ABSINTH: ALLES WAT JE WILDE WETEN
|Vrijwel iedereen kent het drankje absinth, maar weet jij wel precies wat het is? Het staat bekend om zijn felgroene kleur en schijnbaar hallucinogene effecten. Maar absinth wordt omringd door mythes en sterke verhalen. Het is maar de vraag hoeveel er waar is van wat er gezegd wordt over het kruid waar het van gemaakt wordt (alsem) of het drankje. Hoe komt het aan die slechte reputatie en wat zijn nu precies de effecten? In deze blog lees je alles wat je wilde weten over absinth.
Absinth komt van alsem
Voor we het drankje eens nader gaan bekijken, zullen we eerst eens uitleggen waar absinth eigenlijk van gemaakt wordt. De basis van het drankje is absintalsem, een plant die lid is van de composietenfamilie. Er zijn nog andere soorten alsem, dit zijn bekende kruiden zoals dragon, citroenkruid en bijvoet. Absintalsem heeft een sterke geur en een bijzonder bittere smaak. De plant groeit goed in gematigde gebieden en komt voor in Europa, Azië en Noord Afrika. De plant wordt gemiddeld tussen de 60 en 120 cm hoog en de bladeren zijn aan de bovenkant grijsgroen en aan de onderkant wit. In de zomer bloeit absintalsem met bolle gele bloemetjes. Absinth, het drankje, wordt gemaakt van de bladeren en de bloemen.
Vanwege de bittere smaak, wordt er aan absinth echter nog meer toegevoegd. Meestal zijn dat andere kruiden en specerijen, zoals anijs en koriander. Dat is de smaak waar absinth bekend door is geworden. Er wordt ook vaak suiker aan toegevoegd.
Hoe komt absinth aan zijn faam?
De plant zelf wordt al duizenden jaren gebruikt en dan vooral vanwege zijn mogelijke geneeskrachtige eigenschappen. In het oude Egypte werd alsem voorgeschreven bij een mysterieuze ziekte die Uka werd genoemd. In vroegere tijden werd absintalsem eveneens voorgeschreven bij problemen met de spijsvertering. Door de bitterstoffen kan alsem de stofwisseling mogelijk stimuleren en de productie van het hormoon gastrine. Dit zou de aanmaak van maagsappen kunnen bevorderen en maakt daardoor het verteren van voedsel makkelijker. Verder zou alsem eveneens gebruikt kunnen worden bij wormen, zou het bacterieremmend kunnen werken en heeft het rustgevende eigenschappen.
Maar het duurde tot het einde van de 18e eeuw voor alsem op een andere manier naam ging maken. De zusters Henriod uit Zwitserland verwerkten het kruid in een drankje en vanaf begin 19e eeuw vond er een verschuiving plaats van absinth als medicinaal gebruikt drankje naar het drinken ervan puur voor het plezier. Soldaten kregen het als middel tegen malaria, maar zij vonden het erg lekker en namen het mee terug naar huis. Absinth werd niet lang daarna overal in bars en cafés geschonken. Zowel de rijken als de armen dronken het en de populariteit nam snel toe.
Maar er waren echter ook mensen die van mening waren dat absinth gevaarlijk was, dat het een negatieve invloed op de geest had en dat je er gek van werd. In Zwitserland werd het drankje in 1908 verboden en andere Europese landen vanwege de hallucinerende eigenschappen, waaronder Nederland, verboden het daarna ook. Sinds 2005 is het verbod komen te vervallen en mag het weer vrij gebruikt worden.
De effecten van absinth
Maar hoe zit het nu? Wat zijn de effecten van absinth of alsem? Tegenwoordig kunnen we veel beter nagaan wat de werking van bepaalde stoffen is. Volgens de verhalen zou absinth hallucinerende eigenschappen hebben. Dit klopt echter niet en deze mythe is ontstaan doordat men dacht dat alsem geestverruimende effecten heeft.
Alsem werkt echter niet hallucinerend. Wel is het zo dat thujon in alsem (een organische verbinding) licht hallucinerende effecten heeft, maar dan moet je wel heel hoge doseringen gebruiken. Het is waarschijnlijker dat je meer last zult krijgen van de sterke alcohol (55 tot 70%) dan van de alsem. Een andere reden dat absinth een slechte naam kreeg, is doordat er koper aan het drankje werd toegevoegd. Dit werd gedaan om het die mooie groene kleur te geven. Echter kan het goed zijn dat koper de reden was dat absinth schadelijke effecten had.
De wat ruige historie achter absinth maakt het ook wel een interessant drankje. En het is dus zeker niet giftig of gevaarlijker dan welk ander alcoholisch drankje ook. In onze webshop vind je verschillende mogelijkheden om zelf absinth te maken met gedroogde kruiden of extracten. Het wordt meestal gemaakt met vodka. Hoewel absinth zelf dus niet gevaarlijk is, kan sterke drank natuurlijk risico’s voor de gezondheid meebrengen. Drink absinth met mate. Het heeft rustgevende eigenschappen en de creativiteit stimuleren.
Pas op met het gebruik van alsem als je bepaalde medicijnen gebruikt, zoals MAO remmers. Gebruik het ook niet als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Neem geen deel aan het verkeer als je absinth hebt gedronken.