OUTDOOR CANNABIS KWEEKVERSLAG: VAN ONTKIEMFASE TOT JONGE GROEIFASE
|Welkom bij mijn Outdoor Cannabis Kweekverslag van dit jaar. De meeste van jullie groene handen zullen staan te popelen om al iets in de grond te stoppen. Over het algemeen kun je voor de buitenkweek hiermee het beste nog even wachten tot de kans op vorst helemaal voorbij is. Kun je niet echt niet langer wachten? In dit Outdoor Cannabis Kweekverslag leggen we je precies uit hoe je je cannabis buitenweek het beste kunt gaan opstarten om een succesvolle cannabis kweek te garanderen!
Hoe kies je de geschikte cannabiszaden?
We hebben in ons kikkerlandje jammer genoeg te maken met niet echt optimale weersomstandigheden voor het buiten kweken van cannabis. Toch kun je behoorlijk goede kweekresultaten behalen als je enkele hoofdregels naleeft en bewezen tips en tricks opvolgt.
Het is belangrijk dat je goed kijkt naar de juiste genetica en of de desbetreffende cannabis soort ook goed ‘gestabiliseerd’ is. Het is dus verstandig om voor een goede cannabiszadenleverancier te kiezen en hierbij ook te kijken naar de klassieke Hollandse cannabissoorten. Kies in ieder geval cannabis soorten die goed tegen de (Hollandse) kou, hoge luchtvochtigheid en wisselende temperaturen kunnen. Het is dus ook verstandig om cannabis soorten te kiezen die goed tegen ziektes en schimmels bestand zijn. Dit noemen we ook wel schimmelresistentie en hierbij speelt de genetica dus een grote rol.
Als je keuze is gevallen op fotoperiode cannabiszaden, kies dan voor fotoperiode strains die over het algemeen een niet al te lange bloeitijd hebben (6 tot maximaal 9 bloeiweken). Fotoperiode cannabiszaden met een langere bloeitijdtijd zijn uiteraard ook mogelijk, maar dan is er later in het jaar tijdens de langere (af)bloeiperiode wel een grotere kans op toprot en andere schimmels. Als je keuze is gevallen op een cannabis soort met een langere bloeiperiode, is het aan te raden om voor de autoflower zaden van de gekozen cannabis soort te kiezen. Een autoflower is kort gezegd een zelfbloeiende cannabisplant. Door te kiezen voor de autoflower variant, sla je namelijk een groot deel van de groeiperiode van de cannabisplant over en hierdoor kun je dus alsnog met een goed resultaat je gewenste cannabis soort kweken. Autoflower cannabisplanten leveren over het algemeen wel een stuk minder op, alhoewel dit vaak valt te compenseren door goede trainingstechnieken op je autoflower cannabisplanten toe te passen. Het is bovendien zeker mogelijk om twee kweekrondes met autoflower cannabisplanten te realiseren in één seizoen. Voor degenen met een goede planning (en wat geluk) is het zelfs mogelijk om drie hele kweekrondes in één seizoen af te ronden!
Als je gekozen hebt voor het buitenkweken van autoflower cannabis soorten, kweek de cannabisplanten dan in potten van ongeveer 10 tot 30 liter en niet groter. Het kweken van autoflower cannabis soorten in grotere potten heeft namelijk amper nut en is bovendien een verspilling van je grondstoffen (voeding, aarde etc.). Als je keuze is gevallen op het buitenkweken van een fotoperiode cannabis soort, dan gaat deze regel niet op en is er over het algemeen geen limiet aan de grootte van de potten. Hoe groter hoe beter, zeggen ze dan ook. Als je de mogelijkheid hebt om in de volle grond te kweken, dan kun je al helemaal een monsterlijke cannabisplant creëren, voornamelijk als je de aarde eerst goed voorbewerkt en ervoor zorgt dat alle benodigde voedingstoffen in de bodem aanwezig zijn.
Welke cannabissoorten heb ik gekozen voor mijn cannabis buitenkweek van dit jaar?
Ik heb een enorme verzameling aan cannabiszaden vergaard en gaat dit jaar dan ook een aantal cannabis soorten kweken die op een heus coffeeshopmenukaart niet hadden misstaan! Een breed assortiment aan allerlei verschillende cannabis soorten van verschillende en bekende zadenleveranciers. Op de planning voor de cannabis buitenkweek van dit jaar staan de volgende cannabis soorten:
- Hollands Hope (Dutch Passion)
- BigBud
- Monster Zkittlez (Zam. Seeds)
- Blue Forest Berry (Growerschoice)
- Mohammed (CNNBS x Seedstockers
- Critical+ (Inseedious)
- Purple Kush Auto (Inseedious)
Optioneel voor een tweede en eventueel derde autoflower kweekronde:
- Autoflower Blancaneu, ook wel Sneeuwwitje Auto genoemd (CNNBS x Seedstockers)
- Autoflower Camelberry (CNNBS x Seedstockers)
Zoals je ziet hoop ik er dit jaar weer een mooi cannabis buitenkweekjaar van te maken en hoop ik dit uiteraard ook van harte voor jullie. Daarom hoop ik jullie hier ook bij te helpen.
De start van de cannabis buitenkweek: de ontkieming van de cannabiszaadjes
Ik ben dit jaar al vroeg begonnen met ontkiemen, namelijk in begin maart al! Het opstarten van de (buiten)kweek wordt ook wel opkweken genoemd. Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe je zonder de hulp van kweeklampen cannabis kunt opkweken? Eigenlijk is het antwoord op deze vraag simpel. Het opkweken van cannabis kan ook heel goed achter het raam met behulp van een woonkamerlamp, alhoewel dit wel enige uitleg vergt als je gezonde cannabisplantjes wilt hebben en de kans op slagen wil vergroten.
Maar goed, allereerst begin je natuurlijk met het ontkiemen van je cannabiszaden. Dit kan uiteraard met de door jou gewenste ontkiemingsmethode. Ik heb gekozen voor de koffiefilter-methode, een methode die menig cannabiskweker zelden tot nooit in de steek heeft gelaten. Deze methode is enorm succesvol en behoorlijk simpel. Je maakt namelijk een ongebleekte koffiefilter vochtig en stopt hier (maximaal 5) cannabiszaden in, met de spitse/puntige kant naar onderen. Uit de spitse kant komt namelijk het worteltje groeien. De wortel groeit dan direct omlaag waardoor het zich optimaal kan ontwikkelen. Als je van plan bent om meer dan één cannabiszaadje in het koffiefilter te stoppen, zorg dan dat er genoeg ruimte tussen de cannabiszaden zit. Vervolgens stop je het koffiefilter, met de cannabiszaadjes erin, in een plastic (grip)zak. Je kunt hier eventueel nog wat water bij sprayen voordat je het zakje met duct tape of plakband aan de binnenkant van, bijvoorbeeld, een keukenkastje vastplakt of ergens anders waar het donker is en er absoluut geen licht bij komt.
Met 1 tot 5 dagen zal er een worteltje van een centimeter of meer uit het cannabiszaadje tevoorschijn zijn gekomen. Mocht dit niet het geval zijn, wees dan nog iets geduldiger. Mocht er na meer dan 7 - 10 dagen echt niks gebeurd zijn, doe dan eventueel een druppeltje wortelstimulator in het vochtige koffiefilter met het cannabiszaadje(s). Als de cannabiszaadjes goed zijn ontkiemd dan is eindelijk het moment gekomen dat je de cannabiszaadjes in de grond of in kweekpotjes kunt gaan stoppen. In mijn geval stop ik de cannabiszaadjes na ontkieming direct in kleine kweekpotjes van 0.7 tot 1L. Omdat we de cannabisplantjes hierin slechts willen laten voor-groeien (opkweken), kiezen we een niet al te groot formaat. Je kunt voor het voor-groeien van cannabis uiteraard ook grotere potten kiezen. Je vult de kweekpot(jes) voor de helft met aarde (of cocos) en je maakt in het midden een klein kuiltje. In dit kuiltje stop je vervolgens het ontkiemde cannabiszaadje, met het worteltje naar beneden. Het spreekt voor zich maar we zeggen het toch even: stop maximaal 1 cannabiszaadje per kweekpotje! Je wilt namelijk echt NIET dat jonge cannabis zaailingen met elkaar de strijd aangaan om licht, vocht, voedingsstoffen en ruimte, en daarbij ook nog riskeren dat ze met hun wortels in elkaar verstrikt raken.
Bedek het ontkiemde cannabiszaadje nadat je het in een kuiltje hebt gestopt met een klein laagje aarde (of cocos). Zorg ervoor dat er ongeveer een centimeter tot een paar centimeter aarde (of cocos) over het cannabiszaadje heen ligt. Geef nu ook wat water bij. Geef echter niet teveel water! Over het algemeen is 50 - 100ml al meer dan genoeg voor jonge cannabis zaailingen. Zorg niet alleen tijdens de ontkieming van de cannabiszaadjes, maar ook in de jonge zaailingfase voor een hogere luchtvochtigheid. Jonge cannabisplantjes houden nu eenmaal van luchtvochtigheid en het zorgt er ook nog eens voor dat de zaadhulsjes makkelijker loslaten. Een propagator, een beetje perliet en een sprayfles kunnen zeker helpen de gewenste (lucht)vochtigheid te bereiken. Na enkele dagen kun je de stengel en de eerste 2 kleine blaadjes tevoorschijn zien komen, dit zijn de zogenoemde lobblaadjes. Als het zaadhulsje nog (deels) om het cannabiszaadje zit, is het beste om deze gewoon van nature los te laten gaan en niet zelf te gaan zitten pulken, dit kan namelijk schade aan de lobblaadjes opleveren. Zoals hierboven vermeld, helpt een hoge(re) luchtvochtigheid ook bij het, op natuurlijke wijze, loslaten van het zaadhulsje.
Ik ben begonnen met het ontkiemen van de gekozen cannabiszaadjes op 3 maart en heb zo goed als alle ontkiemde zaadjes op 6 maart in kleine voorgroeipotjes (kweekpotjes) kunnen doen. De rest van de ontkiemde cannabiszaadjes volgde een dag later. Op 9 maart kwamen beide Blue Forest Berry’s boven de grond, gevolgd door de eerste Mohammed en de eerste Purple Kush Auto. Een dag later volgde het merendeel al: de tweede Mohammed, de tweede Purple Kush Auto, een Monster Zkittlez, de Critical+, de Hollands Hope en de Big Bud. Als allerlaatste kwam de derde Purple Kush Auto op 13 maart boven de grond.
Binnen voorgroeien
Vanaf het moment dat je cannabisplantje boven de grond komt, spreken we van een jonge zaailing die langzaam zal overgaan naar een (jong) vegetatieve cannabisplant. Vanaf het moment dat het cannabisplantje boven de grond komt, is het bij fotoperiode cannabisplanten van belang dat je extra verlicht om vroegtijdig bloeien te voorkomen. Bij onze kweek was dit dus vanaf het verschijnen van de eerste zaailing op 9 maart. Het is in maart en ook in begin april buiten nog (lang) niet 14 uur licht op een dag. Hierdoor zouden je cannabisplantjes dus te vroeg kunnen gaan bloeien. Om dit te voorkomen, zorg je ervoor dat er altijd tenminste 14 uur per dag licht is bij je cannabis kweekplek. Tot het moment dat het 14 uur lang licht is buiten, kun je tijdens de voorgroeifase de kweekpotjes met de cannabis zaailingen erin op de vensterbank achter het raam zetten en de lamp van de kamer een paar uur extra per dag aan laten staan. Als het buiten tenminste 14 uur lang licht is op een dag, dan kun je hiermee stoppen en regelt de natuur de rest. Dit jaar was dit rond 17 april. Zorg nog steeds voor een luchtvochtigheid van tenminste 50% of meer. Voor jonge cannabisplanten is een luchtvochtigheid tussen de 55% en 75% het beste.
Het geven van water (en wortelstimulator) is uiteraard ook erg belangrijk. Zorg er altijd voor dat je 2-3 keer per week en in sommige gevallen 4 keer je cannabisplantjes water (en wortelstimulator) geeft. Een goede nat-droog cyclus is van belang voor gezonde cannabisplanten. Maak je aarde nooit zeiknat, maar wel vochtig. Laat dit vervolgens door de cannabisplantjes opnemen en door verdamping opdrogen en geef vervolgens, vaak een dag of twee/drie later weer water en blijf dit herhalen. Vergeet niet bij het water geven wat wortelstimulator erbij te doen. Naarmate je cannabisplantjes groeien, pas je natuurlijk ook de hoeveelheid water en wortelstimulator die je geeft aan. Over het algemeen is het volume water dat je geeft (bij kleine potten) ongeveer 1/5 tot 1/8 van het totale potvolume. Laat het vocht goed in de aarde (of cocos) intrekken en bijna volledig opdrogen totdat je weer nieuw water geeft. Je kunt na een week of een paar weken het kweekpotje ook volledig aanvullen met aarde/cocos. Het aanvullen van de kweekpot met aarde/cocos doe je nu pas voor het geval dat je cannabisplantje toch is gaan strekken achter het raam. Het is dan erg handig dat je een groot deel van de stengel van het cannabisplantje bij het aanvullen gewoon kunt ingraven, want dit deel van de stengel zal zodra het onder de grond is, veranderen in wortel(s). Hierdoor zit je cannabisplantje weer stevig in de grond en strekt het ook minder. Het is na een week of een paar weken ook een goed idee om langzaam aan te beginnen met groeivoeding. Wanneer je hiermee begint en hoeveel je precies gaat geven is volledig afhankelijk van de gekozen potgrond en de groeivoeding waar mee gekweekt wordt. Vaak staat de aanbevolen dosis op de website van de voedingsleverancier.
Waarom en hoe top ik mijn wietplant?
In slechts enkele weken tijd zijn alle zaadjes tot jonge vegetatieve cannabisplanten gegroeid. Dit is goed nieuws en betekent ook dat ik nu kweek en/of snoeitechnieken kan gaan toepassen. In dit geval gaat het bij de fotoperiode cannabisplanten om het toppen ervan. Toppen is een high stress snoeitechniek die je toepast om je cannabisplant in plaats van één hoofdtop, twee of nog veel meer (hoofd)toppen aan te laten maken en de cannabisplant breder te laten groeien. Over het algemeen zorgt dit ervoor dat er in plaats van een boomstructuur, meer een struikstructuur door de cannabisplant wordt aangenomen. Het toppen kan, mits er rekening wordt gehouden met de hersteltijd, een onbeperkt aantal keren gedaan worden. Top (of FIM) je planten wel alleen maar tijdens de groeiperiode en absoluut NIET in de bloeiperiode! Mocht je dit namelijk wel in de bloeiperiode van de cannabisplant doen, dan zorgt dit namelijk niet voor meer maar juist voor (veel) minder oogst. Het snoeien en trainen, dus ook het toppen van je cannabisplant gedurende de groeiperiode, mits dit juist uitgevoerd is, resulteert dus tot (veel) meer opbrengst cannabis wanneer het dan uiteindelijk oogsttijd is.
Toppen (en ook FIMmen) zijn snoeitechnieken die elke cannabis kweker, beginnend of gevorderd, zou moeten kennen en ook uitproberen. Deze technieken behoren onder veel kwekers tot de standaard cannabis snoeitechnieken en velen beheersen deze technieken dan ook tot in de perfectie. Wees vooral niet te bang om als beginner hierbij fouten te maken. Wil je toppen en mis je? Dan heb je namelijk letterlijk een FIM, dit staat voor Fuck i Missed! Het geeft dus niet om bij het uitproberen van het toppen en/of FIMmen van je cannabisplant te experimenteren en daarbij een klein foutje te maken.
Bij het toppen is het belangrijk dat je precies het topje van de cannabisplant (ook wel de kroon of kruin genoemd) eraf knipt, snijdt of breekt. Iedere cannabis kweker heeft hier zijn eigen voorkeur voor. Wij raden je echter, als beginnende cannabis kweker, aan om dit met een steriele en schone snoei- of trimschaar te doen. Wil je toch liever FIMmen? Dan knip je een (groot) gedeelte van de top af, maar niet alles! Een FIM kun je eigenlijk zien als een mislukte poging tot het toppen van de cannabisplant waarbij een (klein) gedeelte van het topje van de cannabisplant is achter gebleven.
De fotoperiode cannabisplanten van mijn buitenkweek zijn allemaal voor de eerste keer met succes getopt op 11 april en zijn hiervan (op moment van schrijven) nog wel herstellende. De hersteltijd voor een goed uitgevoerde top is ongeveer 5 dagen tot maximaal 2 weken. Er is nu, een paar dagen later, echter we al wat resultaat te zien, want de cannabisplanten beginnen zich meer als een struik te vormen. Deze missie lijkt dus tot dusver geslaagd! Nu moeten de cannabisplantjes alleen nog even twee of meer hoofdtoppen creëren.
De autoflower cannabisplanten worden overgepot en gaan nu al naar buiten
Op moment van schrijven zit ik in de zesde week van kweken, en dat betekent dat de autoflower cannabisplanten elk moment kunnen gaan bloeien! Het is hierom, dat ik de autoflowers van mijn cannabis kweek, te weten de drie Purple Kush Auto’s, noodgedwongen over moet potten en buiten moet gaan zetten. Je wilt de cannabisplanten namelijk absoluut NIET overpotten wanneer ze al in bloei staan. Dit gaat namelijk ten koste van het eindresultaat en dus je opbrengst. Je wilt bovendien autoflower cannabisplanten liever niet in 0,7 tot 1L kweekpotjes af laten bloeien. Er zijn zeker cannabis kwekers die alsnog mooie resultaten met kleine potformaten behalen, maar dan praten we vaak over een geoptimaliseerde binnenkeek met een professionele kweeklamp en alles erop en eraan. Voor dit outdoor cannabis kweekverslag kweek ik zonder kweeklamp en zullen de cannabisplantjes dus moeten worden overgepot voordat ze in bloei schieten, om ze alsnog hun optimale grootte te laten bereiken en dus een maximale oogst te garanderen.
Vanwege het formaat van de kweekpotten (20L Air-Pot) dat we voor de volgende levensfase van de drie autoflower cannabisplantjes hebben gekozen, is het niet mogelijkheid om deze drie potten op de vensterbank achter het raam te zetten. Dus moeten de wietplantjes vanwege ruimtegebrek achter het raam noodgedwongen nu al naar buiten. Daarbij is het dan wel weer een mooie bijkomstigheid dat de cannabisplantjes ook UV straling mee zullen krijgen van de zon, want achter het raam is die straling er helemaal niet of in het gunstigste geval nog steeds erg schaars. Elk raam en voornamelijk met dubbelglas breekt het UV licht (grotendeels) af. Op 12 april zijn de drie autoflower cannabis soorten (Purple Cush) overgepot naar hun nieuwe 20L Air-Potten en staan vanaf dit moment dan ook permanent buiten. Nu maar hopen dat alles goed gaat!
Enkele tips voor het overpotten van je cannabisplant:
- Pot je cannabisplant over als de wortels aan de onderkant zichtbaar zijn en/of de gehele pot tot onderen gevuld is met wortels. Let wel op: er moeten minstens een aantal vertakkingen zijn voordat je ze overpot.
- Een andere vuistregel is: de cannabisplant overpotten als de plant ongeveer net zo groot of maximaal anderhalf keer zo hoog is als het potje zelf. Dit geldt echter alleen voor kweekpotten met een klein formaat en normale vorm en dus niet voor grote potten (15+ L) of afwijkende vormen zoals bakken/kuipen.
- Zorg ervoor dat de aarde in het potje waar je cannabisplantje in zit niet te droog, maar ook niet veel te nat is, lichtvochtig dus. Dit maakt het overpotten van het cannabisplantje gemakkelijker, omdat de aarde dan minder snel uit elkaar valt.
- Maak een kuiltje of gat in de aarde van de nieuwe en grotere kweekpot waar het cannabisplantje in overgepot gaat worden. Het handigst hierbij is om met de pot waar je cannabisplantje nog in zit een afdruk te maken in de aarde van de nieuwe pot, zodat je de grootte en diepte van het te maken gat beter kunt inschatten.
- Houd je potje met cannabisplantje en al op de kop met het steeltje tussen 2 vingers. Met de andere hand kun je vervolgens voorzichtig het potje ''kneden'', hierdoor komt het plantje en de aarde goed los. Wanneer het geheel goed los komt, kun je het cannabisplantje daadwerkelijk gaan overpotten.
- Mocht je cannabisplantje achter het raam zijn gaan strekken, graaf hem dan wat dieper in. Het gedeelte van de steel dat nu onder de grond zit zal vanzelf gaan veranderen in wortel(s), omdat het geen (zon)licht meer zal krijgen onder de grond.
- Als het cannabisplantje eenmaal in het eerder gemaakte gat zit, druk je de aarde heel zachtjes aan en vul je het geheel op met nog wat meer aarde.
- Nu je cannabisplantje stevig en veilig in de nieuwe pot overgepot is, kun je na het overplaatsen wat water en wortelstimulator geven en indien nodig ook nog wat groeivoeding. Dit allemaal zorgt voor een goede start van de wortels, een verkleining van de schok en voor verminderde stress die het cannabisplantje door het overpotten allemaal ondergaat.
- Een cannabisplantje heeft na het overpotten altijd wat hersteltijd nodig voordat het daadwerkelijk zichtbaar begint te groeien. Deze hersteltijd geldt eigenlijk voor na het toepassen van elke (andere) kweek- en/of snoeitechniek. De hersteltijd verschilt per situatie en per cannabissoort, maar de hersteltijd na het overpotten van een cannabisplant duurt ongeveer een week.
Ik wil als laatste graag toch even duidelijk maken dat je autoflower cannabisplanten bij voorkeur in (begin-midden) mei pas buiten zet, officieel na ijsheiligen pas. En fotoperiode cannabisplanten zouden al (eind) april op zijn vroegst buiten gezet kunnen worden. Ik ben gewoon een eigenwijze cannabis kweker, hou van experimenteren en heb voor de cannabis buitenkweek dit jaar al een tweede en misschien zelfs een derde autoflower cannabis kweekronde in de planning staan! Heb je vragen over de verschillende soorten cannabiszaden? Neem dan contact op met het deskundige team van 24High.
Het volgende blog over mijn Outdoor Cannabis Kweekverslag van dit jaar zal gaan over de groeifase van de fotoperiode cannabisplanten waarbij we deze ook zullen gaan overpotten en over de bloeifase van de reeds overgepotte autoflower cannabisplanten. En als het tegen die tijd allemaal een beetje heeft meegezeten dan zal ik het in het volgende blog misschien zelfs gaan hebben over het oogsten van de eerste ronde autoflower cannabisplanten en het ontkiemen van de nieuwe en tweede ronde Autoflowers!
Deze blog is geschreven door @Thestonedgrower op Instagram.