Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

HOE GEZOND ZIJN CAFEÏNE EN KOFFIE?

Laatst bijgewerkt op: 19 januari 2025
| |

HOE GEZOND ZIJN CAFEÏNE EN KOFFIE?

Gek op koffie, maar bang dat het niet gezond is om elke dag cafeïne te drinken? Geen angst! Koffie en cafeïne hebben allerlei gezonde eigenschappen. De volgende influencer die je een koffie-detox probeert aan te praten, kun je dus lekker negeren. Lees hier alles over wat koffie en cafeïne met je lijf en geest doen.

Hoeveel koffie en cafeïne is gezond?

Het korte antwoord: koffie is gewoon gezond. Waarom dat zo is, zullen we hieronder uitgebreid uitleggen. Eerst gaan we voor een groot deel van de lezers de angst voor een koffieverslaving wegnemen. Er bestaat namelijk een hardnekkig gerucht dat koffie drinken niet goed voor je zou zijn. Dat is gelukkig zeker niet zo. Uit vele onderzoeken blijkt namelijk dat 3 tot 5 koppen per dag gezond is. De gemiddelde Nederlander zit daar netjes onder. Wij drinken namelijk gemiddeld 2 tot 4 koppen koffie per dag. Vrouwen drinken daarbij iets minder dan mannen. Niks mis mee dus!

Let wel op dat het cafeïnegehalte tussen koffiesoorten kan verschillen. De manier waarop je het zet en de soort koffieboon maakt bijvoorbeeld uit voor de sterkte. Daarnaast zit er niet alleen in koffie de nodige cafeïne. Onder andere thee, cola, chocola en natuurlijk energiedrankjes bevatten deze oppeppende stof. Drink je dit naast je paar bakjes pleur, dan loopt je cafeïne-inname logischerwijs ook op.

Het zwarte goud: wat er zo gezond is aan koffie

Koffie is wereldwijd een van de populairste drankjes. Vooral vanwege de directe effecten: energie! Dat hebben we te danken aan het oppeppende ingrediënt cafeïne. Daardoor komt onder andere het stofje dopamine vrij, waar de meeste mensen wel lekker op gaan. Meer focus en uithoudingsvermogen en minder moe is het resultaat.

Naast die stoot energie gebeurt er nog veel meer in je lijf na een kopje koffie (of meer…). Dit zijn alle mogelijke gezonde effecten van koffie:

Koffie kan gezond zijn voor je brein

Onderzoekers zijn erachter gekomen dat koffiedrinkers minder kans hebben op een aantal hersenaandoeningen. Alzheimer en Parkinson bijvoorbeeld. Ook mensen die Parkinson hebben, hebben baat bij koffie omdat dit het ziekteverloop vertraagt. Daarnaast blijkt dat hoe meer koffie je drinkt, hoe minder kans je hebt op Alzheimer. Blijf dus vooral lekker genieten van je kopje koffie wanneer je jouw brein gezond wilt houden!

Langer gezond leven met cafeïne en koffie

Een aantal studies lijken erop te wijzen dat je langer leeft wanneer je een koffiedrinker bent. Dit gaat specifiek om koffie met cafeïne erin. Een van de verklaringen is dat de gezonde stoffen in koffie je cellen en DNA beschermen. Dit zijn onder andere alkaloiden en antioxidanten. En laten dat juist de hoofdrolspelers zijn in veroudering en het ontstaan van ziekte.

Kleinere kans op diabetes 2 en makkelijker afvallen

Diabetes type 2 is een aandoening die steeds vaker voorkomt. Dankzij onze toenemende welvaart en onze ongezonde omgeving krijgen meer en meer mensen suikerziekte en obesitas. Een tip: skip de suiker en drink zwarte koffie. Zwarte koffie helpt namelijk je bloedsuikerspiegels te stabiliseren. Minder uitschieters in je bloedsuikerspiegel is wat je wil, wanneer je diabetes wilt vermijden.

Obesitas en overgewicht zitten ook al jaren in de lift. Wil je afvallen, dan is koffie je vriend. Wie veel koffie drinkt, heeft namelijk een lager vetpercentage. Ook bewegen koffieleuters meer. En zo helpt de oppepper van koffie je om je lijf gezond en slank te houden.

Koffie houdt je hart gezond

Van te veel koffie gaat je hart bonzen als een malle. Van precies genoeg koffie (3 tot 5 kopjes per dag) wordt je hart juist gezonder. Je hebt minder kans op beroertes, hartfalen en andere hartaandoeningen. Heb je een aandoening aan je hart of last van een te hoge of lage bloeddruk? Dan heeft koffie een mogelijk nadelig effect daar op. Dit is dan ook zeker iets dat je met je dokter wilt overleggen, voordat je bakken espresso’s gaat klappen. Ben je wel gezond, dan verlaag je met koppen koffie de kans op hartaandoeningen met zo’n 10%.

Weet ook dat de ene koffie de andere niet is. Ongefilterde koffie is namelijk niet zo goed voor je vatenstelsel. Gefilterde koffie is dat juist wel.

Te veel koffie of cafeïne gedronken: zo kalmeer je weer

Te veel cafeïne tot je nemen kan je een erg onprettig gevoel opleveren. Hartkloppingen, zweten en angstgevoelens kunnen de gevolgen zijn van een overkill aan koffie of andere cafeïnehoudende producten. Overkomt jou dit wel eens? Lees dan vooral dit artikel: Nerveus na te veel koffie of uppers: dit kan je doen

Meer gezonde producten met cafeïne

Koffie met én zonder cafeïne is dus gezond voor je. Mocht je op een andere manier cafeïne willen binnenkrijgen: het zit in nog veel meer superfoods. En die hebben weer allerlei extra voordelen voor je gezondheid!

Cacao

Cacao is de eerste tip. Of je nu gaat voor knapperige raw cacao nibs, hot choco maakt met cacaopoeder of een heuse cacao ceremonie gaat houden met cacao pasta… Zo lang je pure cacao gebruikt, ben je supergezond bezig! 

   
       

CEREMONIËLE CACAO: WAT IS HET?

Wist je dat de Maya’s het woord ‘chocol’ gebruikten voor het gezamenlijk chocolade drinken?

Lees meer        

Thee

Matcha, groene thee, maté en gewone klassieke thee: allemaal gezonde theesoorten waar cafeïne in zit. Matcha is bijvoorbeeld extra gezond voor je brein en hart. Net als koffie dus. Maté is kort voor Yerba Mate. Dit is een theesoort die lekker sterk is. Ook is het goed voor je longen en gaat het ontstekingen tegen.

Meer energiegevende koffie-alternatieven

Naast koffie, cacao en thee zijn er nog meer plantjes die cafeïne bevatten. Zoals guarana en cola noot. Planten die al onvoorstelbaar lang door de mensheid worden gebruikt voor energie en gezondheid.