Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

IS JOUW PADDO KWEEKSET BESMET? TIPS OM BESMETTING TE HERKENNEN EN TE VOORKOMEN

IS JOUW PADDO KWEEKSET BESMET? TIPS OM BESMETTING TE HERKENNEN EN TE VOORKOMEN

Iedereen kan thuis paddo’s kweken, het is niet erg ingewikkeld en je hebt er geen speciale vaardigheden voor nodig. Maar het is wel belangrijk hygiënisch te werken. Je zult je paddoset in de gaten moeten houden in verband met een mogelijke besmetting door schimmels, bacteriën of ongedierte. De paddoset is kwetsbaar voor een dergelijke infectie. Elke stap van het kweken brengt het risico op een besmetting met zich mee: van de sporen, het mycelium of de paddo’s. In deze blog lees je meer over wat een besmetting inhoudt, hoe je die kunt opsporen en wat je kunt doen om het te voorkomen.



Besmetting van een paddo kweekset

Een paddo kweekset maakt het mogelijk om thuis paddo’s te kweken. Maar dit is geen natuurlijke situatie. In de natuur groeien paddenstoelen in de volle grond, waar een harmonieus evenwicht bestaat tussen alle bodemgebruikers. Het substraat in een kweekset (waar de paddo’s in groeien) is gesteriliseerd. Maar dat betekent dat het kwetsbaar is voor indringers, die daar geen concurrentie tegenkomen.

Je paddo kweekset is besmet, als er iets binnendringt dat er niet thuishoort: dat kunnen schimmels, bacteriën of ongedierte zijn. Je paddo’s zijn gevoelig en deze besmettingen kunnen voor problemen zorgen. Raakt de kweekset besmet tijdens het vormen van sporen, dan kan je hele kweekproject in gevaar zijn. Gebeurt het op het moment van de vruchtvorming, dan is het mogelijk dat de hoedjes afvallen. Het is dus belangrijk om je kweekset regelmatig te controleren. Als je er tijdig bij bent, kun je besmette culturen nog verwijderen en ergere gevolgen voorkomen.

De tekenen van besmetting

Een geluk bij een ongeluk is dat een besmetting vrij makkelijk kan worden herkend. Het mycelium is wit, dus als je daar een andere kleur ziet, weet je dat er iets zit dat er niet thuis hoort. De enige uitzonderingen zijn de kleur blauw dat kan ook een kneuzing op het mycelium zijn. En geel is een teken dat het mycelium oud is en zich verdedigt tegen bacteriën. Een besmetting van je kweekset is erg vervelend. Maar als je weet wat je moet doen, kun je ergere problemen voorkomen.



Hier kun je op letten:

Verkleuring: Houd de kleur van het mycelium goed in de gaten. Het verschijnen van grijze, zwarte of groene kleuren is een eerste teken van besmetting door schimmels.

Slijmvorming: Zijn er bacteriën in je kweekset terecht gekomen, dan zie je slijmvorming. Dit kan voorkomen op graan of het mycelium. Ook kunnen er bruine of gele vlekken ontstaan en wordt de textuur van het mycelium harder.

Geuren: Een andere manier om je kweekset te controleren is door op geuren te letten. Soms lijkt alles in orde, zie je geen verstoringen, maar heeft er toch een besmetting plaatsgevonden. Dat kan goed als er een schimmel groeit die erg lijkt op het mycelium. Een vreemde, onbekende geur kan daarop wijzen.

Stoffig materiaal: Soms zul je een vergrootglas nodig hebben om een besmetting te vinden. Schimmels die sporen dragen kun je waarnemen als een stoffig, poederachtig laagje op het substraat. Dit is dus ook iets om regelmatig te controleren.



Tips om besmetting van je kweekset te voorkomen

Om plezier te hebben van je kweekset is het dus het beste om te proberen een besmetting te voorkomen. Dat kan lastig zijn: je eigen huis is nu eenmaal geen steriel laboratorium en een enkele spore of bacterie is voldoende om een besmetting te veroorzaken. Toch zijn er enkele tips te geven, waarmee je zo min mogelijk risico loopt op die vervelende indringers.

1. Werk in een steriele omgeving

Schimmels verspreiden zich door de lucht. Ze komen overal voor en je kunt ze niet zien. Daarom is het ook niet gemakkelijk om besmetting via de lucht te voorkomen. Als gewone hobbykweker zul je geen professionele werkkasten aanschaffen waarin de lucht gezuiverd wordt. Ben je handig, dan kun je wel proberen zelf een laboratoriumkast te bouwen. Hiervoor neem je een doorzichtige bak, waar twee gaten in zitten. Daar kun je je handen doorheen steken om te werken. Deze doos steriliseer je van binnen met alcohol, waarna je met je kweekset aan de slag kunt. Een dergelijke laboratoriumdoos is niet zo veilig als een laboratorium, maar toch een goede manier om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken.

Gebruik je geen kast, zorg dan in ieder geval dat de plek waar je gaat werken helemaal schoon is. Desinfecteer het werkoppervlak en maak de ruimte zelf zo schoon mogelijk.

2. Zorg dat je zelf schoon bent

Een andere bron van besmetting ben je zelf! Schimmels en bacteriën leven ook op je eigen huid, dus je kleding, haar en huid kunnen allemaal zorgen voor besmetting. Daarom is het een goede tip om te zorgen dat je zelf schoon bent als je bezig gaat zijn met je paddo kweekset. Begin met een douche en was dan ook je haar. Neem hier echt de tijd voor en raffel het niet af. Maak jezelf grondig schoon, poets goed en maak ook je nagels schoon. Je kunt eventueel na de douche je handen schoonmaken met een desinfecterende handzeep en gebruik de juiste kweekaccessoires zoals handschoenen en een mondmasker.

3. Schone kleding

Mensen die in een laboratorium werken, dragen niet voor niks een speciale laboratoriumjas. Die heb je misschien niet, maar het is wel verstandig om op je kleding te letten. Draag schone kleren voor je aan het werk gaat met je paddo’s. Ook een mondkapje is geen overbodige luxe.

4. Gereedschap schoonmaken

Als laatste is het belangrijk om je gereedschap te steriliseren. Elk stuk gereedschap dat je gaat gebruiken, maak je goed schoon. Denk hierbij aan mesjes, sporenspuiten en scalpels. Je kunt dit doen door het gereedschap tenminste 30 seconden boven een vlam te houden. Een bunsenbrander is hiervoor handig, maar een aansteker werkt ook.

Deze tips kunnen je helpen om het risico op een besmetting van je kweekset te verkleinen. Je omgeving zal nooit helemaal steriel zijn, dus het is altijd mogelijk dat een besmetting plaatsvindt. Maar als je voorzichtig werkt, goed oplet en deze tips gebruikt, kun je hopelijk grote problemen voorkomen.