de slag te gaan als je problemen erg zwaar zijn. Zoek dan begeleiding bij een therapeut. Mogelijk kan microdosing helpen. Hierbij kun je ook gebruik maken van journaling en het combineren met meditatie of breathwork. Hopelijk kan dit je helpen door een moeilijke periode heen te komen.