Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

HET KWEKEN VAN CANNABIS - DEEL 2

HET KWEKEN VAN CANNABIS - DEEL 2

Zoals de titel hierboven al aangeeft, is het advies dat ik iedereen zou willen geven, dat je eerst zoveel mogelijk informatie en kennis opdoet over het kweken van cannabis voordat je zelf overweegt te gaan kweken. Gelukkig maak je daar nu, door het lezen van mijn blog, dus al een goed begin mee. Vergaar nog meer informatie over Cannabis in boeken, op het internet, in fora en video’s. Cannabis is een hele mooie plant(soort) en het neefje van de brandnetel. Cannabis is een 1-jarige plant, ook wel ‘seizoenen’ plant genoemd, en dus ook een ‘onkruid’. Onkruid wordt in het Engels ‘Weed’ genoemd. Onder de juiste omstandigheden kan cannabis enorm snel ontkiemen, groeien en bloeien. Een gemiddelde Cannabisplant heeft ongeveer een levensduur van 3-9 maanden. Onder de juiste omstandigheden en mits in de groei gehouden, kan een cannabisplant echter jaren oud worden.

Het Kweken Van Cannabis: Kennis & Informatie

Er zijn in principe drie hoofdcategorieën cannabis. Namelijk; Indica, Sativa en Ruderalis. Ook bestaan er ontelbare kruisingen tussen deze drie soorten, die Hybriden dan wel ‘kruising(en)’ worden genoemd. Op deze manier is bijvoorbeeld ook de Ruderalis en dus zijn Auto-Flowering eigenschap overgegeven op ontelbare soorten. De Ruderalis soort, ook wel Auto-Flower (AF) genoemd, heeft de kortste groei en bloeitijd. Deze soort heeft zich ooit in de natuur ontwikkeld om met (te) weinig zonlicht alsnog te gaan bloeien. Over het algemeen heeft een Sativa de langste bloeitijd en vaak ook iets langere levensduur dan een Indica en de Hybriden of kruising(en) zitten hier, qua bloeitijd en levensduur, vaak weer tussenin. Een ‘gewone’ cannabisplant blijft in de groeifase zolang deze zich op een dag, 18 uur in het licht bevind en 6 uur in het donker. Wanneer het (zon)licht (of de kweeklampen) overschakelen naar 12u licht en 12u donker, begint cannabis te bloeien. Deze ‘bloeifase’ duurt meestal rond de 6 tot 12 weken, dit kan soms ook iets meer/of minder zijn afhankelijk van de omstandigheden. De Ruderalis of Auto Flowering soorten hebben deze licht omschakeling dus niet nodig om te gaan bloeien. Er wordt echter wel aangeraden zodra de eerste tekenen van bloei zichtbaar zijn om de lampen wel op 12 uur/12 uur te zetten, zodat alsnog het maximale uit de bloei en dus oogst gehaald wordt.

Zijn cannabis Auto-Flower planten geschikt om buiten te kweken?

Dit is bovendien een perfecte keuze voor ons Nederlands klimaat, mits je de juiste genetica selecteert en ze (pas) in de 3e of 4e week van mei buiten zet. Het beste is daarom Auto-Flowering soorten eind april of begin mei te ontkiemen, zodat deze de mooiste drie maanden van onze zomer mee maken. Een handig advies dat ik kan geven voor alle kwekers, behalve voor de kweek van ‘AF soorten’, is om je cannabisplanten alvast in februari, maart of april te ontkiemen en ze voor het raam of nog beter in een kweekruimte met een voorgroei- of kweeklamp te kweken. Maar goed, voordat je dat allemaal gaat doen, zul je eerst de zaadjes gaan kiezen en ontkiemen.



Ontkiemingsfase en Ontkiemingsmethoden van de Cannabis Zaden

De ontkiemingsfase is de startfase en daarmee dus een heel belangrijke fase voor het wietzaadje en dus toekomstige cannabisplant. Vaak duurt deze enkele dagen tot een week of maximaal twee weken. Wanneer het zaadje ontkiemt is en in de aarde of een substraat zit en een steel met 2 blaadjes (boven de grond) zichtbaar wordt, dan spreken we van een zaailing. Er zijn enorm veel ontkiemingsmethoden, teveel om op te noemen en te bespreken nu. Ik zal daarom de drie meest gebruikte en succesvolle methodes met jullie  bespreken. Een veel gebruikte en makkelijke methode is het wietzaadje een centimeter of 1-3 in de aarde te doen en te bedekken met aarde. Deze methode is succesvol genoeg voor veel kwekers. Dit is ook de meest natuurlijke ontkiemingsmethode, maar echter niet de beste als je naar het ontkiemingspercentage kijkt. Een andere veelgebruikte en erg populaire methode die ikzelf ook hanteer, is de koffiefilter-methode. Deze ontkiemingsmethode heb ik in een eerdere blog van mij ook besproken, namelijk in de volgende blog: Outdoor Cannabis Kweekverslag - Deel 1

Bij de koffiefiltermethode neem je een ongebleekt, dus bruin koffiefilter, die vouw je open en vervolgens maak je hem vochtig. Vervolgens stop je het zaadje erin en vouw je het natte koffiefilter dicht. Daarna stop je het koffiefilter en zaadje in een plastic/grip zakje en sluit je deze. De laatste stap is hem ergens ophangen met tape of plakband waar geen daglicht komt en het dus compleet donker is, aan de binnenkant van een keukenkastje bijvoorbeeld. Het zaadje moet namelijk denken dat ie in de grond zit. Je kan elke dag even kijken of je een worteltje ziet en als er een wortel van 1-1,5 centimeter aan zit kan je het cannabis zaadje voorzichtig uit het koffiefilter halen en in de aarde of substraat doen. Doe dit in een gaatje van ongeveer een centimeter of 1 a 2 diep en bedek het gat met het ontkiemde wietzaadje erin weer met de aarde of substraat. Sommigen gebruiken in plaats van een ongebleekte koffiefilter, tissues, wc- of keukenpapier en ook soms watten. Mijn mening is echter dat ongebleekte koffiefilters verreweg de beste ontkiemingsmethode is, het beste resultaat behalen en dan ook mijn favoriete methode is. Ik heb tot nu toe alle cannabiszaadjes ontkiemd met deze ontkiemingsmethode, met een ontkiemingspercentage van 100%! De laatste ontkiemingsmethode die we gaan bespreken is het ontkiemen van de wietzaadjes in (neutraal, gedemineraliseerd) water. Sommige cannabis kwekers gebruiken gewoon kraanwater, alhoewel hier de meningen over verschillen. Je plaatst het cannabiszaadje in een schoon glas, petrischaaltje of bakje gevuld met water. Na een tijdje zal er een wortel groeien en is het tijd je ontkiemde wietzaadje in de volle grond of in een pot te doen.

 


Na het ontkiemen en het zaadje in de aarde of ander substraat gestopt te hebben en weer bedekt te hebben, begint al gauw de zaailingsfase waarbij het ontkiemde cannabiszaadje twee lobblaadjes en een steel krijgt. Binnen enkele weken (1-3 weken) verandert de zaailing vanzelf tot een jonge cannabisplant in de vegetatieve/groeifase. Dit proces gaat werkelijk snel.

De kwaliteit en de pH & EC waarden van het water

Nu zijn we bij een ander belangrijk punt aangekomen, namelijk het water dat je aan de cannabisplanten gaat geven. Cannabisplanten vereisen water met bepaalde waarden, afhankelijk van je kweekmedium is deze waarde vaak tussen de 5,5 en 7. Deze waarden worden uitgedrukt in zuurtegraad oftewel pH-waarde. Een juiste pH-waarde is dus vereist zodat je cannabisplant alle stoffen (in de aarde of substraat) tot zich kan nemen. Dit voorkomt allerlei kwekersproblemen. Bij het kweekmedium aarde wordt vaak een pH waarde tussen 6 en 7 aangehouden. Voor de kweekmediums cocos en hydrocultuur is dit tussen de 5,5 tot 6,5. Nu hebben we het ‘geluk’ dat in Nederland, op de meeste plaatsen althans, kraanwater met deze pH-waarden uit de kraan komt. Ook het gebruiken van regenwater kan goed voor de cannabisplanten zijn. Om de pH-waarde te controleren kun je een digitale pH-meter aanschaffen. Er bestaan ook strips en druppeltesten. Een digitale pH-meter is echter een stuk preciezer. Er zijn echter genoeg kwekers die alsnog liever strips en/of druppeltesten gebruiken, eventueel in combinatie met een digitale pH-meter, als extra controlemiddel. Het aanpassen van de pH-waarde van het voedingswater kan met zowel minerale als biologische pH min- of pH plus+ en ook met Lemon Kick.


EC staat voor Electric Conductivity. De EC-waarde is het zoutgehalte in je substraat of voedingswater. Het zoutgehalte is een goede indicatie van de beschikbare voedingsstoffen. De EC-waarde is dan ook belangrijk omdat deze je vertelt of de cannabisplanten de juiste hoeveelheid voedingsstoffen krijgen. De EC-waarde wordt vaak gemeten in het voedingswater met een EC-meter. Deze meters zijn makkelijk te verkrijgen. Een EC-meter vertelt je hoe geconcentreerd de voedingsoplossing is. Als je dit weet kun je de cannabisplant nauwkeuriger voeding geven. Als de EC-waarde lager is dan voorgeschreven, betekent dit dat de cannabisplant mogelijk niet genoeg voeding krijgt. Dit los je logischerwijs op door meer voeding te geven. Heb je te maken met een te hoge EC-waarde? Dan krijgt de cannabisplant te veel voeding en kun je hem het beste even niets meer geven. Als je dit namelijk wel zou doen dan kunnen er bruine plekken ontstaan op de bladeren of kan de cannabisplant zelfs doodgaan. Vaak heeft de cannabisplant in de groeifase een EC-waarde rond of lager dan 1,0 nodig en naarmate de bloeifase komt en vordert langzaamaan steeds meer tot ongeveer een EC-waarde van rond de 2,0. Het aanpassen van de EC-waarde kun je door simpel meer of minder voeding te mixen in het voedingswater en dit te meten. Wil je het liever wat makkelijker aan pakken? Bij biologisch kweken hoeft er vaak minder (nauwkeurig) op de pH- en EC-waarde(n) gelet te worden. Dit is echter wel alleen een optie voor aardekwekers.

De volgende blogs zullen o.a. gaan over de groeifase en trainingstechnieken (LST, HST, SOG, SCROG, Toppen, Fimmen, Dieven, etc), de verschillende kweekmediums, de keuze tussen volle grond of potten, voedingstoffen & nutriënten en de hoeveelheid licht & de juiste temperaturen.

Ben je inmiddels enthousiast geworden? Wil je beginnen met het kweken van je eigen cannabisplanten? Buiten of binnen? In de Seedshop van 24High vind je alleen de allerbeste wietzaden: wietzaadjes

Wil je nog meer interessante blogs lezen? Klik hier: Blogs 24high

.