Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

INDIRECT ZONLICHT OF LED VERLICHTING: PADDO’S IN HET LICHT

| |

INDIRECT ZONLICHT OF LED VERLICHTING: PADDO’S IN HET LICHT

Hoewel paddenstoelen erom bekend staan dat ze graag op schemerige plekjes in het bos groeien, hebben ze wel degelijk licht nodig. Wil je paddo’s kweken, dan is het een goed idee om je te verdiepen in de hoeveelheid licht en het soort licht dat ze nodig hebben. Zet je je paddo kweekset in de volle zon of gebruik je kunstmatige verlichting? Hebben ze de hele dag licht nodig of maar een paar uur? Lees deze blog en je weet alles over hoe je je paddo’s in het licht kunt zetten.

Licht en donker

Heb je net je kweekset gekocht, dan moet je een plekje zoeken om deze neer te zetten. Of paddo’s nu in het wild groeien of in je huiskamer, het mycelium en de paddo’s zelf hebben een bepaalde hoeveelheid licht nodig. Dat kan wel verschillen per soort: Sommige paddo’s, zoals bijvoorbeeld de Psilocybe Albino, hebben nauwelijks licht nodig, terwijl Psilocybe Cubensis (ook bekend als Mexican) het juist goed doet bij veel licht.

Daarnaast kun je bij binnenkweek zelf bepalen of je je paddo’s in natuurlijk licht wilt laten groeien of in kunstmatig licht. Sommige kwekers gebruiken bijvoorbeeld LED of CFL-verlichting en stellen lichtschema’s op zodat de paddo’s elke dag een vastgestelde hoeveelheid licht krijgen. Maar het is de vraag of dat voor jou de beste keuze is.

Voor- en nadelen verschillende lichtbronnen

Ben je een hobby kweker en wil je vaker paddo’s oogsten, dan wil je natuurlijk de optimale omstandigheden creëren voor een goede oogst. Licht speelt daarbij een grote rol. Gebruik je een kweekset, dan heeft het mycelium niet per se licht nodig. Maar de vruchtlichamen die straks opkomen hebben dat wel. Niet alleen om te kunnen groeien, maar het helpt ze ook om de goede kant op te groeien.

Kunstmatige verlichting

 

Er zijn verschillende soorten kunstverlichting waar je uit kunt kiezen. Zo zijn er de energiezuinige CFL (fluorescerend) verlichting en LED-lampen. Het is vooral belangrijk dat je rekening houdt met het lichtspectrum. Voor paddo’s zijn lampen geschikt die de richting opgaan van het blauwe einde van het lichtspectrum(met een lichtsterkte van rond de 6000 tot 7000 Kelvin). Maar pas ook op voor de warmte die lampen kunnen produceren, je wilt natuurlijk niet dat de lampen je paddo’s verbranden. Voor je eigen portemonnee is het handig dat je een lamp kiest die zuinig is. Gebruik dus geen gloeilampen. Het voordeel van kunstmatige verlichting: Je hebt veel controle. Dus je kunt zelf heel nauwkeurig bepalen hoeveel licht je paddo’s krijgen (aantal uur per dag), zodat ze precies krijgen wat ze nodig hebben.

Zonlicht

Maar ook met natuurlijk licht is het mogelijk om goede oogsten te krijgen. De kweekset zou niet in direct zonlicht gezet moeten worden, maar kies een plaats waar voldoende natuurlijk omgevingslicht komt. Het mycelium heeft niet zoveel licht nodig om vrucht te kunnen dragen. In de buurt van een raam, maar ook met normale verlichting in de huiskamer is er voldoende licht om paddo’s te helpen groeien.

Het voordeel van daglicht is dat het je geen moeite kost. Je hoeft niet stil te staan bij welke lampen je nodig hebt of waar deze moeten hangen of staan. Je gebruikt gewoon wat er van nature aanwezig is. Welke soort verlichting je ook gaat gebruiken, zorg dat er een vorm van verlichting aanwezig is. Paddo’s kunnen niet in totale duisternis groeien.

De hoeveelheid licht voor paddo’s

Heb je een Growkit aangeschaft, dan zet je die in gewoon daglicht of onder de lampen die je daar speciaal voor hebt. De plek waar de kit staat zou warm moeten zijn (tussen de 20 en 25 graden), maar zet het niet op de verwarming. Na 7 tot 10 dagen zullen de eerste paddenstoelen opkomen. Het duurt ongeveer een week tot ze volwassen zijn.

Maar hoeveel licht hebben paddo’s nodig? Daarover is eigenlijk geen overeenstemming. Gebruik je natuurlijk licht, dan is er weinig aan te passen: de paddo’s moeten het doen met wat ze krijgen en over het algemeen gaat dat ook prima. Professionele kwekers die kunstlicht gebruiken, kiezen vaak een vast schema, waarbij de paddo’s 12 uur in het licht staan en 12 uur in het donker. Maar er zijn er ook die minder licht geven. Je kunt natuurlijk altijd zelf proberen wat het beste resultaat geeft. De paddenstoelen kunnen waarschijnlijk wel toe met minder dan 12 uur licht.

Houd ook rekening met de lichtintensiteit. Bij een hoge lichtintensiteit kan het zelfs schadelijk voor je paddo’s zijn om ze lange tijd veel licht te geven. Dat geldt voor lampen van meer dan 7000 Kelvin. Dus vraag je je af of je er goed aan doet om je paddo’s meerdere uren in het licht te zetten, draai het aantal licht-uren dan terug naar 4 tot 5 uur.



Afstand tot de lichtbron

Lampen geven niet alleen licht, maar ook warmte af. Je zult er dus voor moeten zorgen dat er voldoende afstand is tussen de lampen en de kweekset. Staan ze te dicht bij, dan kan de temperatuur te hoog worden of zelfs verbranding veroorzaken. Hierdoor is het mogelijk dat je paddo’s niet goed opkomen of dat ze beschadigen. Gebruik je kunstlicht, houd dit dus goed in de gaten en plaats je lampen verder weg als dat nodig is.

Ben je eruit wat voor licht jij wilt gebruiken voor het kweken van paddo’s? Dan is het tijd om je eigen kweekset te bestellen. Je vindt in de 24High webshop kweeksets voor verschillende soorten paddo’s. Als je bestelt, versturen wij je kweekset in een veilige en anonieme verpakking en sturen deze snel naar je toe.

Meer tips en tricks over het kweken van psilocybine paddenstoelen? Klik hier!